Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Verschillende risicofactoren zijn verdwenen op de markten

Kaldemorgen blikt vooruit


De raad van Klaus Kaldemorgen

  • Focus op Europa en Japan
  • Kies liever een Europees bedrijf dan een Brits
  • Beleg niet in groeilanden
  • Investeer in een gemengd flexibel fonds

De beurzen zijn dit jaar goed gestart. Maar blijft dat duren? De Duitse fondsenbeheerder Klaus Kaldemorgen kijkt vooruit.

Na de scepsis aan het begin van het beursjaar kwamen enkele positieve maanden. Wat zijn uw vooruitzichten?

Klaus Kaldemorgen: De meeste risicofactoren waar we op voorbereid waren, zijn verdwenen, zeker in Europa. In de VS blijven er wel bepaalde onzekerheden, zoals de renteverhoging van de Federal Reserve en de aangekondigde grote belastinghervorming van president Trump. Ik zie wel positieve tendensen, zoals een lage volatiliteit, maar we moeten alert blijven.

Wat betekent dat volgens u voor Europa?

De politieke situatie is vandaag een stuk stabieler dan enkele weken geleden. En ook de economische cijfers zijn veelbelovend. De bescheiden maar stabiele groei zit al vervat in de aandelenkoersen. Maar ik zie de beurzen niet plots sterk stijgen; daarvoor is meer positief nieuws nodig.

Over de Verenigde Stagen bent u minder enthousiast?

Het is afwachten wat de Trump-administratie zal doen, met de America First-retoriek en de aangekondigde belastinghervorming. We zullen zien hoe ver Trump wil gaan met restrictieve en protectionistische maatregelen. Positieve resultaten zullen zorgen voor nieuwe hoogten op de markt. Met teleurstellende resultaten verwacht ik een nieuwe bescheiden correctie in de VS.

De gevolgen van de brexit blijven beperkt?

Het wordt een lang proces dat alleen maar verliezers zal hebben. Maar de gevolgen voor de EU zullen minder pijnlijk zijn dan voor het Verenigd Koninkrijk. Daarom ben ik er niet happig op om in het VK te beleggen. Alles bij elkaar zal de eurozone beter uit de brexit komen dan het VK.

Hoe staat u tegenover de groeilanden, en met name China?

De laatste cijfers laten zien dat de groei enigszins is vertraagd. Het zou niet mijn prioriteit zijn om te beleggen in de groeilanden. Mijn focus ligt meer op Europa en Japan. Ook de toekomst van de olieprijzen is trouwens onzeker, door het groeiende aanbod uit de VS. Wellicht verlaagt het Opec de productie om de VS-aanvoer in evenwicht te houden. Zeker voor olieproducerende landen kan de olieprijs een bedreiging vormen.

Wat is uw raad voor de doorsnee particuliere belegger?

Investeer in een gemengd fonds dat heel flexibel kan investeren in verschillende activaklassen. Zo’n fonds kan profiteren van stijgende koersen maar kan ook bepaalde risico’s afdekken. Veel koopjes voor beleggers zie ik niet meer. Misschien enkel nog in meer defensieve, langzaam groeiende sectoren zoals technologie of health care. De eerste maanden van 2017 waren fantastisch, maar of dat zal blijven duren? De markt is priced for perfection. Beleggers moeten alert zijn voor de minste tekenen van zwakheid.

Lees ook