Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • De zomer was gunstig voor de euro, die terrein won tegenover de Amerikaanse dollar.
  • De eenheidsmunt heeft voor het eerst sinds begin 2015 het niveau van 1,20 EUR/USD bereikt.
  • Echter, op langere termijn blijven de fundamentals - economische groei en renteverschil - in het voordeel van de dollar, die dus een inhaalbeweging zal maken.

Wat is er gebeurd?

De euro is tegenover de Amerikaanse dollar gestegen tot boven $ 1,20. Zo bereikte de koers zijn hoogste niveau sinds het begin van 2015.

De stijgingstendens van de euro tegenover de Amerikaanse dollar is niet nieuw, we schreven hier begin juli al over. Het nieuwe element is dat de euro zich aan het huidige niveau dichtbij $ 1,2167 bevindt, een belangrijk weerstandspunt. In de technische analyse is een weerstandspunt een koersniveau dat een effect niet gemakkelijk doorbreekt. Wanneer de weerstand doorbroken is, kan een versnelling van de stijging op korte termijn verwacht worden. Dus, als de wisselkoers 1,2167 EUR/USD wordt doorbroken kan de euro op korte termijn nog verder versterken.

Het is daarom belangrijk om de redenen achter de recente appreciatie te begrijpen. De koersstijging vond plaats na een Noord-Koreaanse raketlancering over Japan. Echter, er zijn nog andere, belangrijkere redenen voor de sterkte van de euro en de zwakte van de Amerikaanse dollar. Voor die laatste munt is de teleurstelling van de markten in de regering Trump het meest vanzelfsprekend. Deze lijkt niet in staat te zijn om haar vooropgestelde beleid in praktijk om te zetten, en over de koers die ze in de toekomst zal varen is er weinig duidelijkheid. De markt lijkt ook te verwachten dat de Amerikaanse centrale bank Fed haar monetair beleid minder snel zal verstrakken.. De markten tonen zich steeds optimistischer over de Europese politiek en verwachten nog steeds dat de Europese Centrale Bank (ECB) later dit jaar de afbouw van haar soepel monetair beleid zal aankondigen.

Onze visie en vooruitzichten voor de markten

Op korte termijn kan het opwaartse momentum voor de euro aanhouden, zeker indien de ECB in één van haar toekomstige vergaderingen aankondigt dat ze haar accomoderend beleid zal afbouwen. We verwachten dat de ECB bereid is om een sterke EUR te aanvaarden terwijl ze de focus houdt op het laag houden van financieringskosten in de periferie. Een sterkte van de economische groei zou ook de impact van een duurdere euro op bedrijfswinsten moeten compenseren, geschat op -6% voor elke 10% appreciatie tegenover de Amerikaanse dollar. Intussen lijkt het vertrouwen in de regering Trump niet onmiddellijk terug te keren en worden markten steeds bezorgder over de mogelijke vervanging van Janet Yellen volgend jaar als voorzitster van de Fed.

Op langere termijn kan de euro enkele obstakels tegenkomen. Ten eerste zijn enkele evenementen van het begin van het jaar zoals de verkiezingen in Nederland en Frankrijk in de koersen verwerkt. Daarnaast is het echter belangrijk om stil te staan bij de positieve veronderstellingen die momenteel worden gemaakt over de Europese politiek.

De Italiaanse verkiezingen kunnen nog steeds problematisch worden en de euforie rond de Franse president Macron, een belangrijke schakel voor het optimisme over de Europese politiek, kan snel overwaaien in het geval hij moeilijkheden ondervindt met hervormingen zoals bijvoorbeeld deze van de arbeidsmarkt. Ook de brexit blijft voor Europa een probleem. De recente EUR/USD trend kan dus ten einde lopen, zeker indien de Fed verder gaat met haar monetaire verstrakking, zoals wij verwachten.

We zien op dit moment dus geen onmiddellijke reden om onze visie aan te passen. We blijven een EUR/USD koers van 1,10 verwachten voor eind juni 2018. Dit is grotendeels gebaseerd op de fundamentals (bijvoorbeeld economische groei en renteverschil), die op lange termijn nog steeds meer in het voordeel van de Amerikaanse dollar spelen. We volgen de evolutie van de munt van dichtbij op.

Lees ook