Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • Periodiek beleggen kan al vanaf een relatief klein bedrag.
  • Ga voor een combinatie van sparen en beleggen.
  • Kies degelijke, goed gespreide producten met een risico dat bij u past.
  • Kies voor een flexibele formule.

Uit de beleggingsenquête1 blijkt dat nogal wat beleggers zondigen tegen de basisprincipes van beleggen. Deutsche Bank stelde de vraag in de grote exclusieve enquête 'De Belg en zijn geld'. In juli 2017 interviewde het marktonderzoeksbureau Profacts 621 mensen (een representatief voorbeeld van de Belgische bevolking) naar hun mening over banken en beleggingen. Eerder waren de resultaten te lezen in De Standaard en Le Soir. Nu delen we ze met onze trouwe lezers. Een van de ontluisterende resultaten is dat 30,8% van de ondervraagden denkt dat een groot kapitaal nodig is om te beleggen bij de bank. 25,7% van de mensen weet dat deze stelling niet klopt. De resterende 35,5% heeft geen idee of dit nu al dan niet waar is. De waarheid is: bij Deutsche Bank kunt u al beleggen vanaf 100 euro per maand.


Sparen of beleggen?

16,6% van de respondenten zegt zijn geld liever op de spaarrekening te houden dan te beleggen. In feite is de keuze tussen sparen en beleggen een non-issue. Het zou onverstandig zijn om al uw spaargeld te beleggen. Maar is het ook niet onverstandig om een deel van uw spaargeld helemaal niet te beleggen? Met sparen verliest u tegenwoordig geld, omdat de rente lager ligt dan de inflatie (de ontwaarding van geld). Met beleggen neemt u risico2, maar maakt u ook kans op een hogere opbrengst. De kunst zit hem in het kiezen voor het gepaste risico, voor degelijke producten en voor een goede spreiding.

Waarom beleggen?

Wat zijn de belangrijkste redenen waarom mensen tegenwoordig beleggen?

38,3%
Omdat spaargeld niets opbrengt.
25,5%
Aanvulling op mijn pensioen.
13,9%
Als onderdeel van de spreiding van mijn vermogen.
9,5%
Voor een leuke financiële extra.
6,4%
Voor mijn kinderen en kleinkinderen.
2,7%
Om vroeger te stoppen met werken.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen, betekent dat u elke maand een vast bedrag belegt in fondsen. Met het DB Investment Plan kan dit al vanaf 100 euro per maand. U kunt kiezen voor een defensief, evenwichtig of offensief plan (of zelf uw fonds kiezen, zie verder). Uw geld wordt vervolgens ondergebracht in een fonds dat aan deze doelstelling beantwoordt.

30,8%
30,8% van de ondervraagden denkt dat een groot kapitaal nodig is om te beleggen bij de bank.
25,7%
25,7% denkt dat je geen groot kapitaal nodig hebt om te beleggen.
35,5%
35,5% heeft geen idee.

Voordelen

Het voordeel van periodiek beleggen zit hem niet alleen in het gemak en de toegankelijkheid van deze formule. Het belangrijkste argument is dat fondsen een hoger rendementspotentieel kunnen bieden dan sparen. Het grote voordeel van een gemengd fonds is dat het bestaat uit verschillende onderliggende activa (aandelen, obligaties, cash, trackers …) waarvan de onderlinge verhouding naargelang de marktomstandigheden door de fondsbeheerder kan worden aangepast. Dit is bovendien ook een erg flexibele formule: u kunt uw stortingen op elk moment aanpassen of onderbreken en uw deelbewijzen gedeeltelijk of volledig verkopen. Er worden geen in- of uitstapkosten aangerekend voor een DB Investment Plan.

Hoe gaat het in zijn werk?

Periodiek beleggen met een relatief klein bedrag is een ideale manier om uw eerste stappen te zetten in de wereld van het beleggen. Nadat uw Financial ID is bepaald, kunt u een fonds kiezen dat aan uw doelstellingen beantwoordt. U kunt ook kiezen tussen de drie mogelijke plannen: defensief, evenwichtig of dynamisch. U kunt kiezen uit de DB Best Advice Selectie - zeg maar een twintigtal van de beste fondsen van het moment. Deze fondsen worden geselecteerd op basis van een strenge analyse, waarin onder meer rekening wordt gehouden met de Morningstar rating.3 Of u kunt zelf uw keuze maken uit de meer dan 1.800 fondsen van de circa 20 fondsenbeheerders die Deutsche Bank aanbiedt.

Heeft u interesse?

Bel onze specialisten van Talk & Invest op het nummer 078 153 154.
Maak een afspraak met uw Financial Center op het nummer 078 156 160.

Ontdek het DB Investment Plan

1 Bron : Profacts, enquête afgenomen bij 621 belgen, juli 2017.
2 Beleggingen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren.
3 Morningstar is een onafhankelijke leverancier van beleggingsanalyses. De Morningstar-rating is een kwantitatieve evaluatie van de prestaties van een fonds in het verleden. Deze wordt maandelijks bijgewerkt. Het criterium bij de toekenning van sterren is gebaseerd op de risicoaangepaste prestatie. De geanalyseerde fondsen krijgen 1 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren de hoogste rating is. Meer info op www.morningstar.be/be/news/34914/demorningstarrating.aspx. Meer informatie over de ratings is ook beschikbaar bij Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel.