Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Wat is de mogelijke invloed van een rentestijging in de VS voor beleggingen in Emerging Markets?

Article Headline


Er komt heel wat bij kijken om hier een volledig antwoord op te kunnen geven. Maar hier is alvast een voorzet. Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij onze specialisten.

De rentestijging door de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), een eeuwige discussie. Wordt het juni, september of volgend jaar pas? De interesse in de groeilanden staat momenteel op een lager pitje en dat komt deels door deze onzekerheid. Ook de stijgende dollar die natuurlijk samenhangt met de verwachte rentestijging is een niet te vergeten factor. Dat is ook logisch, want tussen 2009 en 2014 is de in dollar uitgegeven schuld van de groeilanden meer dan verdubbeld. Dat zorgt ervoor dat velen angst hebben voor een nieuwe schuldencrisis op de groeilanden.

Maar de situatie vandaag is anders dan vroeger

  • De economische toestand van alle groeilanden samen is veel beter in vergelijking met vorige crisissituaties (lagere en beter gestructureerde schulden, hogere geldreserves en een veel reactiever monetair beleid).
  • De beurswaarderingen kunnen we moeilijk extreem noemen met een geschatte koers-winstverhouding voor 2015 van 11,7 voor de groeilanden.
  • Het gemiddelde rendement van obligaties van de groeilanden is veel aantrekkelijker dan dat van Europa of de VS.
  • De meeste obligatieleningen zitten in handen van institutionele partijen die minder snel panikeren.
  • We mogen niet vergeten dat de groeiversnelling in de Verenigde Staten ook positief is voor de groeilanden.

De nakende renteverhoging door de Fed zal voor volatiliteit zorgen op de financiële markten en dus ook de groeilanden zullen hier mee te maken krijgen. Ik ben van mening dat u zich hier het best tegen kan wapenen door uw beleggingsportefeuille goed te diversifiëren. Een fonds heeft een diversificatievoordeel op een individuele positie en een beleggingsportefeuille met verschillende activaklassen heeft dan weer een diversificatievoordeel op één activaklasse. Beide vormen van diversificatie heb ik vroeger al uitgelegd mocht u hier nog vragen over hebben.

U kunt elke maand terecht op de website van Deutsche Bank om een analyse te lezen van de financiële markten en verschillende activaklassen.

Lees ook