Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Theresa May gokt en verliest

Theresa May gokt en verliest


De afwijzing van de Eerste Minister en de gevolgen daarvoor op de financiële markten.

De urnes hebben hun oordeel prijsgegeven en het resultaat stemt niet overeen met wat de meerderheid van de peilingen voorspeld hadden. De Conservatieve Partij heeft de vervroegde parlementsverkiezingen gewonnen, maar ze heeft vooral ook haar absolute meerderheid in het Parlement verloren door slechts 318 op 650 zetels te veroveren (tegenover 330 voorheen). De Eerste Minister Theresa May had gerekend op een ruime verkiezingsoverwinning om haar meerderheid te versterken en haar onderhandelingspositie over de brexit met de EU te verstevigen. Ze is er aan voor de moeite. De uitslag van de verkiezingen straft de stem voor een ‘harde brexit’ en de beoogde bezuinigingspolitiek van de Conservatieven af. Toegegeven, Theresa May zou de steun kunnen krijgen van de Noord-Ierse democratische unionisten (DUP- 10 zetels), maar zonder het akkoord van een formele coalitie. Wat op korte termijn een oplossing lijkt, kan op langere termijn een onstabiele situatie creëren en een regering die moeilijkheden zal hebben om te overleven.

De verloren gok van Theresa May, minder dan een jaar na deze van haar voorganger David Cameron omtrent de brexit, verlengt dus de onzekere periode in het Verenigd Koninkrijk. Deze pijnlijke tegenslag voor de Conservatieven herschudt ook de kaarten op slechts enkele dagen voor de start van de onderhandelingen met de Europese Gemeenschap over de brexit. Speculaties over het aannemen van een soepelere houding in de brexit onderhandelingen lijken voorbarig. Op langere termijn zou de uitslag van deze verkiezingen de onderhandelingen nog ingewikkelder kunnen maken.

De reactie van de financiële markten – kalmte op internationaal niveau, het Britse pond onder druk

We stellen vast dat de financiële markten op internationaal niveau duidelijk met kalmte gereageerd hebben op de bekendmaking van de verrassende verkiezingsresultaten in Groot-Brittannië. Dit lijkt aan te geven dat beleggers verwachten dat deze geen bedreiging vormen voor het wereldwijde herstel. De Aziatische aandelenmarkten hebben zelfs, op enkele uitzonderingen na, allemaal met winst afgesloten. De Europese beurzen zijn van hun kant eveneens relatief rustig gebleven, terwijl Wall Street hoger opende.

In Groot-Brittannië heeft het Britse pond klappen gekregen na het verlies van de absolute meerderheid van de Conservatieven in het Parlement. Hierdoor verloor de munt terrein tegenover de voornaamste valuta’s (Amerikaanse dollar, euro, Yen). De bezorgdheid van de beleggers over de evolutie van de politieke situatie aan de andere kant van het kanaal zal vooral weerspiegeld worden in de koers van het pond.

Op de obligatiemarkten worden Britse staatsleningen (Gilts) ondersteund door de huidige onzekerheid en door een verwachte verlenging van het status quo in het monetaire beleid van de Bank of England. De obligatierendementen noteren daardoor iets lager. Tot slot profiteert de sterindex van de Londense beurs (FTSE 100), die grotendeels samengesteld is uit waarden van bedrijven die internationaal actief zijn, van de zwakte van het Britse pond om winsten te boeken. Echter, een duidelijke heropleving van de politieke instabiliteit zou de positieve impact van de depreciatie van de GBP kunnen overcompenseren.Lees ook