Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

Diversifieert u uw portefeuille misschien met beleggingen in valuta's? Deze zomer bieden wij u in de nieuwe DB Currency update een praktisch overzicht van de evolutie en het potentieel van de belangrijkste wereldwijde valuta. In deze editie aandacht voor de Noorse en de Zweedse kroon, evenals de Australische dollar.

Een stabiele prestatie voor de Noorse kroon

Sinds begin dit jaar lijdt de Noorse kroon (NOK) onder de lage olieprijzen, die onder druk blijven als gevolg van een productie die de consumptie ruimschoots overtreft. Ondanks deze hinderpaal vertoont de Noorse economie nog steeds tekenen van herstel en, volgens de Noorse centrale bank (Norges Bank), lijkt ze de crisis van de olie-industrie overwonnen te hebben. De Norges Bank verwerpt het idee om haar beleidsrente nog verder te verlagen. Ze is anderzijds wel van oordeel dat herstel altijd ondersteund moet worden door een expansionistisch monetair beleid. De Norges Bank liet haar beleidsrente dan ook onveranderd op 0,5% zoals de markt ook verwachtte. Wij behouden ons gunstig advies voor de NOK en verwachten dat die vroeg of laat zal profiteren van de verbeterde economische fundamentals. Op korte termijn kan de volatiliteit van de olieprijzen echter spelbreker blijven.

Onveranderd groeipotentieel voor de Zweedse kroon

Na een door winstnames overheerste lente herstelde de Zweedse kroon (SEK) eind juni. De goede dynamiek van de Zweedse economie zette de Zweedse centrale bank (Riksbank) ertoe aan om zich iets minder accommoderend op te stellen. Het ziet ernaar uit dat de groei op zijn elan doorgaat en bijna 3% zal bereiken in 2017. De inflatie kwam van haar kant in juni uit op 1,7%, wat alweer iets dichter is bij de vooropgestelde 2%. De oudste centrale bank ter wereld liet haar beleidsrente onveranderd op -0,5% en voorziet geen eerste verhoging voor midden 2018. De aankopen van activa (QE) worden doorgezet tot eind 2017. Ondersteund door een gunstige economische omgeving zal de SEK zijn koersstijging doorzetten. De Riksbank blijft de voorkeur geven aan een geleidelijke appreciatie van de munt, maar moet tegelijk een te snelle stijging vermijden. In deze context zijn wij op lange termijn structureel positief voor de Zweedse kroon.

De Australische centrale bank ondersteunt nog steeds zijn economie

Ondanks een bewogen tweede kwartaal houdt de Australische dollar (AUD) sinds begin dit jaar goed stand. Hij kon met name steunen op de recente opvering van de zeer volatiele prijs van ijzererts. De groei in Australië zou geleidelijk aantrekken, maar nog niet alle indicatoren staan op groen. De privéconsumptie wordt afgeremd door de hoge schuldgraad van de gezinnen en de zwakte van de salarissen, terwijl de bedrijven terughoudend zijn om te investeren. Bovendien blijft de inflatiedruk beperkt. Vandaar dat wij verwachten dat de Australische centrale bank (RBA) het herstel zal blijven ondersteunen. De accommoderende positie van de RBA staat in contrast met het recente voornemen van andere centrale banken om werk te maken van een normalisering van hun monetair beleid. Hierdoor speelt het renteverschil iets minder in het voordeel van de AUD. Hoewel dit vooruitzicht deels weerspiegeld wordt in de koers van de AUD, zal het stijgingspotentieel hierdoor beperkt worden.


Wenst u een gedetailleerd overzicht over de evolutie van de belangrijkste valuta wereldwijd?

Ontdek onze vooruitzichten


Meer weten? Bent u geïnteresseerd in een van onze beleggingsoplossingen in vreemde munten?

Nadat uw Financial ID bepaald is, helpen onze adviseurs u graag verder om een oplossing te kiezen die overeenstemt met uw financiële doelstellingen.

  • Maak een afspraak in uw Financial Center:
    - door te bellen naar 078 153 154.
    - of via de rubriek ‘Contact’.
  • Bent u DB Personal cliënt?
    Contacteer uw DB Personal advisor of zijn team op het nummer 078 15 11 11.

Lees ook