Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • Tijdens de eerste maanden van 2018 kwam de nervositeit op de financiële markten terug.
  • De belangrijkste struikelblokken zijn het vooruitzicht van een rentestijging, de protectionistische geldingsdrang van Donald Trump, de beroering in de technologiesector en de oplopende spanning rond Syrië.
  • Volgens ons hebben al deze gebeurtenissen die voor een opstoot van volatiliteit en winstnemingen zorgden de onderliggende stijgende trend niet aangetast.

Na hun vliegende start van 2018 kregen de beurzen wereldwijd te maken met grote koersschommelingen, iets waaraan de beleggers niet meer gewend waren. Het vooruitzicht van een rentestijging, de protectionistische geldingsdrang van Donald Trump, de beroering in de technologiesector en de oplopende spanning rond Syrië waren stuk voor stuk struikelblokken die de financiële markten wakker schudden uit de euforie waarin ze zich sinds maanden hadden gewenteld.

Akte 1: het spookbeeld van de stijgende inflatie

Het eerste waarschuwingsschot kwam van de angst voor een opstoot van inflatie. Deze werd veroorzaakt door de aankondiging van een duidelijke stijging van de lonen in de Verenigde Staten begin februari en deed vrezen voor een sneller dan voorziene monetaire verstrakking (renteverhoging) door de Fed. Op die manier zou de hoogste financiële autoriteit een oververhitting van de Amerikaanse economie voorkomen. Naar aanleiding van deze vrees trok de obligatierente aan en lieten aandelen een terugval optekenen.

Akte 2: het protectionistische offensief van Trump

De beleggers waren nog niet bekomen van de correctie van begin februari of ze werden verrast door het protectionistische offensief van Donald Trump. De Amerikaanse president gaf aan dat handelsoorlogen “goed en makkelijk te winnen zijn” en legde in een eerste fase douaneheffingen op voor staal en aluminium. Vervolgens dreigde hij hetzelfde te doen voor technologie afkomstig uit China.

Bovenop de spanningen tussen de 2 supermachten, waren de beleggers beducht voor de impact die een handelsoorlog op de wereldwijde groei zou hebben. De meest cyclische waarden (dit betekent afhankelijk van de conjunctuur) werden het eerst getroffen, waaronder technologiewaarden. Bovendien kregen die technologiewaarden af te rekenen met het schandaal rond het ongeoorloofd gebruik van persoonlijke gegevens en met het pleidooi uit tal van landen om de sector strenger te reguleren. In tegenstelling tot de correctie in februari, deden obligaties deze keer dienst als vluchtwaarde.

Akte 3: spanningen rond het Syrische dossier

Als laatste evenement waren er de oplopende spanningen in het dossier Syrië en de beschuldiging van de geallieerden aan het adres van Damascus dat volgens hen chemische wapens gebruikt heeft tegen de eigen bevolking. Donald Trump voegde de daad bij de tweet. Een coalitie met Groot-Brittannië en Frankrijk bombardeerde chemische fabrieken in Syrië. Vladimir Poetin reageerde furieus en beloofde totale chaos bij een volgend militair offensief. Het bewijs dat deze vermeende koude oorlog de beleggers niet al te veel zorgen baart, was dat de financiële markten slechts in beperkte mate reageerden op het verbale steekspel. Alleen de olieprijs steeg fors en kwam boven de $ 70 per vat (Brent) uit, wat het hoogste peil is sinds enkele jaren.

Nervositeit maar een omgeving die goed blijft

Hoewel al deze gebeurtenissen voor een opstoot van volatiliteit en winstnemingen zorgden, hebben ze de onderliggende stijgende trend niet aangetast. De aandelenmarkten konden zich overigens elke keer herstellen en staan half april voor het merendeel op hun niveau van begin dit jaar. De omgeving blijft gunstig. Op dit moment maken we een jojo-beweging mee waarbij de beurzen telkens heropleven na een correctiefase. Van een trendbreuk is volgens ons dus geen sprake.

Het resultatenseizoen voor het eerste kwartaal van dit jaar zal in dit opzicht belangrijk zijn. Wij gaan ervan uit dat globaal genomen de bedrijfswinsten zullen overtuigen en ervoor zorgen dat de beurzen opnieuw vooruitgang gaan boeken. Te oordelen aan de meest recente cijfers, kan ook de vrees voor een inflatieopstoot bedaren. Hetzelfde geldt voor een eventuele handelsoorlog, aangezien alle partijen pleiten voor redelijkheid. Tot slot, en ook al is de verbale krachtmeting nog niet beslecht, verwachten wij niet dat de spanningen in Syrië zullen ontaarden in een ernstiger conflict.

Wenst u oplossingen te ontdekken die in lijn liggen met uw beleggersprofiel of praten over uw beleggingsprotefeuille?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak

Lees ook