Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Robots worden het nieuwe normaal


Robots worden het nieuwe normaal

Een auto assembleren, een chirurgische ingreep uitvoeren of het gras maaien?

Steeds meer krijgen we daarvoor de hulp van robots. De markt voor robotica legde de jongste jaren zelfs een dubbelcijferige groei voor.

1. Waarom kan robotica een interessant beleggingsthema worden?

Robot

De voorbije jaren groeide de markt voor robotica stevig. Terwijl er in 2005 wereldwijd nog 120.000 robots voor industriële toepassingen verkocht werden, was dat volgens de International Federation of Robotics 10 jaar later al ruim het dubbele. De omzet van de wereldwijde roboticamarkt was in 2015 goed voor 11,1 miljard dollar. De komende tijd wordt een jaarlijkse groei van ruim 10 procent verwacht. Dat is vier keer zo snel als de wereldeconomie.

Houdt u rekening met de eigenlijke waarde van de wereldwijde roboticamarkt (dus inclusief investeringen in de ontwikkeling van software, randapparatuur, enzovoort) dan was de roboticamarkt in 2015 35 miljard dollar waard en zal dat bedrag volgens de International Federation of Robotics aandikken tot 150,5 miljard dollar in 2020.

Drie kwart van de wereldwijde verkoop wordt vertegenwoordigd door 5 landen: China, Zuid-Korea, Japan, de VS en Duitsland.

2. Welke toepassingen zijn er?

Van ruimtevaart tot precisielandbouw: robotica overspant heel veel domeinen en toepassingen. Grofweg zijn er drie mature deelsegmenten waarin fondsen kunnen beleggen:

• Industriële robots

In 2015 werden er wereldwijd 15% meer industriële robots verkocht (tegenover 2014), goed voor 253.748 stuks. Enkele deelsectoren die een sterke groei optekenden waren de elektronica-industrie (+41%), de metaalindustrie (+39%) en de chemische en rubberindustrie (+16%). De Japanse auto-industrie heeft de hoogste densiteit van robots ter wereld. In 2015 waren er 1.276 industriële robots per 10.000 medewerkers geïnstalleerd.

• Service robots

Service robots richten zich op consumenten en op het leveren van diensten, zoals chirurgische robots, zelfrijdende metro’s, drones die pakjes kunnen leveren, robots voor professionele reiniging, enzovoort. Het aantal service robots dat wereldwijd verkocht werd in 2015 bedroeg 41.060, een stijging met 25% tegenover 2014.

• Huishoudrobots

Robotstofzuigers en -grasmaaiers, huishoudelijke schoonmaakrobots, … : in 2015 gingen er 5,4 miljoen over de toonbank, een stijging met 16% tegenover 2014.

3. Is het een goed idee om nú in te stappen in robotica?

Van de eerste industriële revolutie in de 18e eeuw (water en stoom) tot de tweede in de 19e eeuw (verbrandingsmotor) en de derde in de 20e eeuw (computertechnologie): elke innovatie leidde tot meer productiviteit en een hogere levensstandaard. “Vandaag geloven we dat we aan de vooravond van de vierde revolutie staan. Een omslag waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor robotica en artificiële intelligentie”, vertelt Knut Huys (Funds of Funds Manager bij Deutsche Bank). “De lange termijn opportuniteiten die megatrends zoals robotica bieden, is een van onze tien beleggingsthema’s voor 2017.”


Wij nodigen u uit om de onderstaande fondsen1, uitgegeven door Deutsche Bank te ontdekken. Lees het prospectus en de KIID alvorens te beleggen.

Fabrikant - Product2 Valuta Inkomsten Categorie Doelstelling3 SRRI4

Lees ook

Bronnen: International Federation of Robotics, Tractita

1 De term "fonds" is de gemeenschappelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Belegging (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse juridische vormen kan aannemen (BEVEK, GBF, enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten en een compartiment kan aandelenklassen bevatten.

2 De volledige namen van de fabrikanten (beheerders) staan op de volgende pagina (detailpagina van het fonds).

3 Bij Deutsche Bank stellen we U een unieke aanpak voor, gebaseerd op 3 sleuteldoelstellingen: Liquiditeiten, Bescherming en Groei. Meer weten

4 De synthetische risico- en opbrengstindicator geeft een indicatie van het risico verbonden aan de belegging in een instelling voor collectieve belegging. Hij waardeert het risico op een schaal van 1 (kleiner risico, mogelijk lager rendement) tot 7 (hoger risico, mogelijk hoger rendement). De laagste categorie wijst er niet op dat de belegging zonder risico is. De indicator is gebaseerd op historische gegevens en kan mogelijkerwijs geen betrouwbare indicatie vormen van het toekomstig risicoprofiel van het fonds. De aangeduide risicocategorie wordt niet gegarandeerd en kan wijzigen in de tijd.