Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Kiezen voor een defensievere aanpak

Article Headline


De wereldwijde economische groei is vrij zwak. Wat zijn de verwachtingen voor de nabije toekomst en wat betekent dat voor uw spaargeld en eventuele beleggingen?

2016: volatiele markten en verschillende snelheden

De beurzen beleefden dit jaar al flinke schommelingen door de bezorgdheid over vertraagde groei en dalende olieprijzen (neerwaartse trend), de betere vooruitzichten in de VS en nieuwe stimuli in China (opwaartse trend) en de overwinning van het leave-kamp tijdens het brexit-referendum (correctie gevolgd door herstel).

De beurzen evolueren bovendien aan verschillende snelheden. De Amerikaanse aandelenmarkten slagen er veel sneller in dan de Europese om uit de dalen te klimmen. Afgelopen zomer leidde dat in de VS tot een mooie rally.

Wat brengt de rest van 2016 en 2017?

 • Deutsche Bank verwacht wereldwijd een groei van zo’n 3% voor 2016 en een lichte stijging tot 3,3% in 2017.
 • De Europese Centrale Bank (ECB) zal haar strategie van kwantitatieve versoepeling (met de massale aankoop van obligaties) vermoedelijk verlengen.
 • De rente in Europa blijft naar alle waarschijnlijkheid nog minstens een jaar historisch laag.
 • De economie groeit waarschijnlijk zwak (hoewel de bedrijfswinsten in Europa en de macro-economische cijfers afgelopen zomer beter waren dan verwacht)
 • Waakzaamheid blijft geboden, want een of andere gebeurtenis kan voldoende zijn om een correctie in te leiden. Zo is het onzeker wanneer de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) een nieuwe renteverhoging zal doorvoeren. Daarnaast lijken in China de autoriteiten in vergelijking met begin 2016 minder geneigd tot het nemen van steunmaatregelen.

Wat doen we hiermee?

Zwakke groei, lage rente en mogelijke risicofactoren: in die omstandigheden is het aangewezen om zich iets defensiever te positioneren.

In onze beleggingsstrategie vertalen we dat door:

 • De afbouw van het aandelenpakket, waarbij we waken over een gespreide blootstelling aan diverse regio’s: VS, Europa, Azië en Japan.
  • Lichte voorkeur voor de Amerikaanse aandelenmarkt (reden: lagere volatiliteit en Amerikaanse bedrijven slagen er steeds opnieuw in om mooie resultaten te genereren).
  • Voorkeur voor dividendaandelen. Die zijn over het algemeen minder volatiel. Het dividend vertegenwoordigt ook een aanzienlijk deel van de totale prestaties op lange termijn.
 • De opbouw van posities in zorgvuldig gekozen bedrijfsobligaties.
  • In tegenstelling tot de eurozone zijn in de VS nog koopwaardige ‘investment grade’ bedrijfsobligaties (obligaties met een rating gelijk aan of hoger dan BBB- bij Standard & Poor’s of een gelijkaardige rating bij Moody’s of Fitch) van degelijke en solvabele bedrijven te vinden.
  • Daarnaast zijn er ook interessante obligaties in de groeimarkten, waar de kredietwaardigheid de jongste jaren een stuk verbeterde en het rendement doorgaans hoger ligt dan in de ontwikkelde landen. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar obligaties in Amerikaanse dollar.

Flexibele gemengde fondsen?

In volatiele tijden zijn spreiding, timing en flexibiliteit des te belangrijker voor het rendement van beleggingen. Voor beleggers die daar noch de tijd, noch de kennis voor hebben, kunnen flexibele gemengde fondsen interessant zijn.

Door de wereldwijde lage rente wordt het voor de beleggers die op zoek zijn naar een regelmatig inkomen steeds moeilijker om dit objectief in te vullen. De categorie income generators binnen het gamma flexibele fondsen verdient hierbij de nodige aandacht. De beheerders van dergelijke fondsen zoeken voortdurend naar mooie opportuniteiten die hun doelstelling kunnen vervullen: het uitkeren van een aantrekkelijk dividend.

Lees ook