Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Nederland stemt vóór de Europese Unie

Nederland stemt vóór de Europese Unie

VVD aan de leiding volgens de meest recente resultaten

De Nederlandse verkiezingen waren de eerste belangrijke tussensprint voor de verkiezingsmarathon die dit jaar door Europa trekt. Sommigen vreesden voor een overwinning van de populisten, maar dat scenario lijkt niet uit komen. Met meer dan 90% van de stemmen geteld, lijkt de liberale partij VVD, met huidig premier Mark Rutte als speerpunt, met 33 zetels (op een totaal van 150 in de Tweede Kamer) de grootste partij te zijn. De nationalistische partij PVV van Geert Wilders volgt met 20 zetels en de christendemocraten van CDA en de democraten van D66 halen elk 19 zetels binnen. Indien dit resultaat bevestigd wordt nadat alle stemmen geteld zijn, is dat een fikse tegenslag voor de heer Wilders.

De voorlopige resultaten stemmen grotendeels overeen met de peilingen naar de kiesintenties in de dagen voorafgaand aan de verkiezingen, waaruit een afkalvend draagvlak voor de PVV bleek. Mark Rutte gaat nu proberen om een coalitie te vormen. Het ziet er echter naar uit dat dit een werk van lange adem zal worden. Bij de vorige regeringsvorming had Rutte al 54 dagen nodig om een coalitie op de been te brengen, maar door de flinke knauw die de PvdA (Partij van de Arbeid) te verwerken krijgt, kan het deze keer nog moeilijker worden. De PvdA zou immers terugvallen naar 10 zetels in plaats van de 40 zetels die de partij bij de verkiezingen van 2012 veroverde. Een relatief logische vierpartijencoalitie zou bestaan uit VVD, CDA, PvdA en D66, maar gezien de omstandigheden zal de PvdA allicht liever een stap opzij zetten om zijn aanpak te herzien. Eventueel kan de CU (ChristenUnie) de plaats van de PvdA innemen, wat ook tot een levensvatbare coalitie zou kunnen leiden.

Gevolgen voor de financiële markten

De markten zullen allicht gerustgesteld zijn door de slechte resultaten van de nationalistische PVV. Dat lijken de positieve aandelenmarkten en de stabiele spread (rendementsverschil) van rond 0,25% tussen de Nederlandse en Duitse staatsobligaties op 10 jaar toch aan te geven. Ook de euro reageerde positief na de eerste resultaten en bereikte zijn hoogste niveau sinds begin februari ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Niettemin zouden de beleggers zich er ook - al dan niet terecht - voor kunnen hoeden om de Nederlandse verkiezingsresultaten als een sluitend bewijs voor de afnemende steun voor nationalisten elders in Europa te beschouwen. We verwachten op basis van dit nieuws dan ook geen duurzame en grote heropleving van de markten. De nakende Franse presidentsverkiezingen zullen vermoedelijk hun schaduw op de financiële markten blijven werpen.Lees ook