Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat:

  • Sinds 2008 tekenen de Amerikaanse aandelenmarkten een groei op van 300%. Een prestatie die allerminst wordt aangedreven door economische groei alleen.
  • De volatiliteit is terug van weggeweest voor beleggers. Tegenwind (de Fed, protectionisme, te hoge winstverwachtingen, ...) zou de aandelenmarkten in de Verenigde Staten kunnen afremmen.
  • We zijn overgestapt naar "neutraal" voor Amerikaanse aandelen. We adviseren beleggers om zelfs een deel van hun winst te verzilveren en hun portefeuilles te diversifiëren.

Aan superlatieven geen gebrek wanneer we het hebben over de Amerikaanse beursprestaties van de voorbije jaren. Wall Street is zopas begonnen aan het tiende opeenvolgende jaar van koerswinsten, waarmee de teller sinds de financiële crisis van 2008 op iets meer dan 300% staat. Het voorbije jaar was onovertroffen en de twee Amerikaanse sterindexen, de Nasdaq en de S&P500, vestigden record na record.

Ja, volatiliteit bestaat nog!

Begin februari, na 15 maanden van ongebreidelde hausse, kwam er een opstoot van volatiliteit op de financiële markten en werd Wall Street uit zijn stille euforie gewekt.

De economische groei van de Verenigde Staten is slechts een gedeeltelijke verklaring voor de indrukwekkende prestatie van de Amerikaanse aandelenmarkten. Die groei bedraagt sinds 2009 om en bij de 2%, maar dat is ver onder het historisch gemiddelde van 3,1% (sinds 1966).

De factoren van de hausse op de Amerikaanse aandelenmarkt

Wat zijn de andere factoren die de goede beursprestaties van de voorbije jaren verklaren?

1

Ultra-soepel monetair beleid.
Om de economie aan te zwengelen en de inflatie te doen aantrekken, hebben de Fed en vervolgens de ECB om beurten hun beleidsrente tot historische bodemniveaus verlaagd. Ze pompten ook massaal liquiditeiten in de markten, wat de markten ondersteunde. Tal van ondernemingen (en zelfs staten) profiteerden daarvan om zich te herfinancieren. Beleggers die op zoek waren naar rendement, zochten steeds vaker hun heil op de aandelenmarkten.

2

Bedrijfswinsten voortdurend in de lift.
De beste graadmeter van de aandelenmarkten blijven de bedrijfswinsten. Sinds 2009 werden die voortdurend opwaarts bijgesteld, wat de beurskoersen ondersteunde.

3

Cyclische waarden en de technologiesector in goede doen.
De cyclische waarden (bedrijven die afhankelijk zijn van de economische conjunctuur), zonder onderscheid op vlak van sector, waren grotendeels verantwoordelijk voor de goede prestatie. De technologiesector was op zich al goed voor bijna een kwart van de totale prestatie sinds 2009. De opkomst van giganten zoals Amazon, Facebook, Apple, Google heeft in belangrijk mate bijgedragen tot dit resultaat.

Neutraal advies over Amerikaanse aandelen

Globaal genomen blijft de economische omgeving gunstig voor de aandelenmarkten. In de Verenigde Staten draait de economie wel op volle toeren, maar zijn de verwachtingen betreffende de winstgroei van de bedrijven erg hoog, wat weinig marge laat voor teleurstellingen.

Bovendien is de belastinghervorming van Donald Trump, die voor veel Amerikaanse bedrijven gunstig is, reeds grotendeels weerspiegeld in de koersen. De veelvuldige herschikkingen in zijn regering en de neiging tot meer protectionisme zouden de opmars van de Amerikaanse beurzen op korte termijn kunnen ondermijnen.

Tot slot, en zoals dat het geval was bij de correctie in februari, zou de verwachting van een forse inflatiestijging de Fed kunnen overtuigen om haar kalender van renteverhogingen versneld uit te voeren, wat eveneens zou wegen op de koersen.

Een en ander in overweging genomen, hebben wij een neutraal advies voor de Amerikaanse beursmarkt. Een blootstelling kan zinvol blijven, maar gezien de forse stijging van de laatste jaren én de hoge waarderingen, raden wij aan om (een deel van) de winst te verzilveren en de beleggersportefeuille te diversifiëren naar andere geografische zones zoals Europa en/of Azië.

Wil u meer weten over dit thema? Of de eventuele alternatieven bespreken voor uw beleggingsportefeuille?


Bel onze specialisten van Talk & Invest op 078 153 154
(ma. - vrij. 9 u. – 19 u. en zaterdag 9 u. – 12 u.).
Of maak een afspraak met uw Financial Center.

Lees ook