Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • We zien opnieuw grote turbulentie op de Amerikaanse aandelenmarkt.
  • Er is geen reden tot paniek, de economie en winst van Amerikaanse bedrijven blijven goed georiënteerd.
  • Volatiliteit kan tijdelijk aanhouden maar biedt ook koopopportuniteiten.

De zenuwen van de beleggers worden al wekenlang zwaar op de proef gesteld. De turbulentie op Wall Street komt daar nu ook nog bij. Wat moet men ervan denken? Ontdek onze analyse.

Wat is er gebeurd?

De recente verzwakking van de aandelenmarkt in de Verenigde Staten versnelde deze week door de aanhoudende handelsconflicten met China en Europa, de verhoogde geopolitieke spanningen (Saoedi-Arabië/Iran), de nakende tussentijdse verkiezingen in de VS, de dreiging van hogere rentes en de voortgezette monetaire verstrakking door de Federal Reserve (Fed). De S&P 500-index is nu 9,4% gedaald ten opzichte van het record van 20 september 2018 en staat vergeleken met het begin van dit jaar in het rood. Bovendien bereikte de volatiliteit (gemeten door de VIX-index) het hoogste niveau sinds de correctie in februari 2018. Hoewel de zwakte veel marktpartijen verontrust, is er geen reden om in paniek te verkopen op het huidige niveau. De daling op de aandelenmarkten was aanzienlijk, maar het is belangrijk op te merken dat de recente stijging van de volatiliteit niet ongebruikelijk is volgens historische normen:

1. Gemiddeld aantal terugvallen
De afgelopen 20 jaar heeft de S&P 500-index gemiddeld 3 of 4 dalingen van 5% of meer per jaar gehad. Aangezien de huidige daling pas de tweede daling van meer dan 5% van dit jaar markeert, is de recente zwakte niet ongewoon vanuit een historisch oogpunt.

2. Marktzwakte verbonden aan tussentijdse verkiezingen
De volatiliteit op de aandelenmarkten neemt van oudsher toe tijdens jaren met tussentijdse verkiezingen, met een gemiddelde correctie van ongeveer 20% van de S&P 500 op een gegeven moment in de 12 maanden voorafgaand aan verkiezingen.

Onze visie en vooruitzichten

Hoewel de S&P 500 nu op het laagste niveau staat van de laatste vijf maanden, blijven we optimistisch over Amerikaanse aandelen omwille van de volgende redenen:

1. Robuuste economische fundamentals
Er wordt vaak gezegd dat de aandelenmarkt niet de economie is. Deze stelling is in deze situatie zeker correct. De recente zwakte van de aandelenmarkt weerspiegelt immers niet de sterkte van de Amerikaanse economie. Met de aanhoudende daling van de werkloosheid (het werkloosheidspercentage is bij de laagste van de voorbije 50 jaar) en het vertrouwen van consumenten en bedrijven op het hoogste punt sinds decennia, verwachten we dat de economische groei in de VS zal versnellen naar 2,9% in 2018, wat de sterkste groei sinds 2005 zou zijn. Naar onze mening is het risico op een recessie beperkt in de komende 12 maanden. Aangezien de voorlopende indicatoren (die altijd een betrouwbare voorspelling van recessies inhielden in de afgelopen 50 jaar) blijven stijgen, lijkt het erop dat de Amerikaanse economie nog veel groeimarge heeft en dat de actuele economische expansie volgend jaar waarschijnlijk de langste ooit zal worden.

2. Veerkrachtige inkomsten
De bedrijfswinsten van de S&P 500 zullen naar verwachting in het derde kwartaal met ongeveer 22% op jaarbasis stijgen. Dit zou de eerste keer zijn sinds 2010 dat de bedrijfswinsten van de S&P 500 meer dan 20% groeien gedurende drie opeenvolgende kwartalen. Belangrijk is dat, na een opwaartse herziening van ongeveer 10% sinds het begin van het jaar, de winstramingen per aandeel in de S&P 500 voor 2019 ($ 178) vrijwel onveranderd zijn gebleven en dus niet neerwaarts werden bijgesteld in de afgelopen maand. Dit suggereert dat bedrijven vertrouwen hebben in de toekomstige winstgroei, ondanks de handelsbarrières, de appreciatie van de dollar en de mogelijke druk op de marges. De veerkracht van de resultaten zou de aandelenmarkten in de toekomst moeten ondersteunen.

3. Gunstigere waarderingen
Na de massale verkopen op de Amerikaanse aandelenmarkt en de veerkracht van winstverwachtingen, zijn de waarderingen nu veel aantrekkelijker dan de niveaus van begin dit jaar. Met een geschatte koers/winstverhouding van 15,7 voor de komende 12 maanden, staat de S&P 500 nu op het laagste niveau sinds februari 2016 en onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

4. Seizoensgebonden positief effect
Twee seizoensfactoren zouden de Amerikaanse aandelenmarkt moeten ondersteunen. Ten eerste was het vierde kwartaal historisch gezien het beste kwartaal van het jaar, waarbij de S&P 500 gemiddeld met 5,7% steeg in de afgelopen 20 jaar. Ten tweede waren de 12 maanden na de tussentijdse verkiezingen historisch gezien gunstig voor de S&P 500: de index leverde een positieve prestatie na 21 van de laatste 22 tussentijdse verkiezingen en boekte een gemiddelde vooruitgang van ongeveer 15% gedurende deze periode.

Conclusie

  1. 1. Onze economische vooruitzichten voor de Verenigde Staten blijven ongewijzigd (we verwachten geen recessie, die fundamenteel een scherpe correctie zou rechtvaardigen).
  2. 2. We herhalen onze doelstelling op een horizon van 12 maanden van 3.000 punten voor de S&P 500-index.
  3. 3. We beschouwen daarom de huidige beweging als een koopopportuniteit. Gezien de onzekerheden, die ook op de buitenlandse markten aanwezig zijn (bv. de spanningen rond de Italiaanse begroting en de brexit), verwachten we dat de volatiliteit nog geruime tijd hoog zal blijven. We raden daarom aan om deze hoge volatiliteit te benutten om in de markt te stappen.

Lees ook