Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • Juan Nevado (fondsenbeheerder bij M&G Investments) beperkt zijn blootstelling aan de US markten.
  • Ziet potentieel in Zuid-Korea, Turkije, Rusland en Europa en groeikansen in bank-, olie- en mijnsector.
  • Vindt dat het risico op afkoeling van de Chinese economie onderbelicht wordt.

U heeft ruim 25 jaar ervaring op de financiële markten. Is 2017 tot nog toe een uitzonderlijk jaar geweest?

“Qua prestaties in lokale munt doen de markten het momenteel goed en dat voor zowel aandelen, als bedrijfs- en staatsobligaties. Dat ze dit jaar alle drie positieve cijfers voorleggen, is niet extreem uitzonderlijk, maar wel opvallend.”

“Ook tekenend voor 2017 zijn de (lichte) renteverhogingen van enkele centrale banken, een officieel signaal dat het vertrouwen in de economie herstelt.”

“Eveneens opvallend is de extreem lage volatiliteit. Tot nog toe hebben enkel de spanningen in Noord-Korea en Brazilië (tijdelijk) echte sidderingen veroorzaakt op de beurzen.”

We surfen op een van de langstlopende beurshausses in de geschiedenis. Maakt u dat zenuwachtig?

“Zenuwachtig niet, voorzichtig wel. Veel beleggers zijn heel erg op hun hoede voor de discrepantie tussen de Amerikaanse markten en de rest van de wereld. Amerikaanse aandelen zijn momenteel gemiddeld dubbel zo duur gewaardeerd als de rest van de wereld. Ik denk niet dat de Amerikaanse markten plotsklaps zullen instorten, maar beperk wel sterk de blootstelling aan Amerikaanse aandelen. Elders is er meer potentieel.”

Welke grote uitdagingen of gevaren ziet u voor de komende tijd?

“Vooral risico’s die de markt momenteel nauwelijks incalculeert. Ongeveer anderhalf jaar geleden werd gevreesd dat de Chinese economie een buiklanding zou maken. Die zorgen zijn bijna volledig weg bij beleggers. Voor mij blijft de afkoeling van de Chinese economie en de stijgende schulden echter een grote risicofactor.”

“Een tweede factor die ik met buitengewone aandacht volg, is het beleid en de toon van de centrale banken. Zodra er inflatiecijfers en bijgevolg renteverhogingen komen die hoger zijn dan verwacht, kan dat een schokgolf veroorzaken op de markten. Ik zeg niet dat er een onverwachte renteverhoging komt. Maar als die er komt, kun je beter voorbereid zijn. Komt daarbij: de Fed wil zijn balans afbouwen en de ECB zal volgend jaar zijn aankoopprogramma voor obligaties wellicht terugschroeven. De impact van die ingrepen is onbekend terrein voor de markten.”

Welke opportuniteiten ziet u?

“Zuid-Korea, Turkije, Rusland en Europa zijn relatief ondergewaardeerde markten die stevige economische indicatoren kunnen voorleggen. Hun vooruitzichten zijn beter dan de VS, maar hun waardering ligt 2 à 2,5 keer lager.”

“Andere opportuniteiten zie ik in de bankensector die eveneens laag gewaardeerd is, terwijl de hervormingen in de branche de goede richting uitgaan. Ook de mijn- en oliesector vind ik aantrekkelijk.”

Als fondsmanager probeert u elke dag door de emoties van de markt heen te kijken. Hoe calculeert u opportuniteiten en risico’s nu precies op een rationele manier?

“Dat is een samenspel van verschillende factoren. Eerst kijk ik naar de grootte van een koersbeweging en het tijdframe waarbinnen de koers beweegt. Een markt die 20% krimpt in drie jaar is iets anders dan een markt die 20% keldert in drie maanden. In het laatste geval moeten je knipperlichten als belegger beginnen branden, want de fundamentele indicatoren zullen zelden zo hard dalen: de inflatie die met 20% toeneemt of de economie die plots met 20% krimpt is erg onwaarschijnlijk.

“Goed begrijpen waarvoor de markten bang zijn en hoe ze elkaar ‘besmetten’ is belangrijk. Maar nog belangrijker is om te kijken naar de onderliggende economische indicatoren. Een voorbeeld? Meteen na de tsunami in Japan in 2011 raakten beurzen besmet door de verkoopgolf op de Japanse beurs. Bijna overal daalden de koersen stevig, maar de fundamentele indicatoren bleven relatief ongewijzigd. Dat was dus een koopkans voor niet-Japanse aandelen.”

Stel: ik ben een beginnende belegger. Wat zou uw meest waardevolle raad voor mij zijn?

“Simpel: het grootste risico dat je als belegger kunt nemen, is niet beleggen. Door vandaag geld op je spaarboekje te zetten, verlies je aan koopkracht. De rente op het gemiddelde spaarboekje is een pak lager dan de inflatie. Bovendien mis je door niet te beleggen de kans om mee de vruchten te plukken van de globale economische groei die zich momenteel voortzet.”

Wil u opportuniteiten voor uw portefeuille bespreken?

Bel onze specialisten Talk & Invest op 078 153 154
Maak een afspraak met uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook