Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • De economische kerncijfers en het vooruitzicht van een stijgende beleidsrente pleiten voor een sterkere NOK.
  • Op zijn huidige niveau zijn wij positief over de Noorse munt en verwachten we dat de koers geleidelijk zal stijgen.

Na een goed eerste trimester van 2018 last de Noorse kroon (NOK) nu een adempauze in. De heroplevende olieprijs heeft de Noorse munt weliswaar ondersteund, maar de recente onderliggende inflatiecijfers waren teleurstellend en hebben op de NOK gewogen.

In 2018 zou de groei van dit Scandinavische land moeten aantrekken en de kaap van 2% overschrijden. Dat is dan grotendeels te danken aan een grote privé consumptie en een expansief begrotingsbeleid. De olie- en gassector is een andere belangrijke steunpilaar voor de Noorse economie. Deze sector profiteert immers van het feit dat de olieprijs opnieuw zijn hoogste niveau sinds 2014 bereikt heeft (meer dan 70 Amerikaanse dollar per vat Brentolie).

De vertrouwensindicatoren zijn dan wel gedaald ten opzichte van begin dit jaar, ze zijn nog altijd gunstig en tonen dat de economische activiteit solide blijft. Ten slotte verleent de relatief gunstige koers van de NOK een competitief voordeel aan Noorwegen, dat in maart 2018 opnieuw een handelsoverschot kon voorleggen.

Zal de Norges Bank de rente verhogen?

De Noorse economie profiteert van een gunstig klimaat, wat de Noorse centrale bank (Norges Bank) zou moeten toelaten om dit jaar de beleidsrente weer te verhogen. Ondanks de teleurstelling die de recente matiging van de inflatie veroorzaakte, heeft de Norges Bank tijdens haar laatste vergadering toch te kennen gegeven dat ze nog steeds van plan is om na de zomer de rente te verhogen.

De economische kerncijfers en het vooruitzicht van een stijgende beleidsrente pleiten voor een sterkere NOK. Op zijn huidige niveau zijn wij positief over de Noorse munt en verwachten we dat de koers geleidelijk zal stijgen.

Meer weten? Bent u geïnteresseerd in een van onze beleggingsoplossingen in vreemde munten?

Nadat uw Financial ID bepaald is, helpen onze adviseurs u graag verder om een oplossing te kiezen die overeenstemt met uw financiële doelstellingen.

Maak een afspraak in uw Financial Center:
Door te bellen naar 078 156 160 of via de rubriek ‘Contact’

Lees ook