Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Waarom beleggen in Noorse kroon?

Article Headline


De Noorse kroon (NOK) werd ondersteund door de opvoering van de Brent sinds begin dit jaar. Toch zijn de gevolgen van de ineenstorting sinds 2014 nog lang niet geabsorbeerd gezien het belang van de energiesector voor de Noorse economie.

De zwakte van de munt is een goede zaak voor de competitiviteit van de uitvoer, maar de zwakke privéconsumptie en de terugval van de investeringen in de oliesector plaatsen een rem op de groei. De werkloosheidsgraad steeg zelfs tot het hoogste niveau in 10 jaar. Rekening houdend met deze elementen voorzien wij een bescheiden groei van 0,8% in 2016, een niveau dat vergelijkbaar is met 2015.

Noorwegen kan evenwel rekenen op twee belangrijke ondersteunende factoren. Ten eerste verlaagde de centrale bank (Norges Bank) in maart haar beleidsrente tot een bodem van 0,50% en het is niet uitgesloten dat ze haar monetair beleid verder versoepelt om de economie te stimuleren.

Ten tweede beschikt Noorwegen met haar staatsbeleggingsfonds over aanzienlijke financiële middelen. Deze zou ze voor een stuk kunnen gebruiken voor fiscale herstelmaatregelen en om de afhankelijkheid van aardolie af te bouwen door investeringen in andere niet-energiegerelateerde sectoren aan te moedigen.

De NOK zou moeten profiteren van de verwachte stabilisatie van de olieprijs. Bovendien kunnen de grote financiële reserves van het land en de lage waardering van de munt ook steun verlenen op middellange termijn.

Wilt u bekijken of de Noorse kroon in uw portefeuille past?

Neem contact op met onze specialisten van Tele-Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.

of

Related content

Als belegger moet u weten dat enige volatiliteit van de munt en de rentes niet uit te sluiten is. Denk eraan om de vragenlijst 'Mijn Financial ID' in uw Online Banking in te vullen voordat u een belegging verricht. Zo bent u zeker van persoonlijk advies.