Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Wat zijn de vooruitzichten voor vreemde munten dit jaar?

Wat zijn de vooruitzichten voor vreemde munten dit jaar?


Heel wat beleggers hebben ervoor gekozen om hun portefeuille te diversifiëren via beleggingsoplossingen die in vreemde munten noteren. Daarom bieden wij u via de DB Currency Update elk trimester een overzicht van de evolutie van de belangrijkste vreemde munten wereldwijd.

De Amerikaanse dollar (USD) zal zich verder versterken

Deutsche Bank verwacht dat de US dollar zich verder zal versterken tegenover de euro.

De belangrijkste reden daarvoor is het toenemende verschil van de kortetermijn rente tussen de Verenigde Staten en de eurozone als gevolg van het uiteenlopende monetair beleid van de Federal Reserve (Fed) en de ECB. De door de regering Trump aangekondigde fiscale stimulansen zullen er wellicht voor zorgen dat de Fed doorgaat met de normalisering van haar monetair beleid en dat ze in 2017 ten minste tweemaal haar beleidsrente zal optrekken.

De ECB van haar kant zal de herfinancieringsrente nog wel een tijdje onveranderd op 0% houden en tot eind 2017 doorgaan met haar aankopen van obligaties. Wij voorzien dat deze situatie een verdere kapitaaluitstroom van Europa naar de voor beleggers meer rendabele Verenigde Staten in de hand zal werken. Ook de talrijke politieke risico’s in Europa spelen in het nadeel van de euro.

In deze context kan de dollar op zijn elan doorgaan om de pariteit tegenover de euro te doorbreken. Tegen eind 2017 wordt een wisselkoers EUR/USD van 0,95 in het vooruitzicht gesteld.De Zweedse kroon (SEK) is opnieuw goed op dreef

De Zweedse kroon (SEK) verloor sinds april aan dynamiek, maar maakte rechtsomkeer na de verkiezing van Donald Trump. Ondersteund door de stijging van de Zweedse rente en de goede economische statistieken, is de SEK opnieuw goed op dreef.

Verwacht wordt dat de BBP-groei aanzienlijk zal verminderen, maar in 2017 toch in de buurt van 2% zal uitkomen. Dit is ruim boven het Europese gemiddelde. De aangename verrassing komt van de inflatie, die sinds half 2015 constant stijgt, maar met 1,7% nog steeds onder het doel van de Zweedse centrale bank (Riksbank) blijft. Die kondigde aan dat ze haar beleidsrente op -0,5% houdt en verlengde haar aankoopprogramma van overheidsobligaties met zes maanden, wat door de markt verwacht werd. Voor het eerst werd deze beslissing echter niet unaniem genomen.

Ook al blijft het discours accommoderend, het is niet uitgesloten dat de Riksbank haar laatste pijlen heeft verschoten. Voorlopig is een koerswijziging echter niet aan de orde. Rekening houdend met de inflatieverwachtingen en de gunstige omstandigheden voor de Zweedse economie, lijkt de SEK ons ondergewaardeerd en zien wij nog opwaarts potentieel.

Gemengde vooruitzichten voor de Australische dollar (AUD)

De Australische dollar (AUD) verloor onlangs wat terrein, maar blijft wel in de buurt van zijn hoogste niveau in 19 maanden tegenover de euro en dit grotendeels dankzij de stabilisering van de Chinese economie en de sterke prijsstijging van industriële metalen (met name ijzererts en steenkool).

Op middellange termijn zijn de vooruitzichten echter minder gunstig. Verwacht wordt dat de Australische economische groei zal vertragen tot 2% in 2017, om pas in 2018 opnieuw aan te trekken tot 2,7%. Het herstel van de grondstoffenprijzen maakte het dan wel mogelijk om een deel van het handelstekort weg te werken, het is niet zeker dat dit zal blijven duren en wij zien de handelsbalans nog niet naar een overschot evolueren.

In haar laatste mededeling van het jaar kondigde de Australische centrale bank (RBA) aan dat ze haar beleidsrente onveranderd liet op 1,5%, maar voorspelde ze dat de Australische economie een moeilijkere periode tegemoet gaat. Wij verwachten voor het tweede trimester van 2017 geen tussenkomst van de RBA. In afwachting zal ze de tijd hebben om te kijken naar de evolutie van de werkgelegenheid, de vastgoedmarkt en de inflatie.

Op korte termijn zal de forse stijging van de rentevoeten in de Verenigde Staten de beleggers naar de Amerikaanse dollar leiden, ten nadele van zijn tegenhangers in het dollarblok. Op langere termijn blijven de Australische rentevoeten, die bij de hoogste onder de ontwikkelde landen behoren, aantrekkelijk voor de beleggers, wat het waardeverlies van de AUD kan beperken.Ontdek onze vooruitzichten voor de voornaamste munten wereldwijd


Meer weten? Bent u geïnteresseerd in een van onze beleggingsoplossingen in vreemde munten?

Nadat uw Financial ID bepaald is, helpen onze adviseurs u graag verder om een oplossing te kiezen die overeenstemt met uw financiële doelstellingen.

  • Maak een afspraak in uw Financial Center:
    - door te bellen naar 078 153 154.
    - of via de rubriek ‘Contact’.
  • Bent u DB Personal cliënt?
    Contacteer uw DB Personal advisor of zijn team op het nummer 078 15 11 11.

Lees ook

Bron voor de grafiek: Bloomberg.