Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • Onze Belgische hockeyspelers behoren tot de wereldtop.
  • Eind februari werd Vincent Vanasch, keeper van de Waterloo Ducks en de Red Lions, nog door de Internationale Hockeyfederatie verkozen tot 's werelds beste doelman voor het seizoen 2017.
  • Eerder werd zijn ploegmaat John-John Dohmen al gekroond tot beste speler van de wereld voor het seizoen 2016. Een interview met beiden.

Jullie kaapten beiden een erg straffe titel weg. Welke ambities koesteren jullie nog, nu die prestigieuze prijzen binnen zijn?

Vincent Vanasch: "Ik had vóór mijn nominatie nooit van die titel gedroomd. Zo'n individuele erkenning voor een ploegsport vind ik eigenlijk een beetje vreemd. Ik hoop de titel enkele jaren te behouden, hoewel ik momenteel volop focus op de volgende twee grote internationale meetings: het wereldkampioenschap in India in december van dit jaar en de Olympische Spelen van Tokio in 2020."

John-John Dohmen: "Die erkenning is vooral positief voor het imago van het Belgische hockey op internationaal niveau. Als ploeg hebben we nog heel wat ambities. Het team is immers nog jong. Tien jaar geleden speelden Vincent en ik al bij de Red Lions en verloren we met 10-0 van Australië. Sinds onze overwinning op de Australische ploeg is die klik er echt gekomen. We hebben het gevoel dat we nu elke ploeg aankunnen."

Wat is er zo bijzonder aan het Belgische hockey?

John-John Dohmen: "We amuseren ons meer dan de andere ploegen. Tijdens grote toernooien stellen we vaak vast dat de sfeer in de Belgische ploeg gewoon top is. En dat voel je ook op het veld. Bij de Red Lions spelen we met zonedekking, wat betekent dat iedereen op het veld op elkaar ingespeeld moet zijn. Bij ons primeert de groep en niet de individuele kwaliteiten."

Vincent Vanasch: "We weten vanwaar we komen en daarin schuilt net onze kracht. We hebben moeten knokken om hier te geraken en smijten ons altijd voor de volle 100%. Aan de andere kant zijn de Belgische hockeyers soms nog te bescheiden, vooral wanneer de vergelijking wordt gemaakt met onze noorderburen, die de reputatie hebben om arrogant over te komen. Het is een kwestie van een gulden middenweg te vinden."

Na zilver op het Europees kampioenschap in 2013 en de Olympische Spelen van Rio in 2014, staat nu die gouden plak op het verlanglijstje?

Vincent Vanasch: "Uiteraard, maar ik voel geen extra druk. Een medaille hangt van zoveel factoren af. Als er in India bijvoorbeeld 3 of 4 spelers ziek zijn, liggen de kaarten meteen anders."

John-John Dohmen: "We hebben al te vaak gezegd dat we mikken op de finale… om dan uiteindelijk in die finale te sneuvelen. Nu moeten we gaan voor niets minder dan goud. Als je niet meedoet om te winnen, win je niet."

Jullie zijn beiden 30. Denken jullie al aan een leven na het hockey?

John-John Dohmen: "In tegenstelling tot andere sporten word je van hockey niet rijk. Ik ken spelers die echt vroeger zijn gestopt om nog kans te maken op de arbeidsmarkt."

Vincent Vanasch: "Zoals ik me nu voel, wil ik nog doorgaan tot mijn 35e. Aan de andere kant kan je niet anders dan nu al nadenken over de toekomst, ook voor mijn gezin. Ik ben kinesist van opleiding, maar het lijkt me niet makkelijk om op je 35ste nog een praktijk te beginnen zonder ooit één patiënt te hebben behandeld."

Zijn jullie eerder spaarders of actieve beleggers?

Vincent Vanasch: "Voor mij is geld niet iets om mee te spelen. Ik zou het niet aankunnen om geld te verliezen. Vandaar dat ik me niet waag aan beleggingen. Mocht ik op een dag toch willen beleggen, dan zou ik eerst gespecialiseerd advies inwinnen."

John-John Dohmen: "Ik ben altijd voorzichtig, dat is de aard van het beestje. Ik heb heel hard moeten werken voor mijn geld. Dus op dat vlak ben ik allesbehalve een speelvogel."

Hockeyspeelsters in de kijker

Watducks

Bij de Watducks zijn het niet alleen de mannen die hoge toppen scheren! Aisling D’Hooghe werd in 2017 verkozen tot beste doelvrouw van Europa en eindigde in de top 3 van beste keepsters in de wereld. En de Eredivisie Dames won moeiteloos het indoor kampioenschap 2017-2018!

Wenst u meer te weten over de Watducks, de hockeyploeg die Deutsche Bank sponsort?

Ontdek het op hun website

Lees ook