Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Volatiele markten post-Brexit

Article Headline


Het Brexitreferendum was het belangrijkste aandachtspunt van de financiële markten in juni. Andere belangrijke evenementen zoals de vergadering van de Fed en de verkiezingen in Spanje werden daardoor enigszins naar de achtergrond verdrongen. De markten evolueerden als het ware op het ritme van de opeenvolgende peilingen rond de uitslag van het Britse referendum.

De schokgolf naar aanleiding van de verrassende overwinning van het ‘leave’-kamp (Brexit) hakte zwaar in op het marktsentiment, met massale verkopen van risicohoudende activa tot gevolg. De spectaculaire duik maakte naar het einde van de maand toe plaats voor een herstel, maar dit kon niet verhinderen dat de Europese aandelenmarkten in het rood eindigden. Dit onfortuinlijke lot was ook Japan toebedeeld als gevolg van de stijging van de yen. De Verenigde Staten, en meer nog de groeimarkten, kwamen ongehavend uit deze turbulente periode.

Vluchtwaarden boeken forse winsten

Op de obligatiemarkten profiteerden de meest solide staatsleningen, net als goud, van hun status als vluchtwaarde om forse winsten te boeken. Op de kredietmarkten heerste een zekere nervositeit, maar bedrijfsobligaties hebben globaal genomen weinig geleden, waarbij Investment Grade obligaties beter weerstand boden dan de High Yield categorie.

Er komt een volatiele zomer aan voor de beurzen, en een voorzichtige marktbenadering blijft aangewezen. Ondanks tekenen van stabilisatie na de aanvankelijke schok, zullen de risico’s en onzekerheden naar aanleiding van de Brexit ons nog lang gezelschap houden. Toch zal de weerslag van de Brexit op de wereldwijde groei wellicht beperkt blijven en de grote centrale banken zullen alle maatregelen nemen die ze nodig achten om de impact op hun economieën te beperken.

Beperkte stijgingspotentieel voor de aandelenmarkten

De wereldwijde groei zal bescheiden blijven, wat het leven van de bedrijven er niet eenvoudiger op maakt en zal blijven wegen op hun winstgroei. Rekening houdend met deze elementen ziet het ernaar uit dat de aandelenmarkten binnen hun recente marges zullen blijven en lijkt het stijgingspotentieel beperkt.

‘De Amerikaanse aandelenmarkt blijft interessanter dan de Europese.’

Toch kan de toenemende volatiliteit voor interessante koopkansen zorgen. Selectiviteit blijft daarbij de boodschap. In dit opzicht blijft de Amerikaanse aandelenmarkt interessanter dan de Europese gezien de betere diversificatie, de vele sterke bedrijven en een gunstig winstmomentum. We blijven ook sterk geloven in het dividendthema en leggen daarbij vooral de nadruk op de zekerheid en de zichtbaarheid van het uitgekeerde dividend tegenover het dividendrendement.

Obligaties: voorkeur voor bedrijfsobligaties van goede kwaliteit in USD

De situatie blijft zeer moeilijk op de obligatiemarkten. De rendementen smolten de voorbije weken verder weg, en we moeten steeds verder gaan op de rentecurve om uitzicht te krijgen op een aanvaardbaar rendement op staatsleningen. Wij verwachten weinig verandering in deze situatie van lage rentevoeten, vooral niet in de eurozone, waar de vraag van de ECB ruimschoots het aanbod overtreft en de inflatie verwaarloosbaar blijft.

Bijgevolg is het logisch dat de beleggers actief op zoek blijven naar de best renderende obligaties. Daarbij behouden bedrijfsobligaties van goede kwaliteit in USD onze voorkeur: hun gemiddelde rendement in de buurt van 3% blijft zeer competitief in de huidige omgeving en het wisselkoersrisico is aanvaardbaar, doordat de vooruitzichten voor de dollar gunstig blijven. We stellen ons zeer terughoudend op voor speculatieve obligaties, aangezien de huidige rendementen de risico’s van een verslechterde kredietcyclus in de Verenigde Staten niet meer voldoende compenseren.

Lees ook