Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Macron in ideale positie voor meerderheid

Macron in ideale positie voor meerderheid


In Frankrijk heeft de partij van de verkozen president vlot de eerste ronde van de parlementsverkiezingen gewonnen met meer dan 32% van de stemmen. Onze analyse voor de tweede ronde.

De context

Na de overwinning van Emmanuel Macron in de presidentsverkiezingen op 8 mei 2017, is de aandacht binnen de Franse politiek verschoven naar de parlementsverkiezingen. Een meerderheid in de Assemblée Nationale is cruciaal voor Macron om zijn plannen te kunnen doorvoeren om de uitgebreide arbeidswetgeving te versoepelen en het Franse systeem van sociale bescherming op vlak van pensioenen en werkloosheidsuitkeringen te veranderen. Een absolute meerderheid komt neer op 289 zetels.

Het Parlement wordt verkozen in 577 mini-wedstrijden – één voor elk Frans district – en wordt georganiseerd in twee rondes. De kandidaten die meer dan 50% van de stemmen behalen in de eerste ronde, worden verkozen. In de districten waar geen enkele kandidaat die drempel bereikt, zullen diegenen die een score van minstens 12,5% van de geregistreerde kiezers behaalden tijdens de eerste ronde, het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde.

Resultaten van de eerste ronde

De partij van Macron, La République en Marche, won meer dan 32% van de stemmen tijdens de eerste ronde. La République en Marche heeft hiermee een voorsprong van ongeveer 11% ten opzichte van de Republikeinen, die tweede werden. Volgens schattingen van peilingbureaus zou dit resultaat Macrons partij een ruime meerderheid bezorgen, met tussen 400 en 440 van de 577 zetels, terwijl de Republikeinen tussen 95 en 132 zetels zouden bemachtigen. Marine Le Pens Front National heeft slechts 13,2% van de stemmen behaald. Dit is minder dan de helft van La République en Marche en ongeveer 8% minder dan de Republikeinse partij.

Onze visie en vooruitzichten voor de markten

Het resultaat van de eerste ronde heeft de opiniepeilingen versterkt, die aangaven dat een meerderheid voor de partij van Macron mogelijk is. Dit zou de beurs van Parijs en de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar een beetje kunnen ondersteunen. Echter, we verwachten dat de marktreactie beperkt zal zijn omdat de markten zullen wachten op de resultaten van de tweede ronde op 18 juni, en op de bekendmaking van het definitieve aantal zetels van La République en Marche. Een parlementaire meerderheid voor Macron zou een zeer marktvriendelijk resultaat zijn, omdat het de kans vergroot dat de Franse president de noodzakelijke arbeidshervormingen kan doorvoeren. Indien La République en Marche als winnaar uit de bus komt, maar geen absolute meerderheid kan behalen, kan Macron samenwerken met enkele gematigde centrumrechtse en centrumlinkse afgevaardigden om zijn regering te steunen.Lees ook