Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Ulrich Stephan: “Europa en de Verenigde Staten in het vizier”

Ulrich Stephan: “Europa en de Verenigde Staten in het vizier”


Ulrich Stephan, Global Chief Investment Officer Private and Commercial Clients, heeft in Brussel zijn outlook voor 2017 gepresenteerd.

Het komende jaar belooft voor beleggers bijzonder complex te worden, waarbij twee geografische zones in het vizier gehouden moeten worden: de Verenigde Staten en Europa. Aan de ene kant hebben de Verenigde Staten voor een tweevoudige verrassing gezorgd: de verkiezing van Donald Trump als president, en daarna de reactie van de markten op deze onverwachte uitslag.

Volgens Ulrich Stephan hebben de markten de overwinning van Donald Trump snel verteerd, en wachten ze nu op de eerste resultaten van zijn expansionistisch beleid. De toegenomen inflatieverwachting heeft de rentevoeten omhoog geduwd. De rentevoeten zouden verder kunnen stijgen, waarbij de tienjarige Amerikaanse Treasury Note 3,1% kan bereiken. Zal de economische groei in Amerika de verwachtingen inlossen? De markten zullen volatiel en in sterke mate afhankelijk blijven van de behaalde resultaten van de regering van Trump.

Europa: de dreiging van het populisme

Verder blijft Ulrich Stephan bezorgd over Europa. Een reeks belangrijke verkiezingen staan op de agenda, en die zouden de opkomst van het populisme in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk kunnen bevestigen. “De structurele hervormingen die nodig zijn om de groei een boost te geven worden in deze context niet aangemoedigd, vreest hij. Ook het beleid van de Europese Centrale Bank zal op korte termijn geen significante opleving van de rentevoeten in de eurozone opleveren. Ik reken op een tienjarige Duitse Bund van 0,90% voor het einde van het jaar, en een tienjarige Belgische rente van 1,4%.”

Aandelen: dividenden blijven populair

De aandelenmarkten blijven volatiel. In deze context zorgen enkel dividenden altijd voor een positieve bijdrage aan de totale prestatie. Ulrich Stephan verkiest nog steeds defensieve sectoren, vooral indien de rentevoeten volgend jaar een sprong zouden maken. De Verenigde Staten blijven overwogen dankzij de hoge verwachtingen over het fiscale beleid, de deregulering en de belastingverlaging. De groeimarkten en de rest van de wereld blijven met een vertraging volgen, maar het is duidelijk dat de Amerikaanse markten momenteel de rol van locomotief van de toekomstige groei spelen.

Kapitaal zal naar de Verenigde Staten blijven stromen, aangetrokken door de rentevoeten die hun klim zullen voortzetten. De Amerikaanse dollar zou bijgevolg op zijn elan moeten doorgaan en de pariteit met de euro doorbreken. Eind 2017 wordt een wisselkoers van 0,95 EUR/USD verwacht.

Welke strategie moet aangenomen worden in deze context? “Een uitgebreide diversificatie van activa en een dynamisch beheer om kansen te grijpen wanneer deze zich voordoen.”

Lees ook