Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Een tweede huis, een plek onder de zon

Een tweede huis, een plek onder de zon

Ontvang uw gratis ticket voor de Second Home Expo

Als partner van de Second Home Expo van 13 en 14 mei in Antwerp Expo (Antwerpen) biedt Deutsche Bank u een gratis ticket aan. Ontdek de laatste nieuwigheden op de tweede verblijven markt en kom langs op onze Deutsche Bank stand voor meer info.

Download uw gratis ticket

Nieuwe horizon

Elke dag kopen 10 Belgen een woning in Spanje, blijkt uit cijfers van de vereniging van Spaanse notarissen. Ook andere klassieke ‘Belgenlanden’ als Frankrijk en Italië blijven razend populair. Alsmaar meer landgenoten kijken ook buiten de Europese grenzen. “Denk bijvoorbeeld aan een tweede woning in Zuid-Afrika, Uruguay of op Bali”, vertelt advocaat Wim Vermeulen1.

Elke dag gidst hij zijn cliënten in het fiscaal doolhof waar ze bij de aankoop van een tweede verblijf soms door moeten. “Niet alleen heel vermogende mensen zetten de stap naar een tweede verblijf. Ook twintigers die een appartementje in het buitenland kopen zijn geen uitzondering meer. Dikwijls kopen ze het niet om zelf te bewonen, maar als investering om te verhuren.”

Fiscaal kluwen

“Europese Unie of niet, elk land hanteert eigen fiscale spelregels. U moet dus rekening houden met twee fiscussen: degene in het land van aankoop en de eigen Belgische. Bovendien kunnen er - net zoals in België - ook binnen een land regionale verschillen zijn in fiscaliteit.”

Er kunnen ook andere regels gelden als u een pand koopt via een vennootschap. “Laat u daarom altijd bijstaan door een fiscaal expert”, zegt Wim Vermeulen. “Meestal volstaat een gesprek van 1 à 2 uur om alle valkuilen in kaart te brengen.” Hieronder vindt u enkele fiscale aandachtspunten voor de populairste landen: Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.

De ene notaris is de andere niet

  • In België staat de notaris in voor de afhandeling van een aankoop. Hij vraagt het bodemattest op, onderzoekt of er hypotheken op het gebouw rusten, of de verkoper wel degelijk de eigenaar is, enz. Daarnaast heeft een notaris een beschermende en adviserende rol”, vertelt Wim Vermeulen.
  • In Frankrijk kunt u dezelfde service verwachten, maar in Spanje en Portugal helemaal niet”, vervolgt hij. “U krijgt er geen bijstand, de notaris verricht geen opzoekingswerk en controleert niets voor u. Zijn rol beperkt zich tot het plaatsen van een handtekening op de akte. Meer niet. Daarom schakelt u er het best altijd een vastgoedadvocaat in. Die doet wat een notaris bij ons doet.
  • Zet u een nieuwbouw? Ook dan consulteert u het best een vastgoedadvocaat om het aannemingscontract door te lichten.
  • In Italië kunt u bij de notaris op beperkte bijstand rekenen, maar onvoldoende om de transactie helemaal toe te vertrouwen”, weet Wim Vermeulen. “Ook daar neemt u het best een vastgoedadvocaat onder de arm.”
  • Wat kost een notaris dan in het buitenland? “U betaalt wat u ervoor krijgt”, zegt Wim Vermeulen. “In Frankrijk betaalt u ongeveer evenveel als in België. In Italië betaalt u een stuk minder. In Spanje en Portugal betaalt u weinig notariskosten, en betaalt u vooral voor de diensten van een vastgoedadvocaat.”

Bij de aankoop: registratierechten

De registratierechten liggen in de meeste landen lager dan in België (10 of 12,5%)”, beaamt Wim Vermeulen. “Uitzondering is Spanje waar u in de meeste regio’s 10 % betaalt. In Italië betaalt u ook 10% maar dat percentage wordt alleen toegepast op de kadastrale waarde van het pand, waardoor u slechts ongeveer 2,5% betaalt. In Frankrijk betaalt u 5,8% registratierechten op de reële waarde. Portugal hanteert tarieven van maximaal 6%.

Interesten hypothecaire lening

“Net als in België komen ook in Spanje en Frankrijk de interesten van een hypothecaire lening in aanmerking voor een belastingvermindering. In Italië en Portugal is dat niet het geval”, zegt Wim Vermeulen.

Een tweede huis, een plek onder de zon

Lees ook

1 De informatie in dit artikel bevat geen juridisch of fiscaal advies. Tevens heeft dit artikel niet als doel om volledig te zijn en beperkt het zich tot enkele landen. De fiscale inhoud van dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van Cazimir - Wim Vermeulen.