Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

Diversifieert u uw portefeuille met beleggingen in munten ? Deze herfst presenteren we u in de nieuwe DB Currency Update een praktisch overzicht over de evolutie en de vooruitzichten van de belangrijkste wereldmunten. In deze editie focussen we op de Amerikaanse dollar, de Zweedse kroon en de Zuid-Afrikaanse rand.

Is de Amerikaanse dollar aan zijn comeback begonnen?

De Amerikaanse dollar (USD) kent een moeilijk 2017 en verloor sinds 1 januari meer dan 10% tegenover de euro. Toch verwachten wij niet dat hiermee een neerwaartse cyclus is ingezet voor de dollar. De eurozone laat een fors herstel optekenen, maar de Verenigde Staten laten zich evenmin onbetuigd en wij voorzien voor volgend jaar een sterkere economische groei dan in de eurozone.

Tegelijk heeft de Federal Reserve (Fed) een proces van monetaire verstrakking ingezet (renteverhoging, afbouw van haar balans), terwijl de ECB hier nog niet aan toe is. De markt zal zich wellicht opnieuw hierop concentreren van zodra de ECB de modaliteiten voor de afbouw van haar aankoopprogramma (tapering) verduidelijkt. Hoe dan ook wordt vanwege de ECB geen enkele renteverhoging verwacht voor 2019.

Bovendien zijn in de eurozone niet alle politieke risico’s van de baan, met enerzijds een opvallend aanwezig populisme (Duitsland, Oostenrijk) en anderzijds de separatistische tendens (Catalonië). Het brexit-dossier en de komende verkiezingen in Italië zijn eveneens mogelijke struikelstenen. De Verenigde Staten kampen ook met problemen, maar ondanks de tegenwind binnen de Republikeinse Partij gaan wij ervan uit dat er volgend jaar een akkoord zal komen over de fiscale hervorming.

In deze context verwachten we dat de US dollar zich enigszins zal versterken en wij blijven een koers van 1,10 t.o.v. de euro vooropstellen tegen september 2018.

Veelbelovende waardering voor de Zweedse kroon.

De Zweedse kroon (SEK) is de enige munt van de landen van de G10 die de euro op de wisselmarkten kan bijhouden. Zweden laat een dynamische groei optekenen, ondersteund door zowel de binnenlandse vraag als de buitenlandse handel die zich optrekt aan het wereldwijde herstel. De groei kan in 2017 afklokken op 2,7% en ondersteund door een expansief budgettair beleid op ten minste 2,4% in 2018.

Ook wat de inflatie betreft klaarde de hemel op met, na een lange futloze periode, een inflatie die sinds enkele maanden opnieuw boven de 2% evolueert. Zweden is een van de weinige grote geïndustrialiseerde landen die wat dit betreft haar doelstelling behaalt.

Ondanks deze gunstige context wil de centrale bank van Zweden (Riksbank) voorkomen dat een te snelle koersstijging van de munt de inflatievooruitzichten ondermijnt. Ze houdt daarom een voorzichtig beleid aan. Tegelijk lijkt het monetair beleid in de stijl van de ECB, met een negatieve rente en een kwantitatief versoepelingsprogramma (QE), moeilijk houdbaar op termijn. De Riksbank zou binnenkort actie kunnen ondernemen, temeer daar ook de ECB haar obligatieaankoopprogramma vanaf januari 2018 zal bijsturen.

De SEK blijft ondergewaardeerd op de huidige niveaus en gezien de sterke kerngegevens verwachten wij in de toekomst een koersstijging.

De Zuid-Afrikaanse rand gestraft door politieke instabiliteit

De Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) komt niet opnieuw in de gunst bij de beleggers. Zij zijn beducht voor de juridische toekomst van president Zuma, die beschuldigd wordt van meer dan 700 feiten. Zijn advocaten hadden beroep aangetekend, maar trokken dat tegen alle verwachting opnieuw in, wat de weg effent voor een echt proces.

De Zuid-Afrikaanse economie groeide 1,1% tijdens de eerste jaarhelft en doet het dus beter, dankzij de landbouw en de herstelde mijnbouwproductie. Ook het privé-verbruik steeg sinds begin dit jaar, wat bemoedigend is voor de tweede jaarhelft.

De uitvoer blijft echter ondermaats, wat het land niet helpt om het lopende tekort op te lossen. De Zuid-Afrikaanse centrale bank (SARB) bestempelt dit als te groot (-2,4% voor 2017) om op lange termijn houdbaar te zijn. Bovendien denken wij dat de neerwaartse inflatietendens van het jaarbegin zal aanhouden, wat de SARB ertoe zal aanzetten haar cyclus van renteverlaging voort te zetten (na een eerste verlaging van 7% naar 6,75% in juli).

Het huidige niveau van de rand weerspiegelt de politieke onzekerheid veeleer dan de goede vorm van de Zuid-Afrikaanse economie. Op korte termijn zal de ZAR volatiel blijven zolang de politieke schandalen niet van de baan zijn. Op langere termijn zou de rand zich opnieuw kunnen herstellen, op voorwaarde dat de economische kerngegevens blijven verbeteren.


Wenst u een gedetailleerd overzicht over de evolutie van de belangrijkste valuta wereldwijd?

Ontdek onze vooruitzichten


Meer weten? Bent u geïnteresseerd in een van onze beleggingsoplossingen in vreemde munten?

Nadat uw Financial ID bepaald is, helpen onze adviseurs u graag verder om een oplossing te kiezen die overeenstemt met uw financiële doelstellingen.

  • Maak een afspraak in uw Financial Center:
    - door te bellen naar 078 153 154.
    - of via de rubriek ‘Contact’.
  • Bent u DB Personal cliënt?
    Contacteer uw DB Personal advisor of zijn team op het nummer 078 15 11 11.

Lees ook