Samengevat

  • Sterke turbulentie op de aandelenmarkten heeft de jaarprestatie van Wall Street uitgewist.
  • De Fed herbevestigde haar positieve visie op de Amerikaanse economie.
  • Ondanks de aanhoudende volatiliteit raden we aan om belegd te blijven, maar risico’s te beperken.

De markten kleurden op woensdag 21 november opnieuw in het groen, na een moeilijke start van de week. Onze analyse van deze recente correctie.

De gebeurtenissen op een rij

De nieuwe val van de beurzen de voorbije dagen (week van 19 november) heeft de winsten van de belangrijkste Amerikaanse indices sinds het begin van het jaar uitgewist. Enkel de NASDAQ bevindt zich nog steeds op positief terrein maar daalt met meer dan 14% sinds de top van de zomer. De daling van begin deze week volgt op de val van vorige week (week van 12 november).

Andere markten hebben ook geleden. De meeste Aziatische indices zijn hard geraakt en tekenen sinds het begin van het jaar verliezen met dubbele cijfers op. De Aziatische exportgerichte economieën zoals Korea en met name China boekten verliezen van 12 tot 20%. De Europese markten stonden ook onder druk met verliezen die dichtbij of boven de 10% lagen. Naast de bezorgdheid over de handelsspanningen, maken de Europese markten zich zorgen over heikele kwesties zoals de brexit en de budgettaire patstelling in Italië.

Typische volatiliteit aan het einde van een economische cyclus

Zoals we al langer zeggen, maakt hogere volatiliteit deel uit van een laatcyclische omgeving. Enkele maanden geleden hebben we ook onze positieve visie op de technologiesector op wereldwijd niveau verlaagd naar neutraal op korte termijn (op langere termijn blijven we positief). Er was geen specifieke aanleiding voor de meest recente verkoopsgolf in de VS, de barometer voor wereldwijde markten, maar de markt probeert het nieuws te verwerken met betrekking tot teleurstellende detailhandelsverkopen, de daling van de olieprijs, de daling van de technologiesector, de recente communicatie van de Fed, gegevens over de huizenmarkt en aanhoudende handelsconflicten. Die suggereren dat de Amerikaanse groei in 2019 enigszins zou kunnen dalen, zoals ook volgens onze vooruitzichten, maar dat wijst niet noodzakelijkerwijs op verdere marktdalingen.

Verkoop in de detailhandel
Over het algemeen waren de resultaten van de Amerikaanse bedrijven in het derde kwartaal sterk, waarbij bedrijven in de S&P 500-index een winstgroei zien van meer dan 28% en een omzetgroei van meer dan 8%. Op dinsdag rapporteerden echter een aantal winkelketens resultaten die een somberder beeld over de toekomst gaven en ook analistenschattingen over belangrijke prestatie-indicatoren misten.

Olieprijsdaling
De energiesector zag op dinsdag de sterkste daling nadat ruwe olie verder in de ‘berenmarkt’ was gedoken. President Trump herhaalde zijn standpunt dat de olieprijs lager zou moeten zijn en benadrukte de nauwe banden met de Saoedische regering om de prijzen te stabiliseren. In de toekomst blijven we geloven dat de olieprijs binnen een vork zal blijven met een doelstelling op twaalf maanden van 65 dollar per vat WTI (West Texas Intermediate).

Technologiesector
De FAANG (Facebook-Amazon-Apple-Netflix-Google)-aandelen hebben te lijden onder de twijfel of zij hun historische omzetgroeicijfers in de toekomst kunnen handhaven. Ze kunnen ook af te rekenen krijgen met verhoogde regelgeving en een afzwakking van de consumentenvraag, naast toegenomen concurrentie in sommige sectoren (bijvoorbeeld smartphones).

Huizenmarkt
Statistieken zoals nieuwe huizen en goedgekeurde bouwaanvragen beantwoordden aan de consensusverwachtingen en bleven op een gezond niveau voor de maand oktober. Andere gegevens, zoals de NAHB-marktindex, tonen de bezorgdheid van de aannemersbedrijven omtrent de gestegen financieringskosten en bouwkosten die de vraag zouden hebben afgeremd. We kunnen dus op korte termijn een verzwakking in de huizenmarkt verwachten.

Handelstarieven
De bijeenkomst van de Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) afgelopen weekend was het toneel van sterke spanningen tussen Amerikanen en Chinezen. Tijdens die top kon de groep het niet eens worden over een communiqué, wat nu nog meer scepsis met zich meebrengt over de vraag of Trump en de president van de Volksrepubliek China Xi Jinping tot overeenstemming kunnen komen over toekomstige handelsbetrekkingen. Beleggers zullen nu moeten wachten om te zien of er enige vooruitgang kan worden geboekt tijdens de komende bijeenkomst van de G20, die plaatsvindt in Buenos Aires op 30 november en 1 december.

Gezien de onrust op de aandelenmarkten, heeft de Fed de goede vorm van de Amerikaanse economie herbevestigd; de werkloosheid bevindt zich op het laagste punt in 50 jaar, de Amerikaanse economie telt 200.000 nieuwe banen per maand, de bbp-groei is gezond en de inflatie ligt op het streefcijfer van de Fed van 2%. Hoewel verschillende topfunctionarissen, waaronder de voorzitter van de Fed, enige economische zwakte in het buitenland hebben erkend - en enigszins gematigder klinken aangaande het rentebeleid- verwachten we nog steeds dat de Fed doorgaat met het normaliseren van de beleidsrente en deze nog 3 keer zal verhogen tot september 2019.

Onze mening

Tegen deze achtergrond kunnen we verdere volatiliteit niet uitsluiten. We hebben onlangs een negatieve verschuiving in sentiment gezien die, naar onze mening, niet gerechtvaardigd is door economische fundamentals, met name in de VS (zoals onlangs opnieuw bevestigd door de Fed). Technische indicatoren, zoals bijvoorbeeld het doorbreken van voortschrijdende gemiddelden van 50 en 200 dagen, suggereren dat een verdere daling van de markten mogelijk is, maar dit soort bewegingen is niet ongewoon in een historische context.

Recente marktdalingen hebben schijnbaar aantrekkelijke waarderingen voor aandelen gecreëerd, maar dit alleen is niet voldoende om voor een duurzaam marktherstel te zorgen. De echte vraag is welke andere ontwikkelingen de achteruitgang van het sentiment zouden kunnen omkeren.

Op termijn zijn wij van mening dat de markten waarschijnlijk zullen worden gerustgesteld door verder goed nieuws over de Amerikaanse economie en ook signalen dat een reeks geopolitieke problemen kan worden opgelost.

Voor de Amerikaanse economie verwachten we dat redelijke cijfers rond Black Friday en Cyber Monday het sentiment over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het algehele consumentenvertrouwen zullen verbeteren, hoewel er twijfels blijven bestaan rond de huizenmarkt, vooral gezien de aanhoudende stijging van de hypotheekrente. De markten zullen ook hun hart ophalen door het feit dat een winstrecessie niet in zicht is. Meer ondersteunende berichtgeving van de Fed kan ook helpen de positieve boodschap te versterken.

Wat geopolitieke kwesties betreft, zouden de komende tien dagen bijzonder belangrijk kunnen zijn met de start van de G20-top in Buenos Aires in het vooruitzicht, en is het uitkijken naar meer duidelijkheid rond de brexit en de Italiaanse begrotingssituatie. Tijdens of na de G20-top zullen we echter op zoek gaan naar significante vooruitgang in het handelsconflict tussen de VS en China.

Samengevat: we zijn geen verkopers in deze markt, en blijven liever belegd, terwijl we de risico’s beperken.

Wil u de risico's en kansen voor uw beleggingsportefeuille onderzoeken?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook