Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

DB Currency Update : Stand van zaken over de belangrijkste valuta

DB Currency Update : Stand van zaken over de belangrijkste valuta.


Heel wat beleggers hebben ervoor gekozen om hun portefeuille te diversifiëren via beleggingsoplossingen die in vreemde munten noteren. Daarom bieden wij u via de DB Currency Update elk trimester een overzicht van de evolutie van de belangrijkste vreemde munten wereldwijd.

Amerikaanse dollar (USD) zal profiteren van renteverschil tegenover de euro

De Amerikaanse dollar (USD) bereikte zopas zijn laagste niveau van het jaar tegenover de euro. De beleggers wachten in de Verenigde Staten nog steeds op concrete vooruitgang in de hervormingen van Donald Trump, maar ze waren wel opgelucht met het resultaat van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, wat de euro versterkte.

Globaal waren de economische indicatoren in de eurozone beter dan verwacht, waardoor de eenheidsmunt zich wist te versterken. Het is overigens niet uitgesloten dat deze tendens op korte termijn zal aanhouden. Op middellange en lange termijn verwachten wij echter dat het renteverschil in het voordeel van de Amerikaanse dollar zal spelen. Terwijl de ECB nog niet aan het begin staat van een wijziging in haar monetair beleid, heeft de Fed al een cyclus van renteverhogingen ingezet. Wij verwachten dit jaar in de VS nog 2 renteverhogingen en daarna een voortzetting van de normalisatie van haar beleid.

Wat de fundamentals betreft, wachtte de Amerikaanse economie de initiatieven van Donald Trump niet af om haar goede dynamiek te bewaren. In het geheel blijkt uit de recente statistieken dat de mondiale economische locomotief goed en wel op de sporen staat. Dit jaar zou de Amerikaanse groei uitkomen op 2,2%, om volgend jaar te versnellen tot 2,5%.

In deze context blijven wij structureel positief voor de Amerikaanse dollar, maar op korte termijn sluiten we een volatielere periode niet uit. Wij blijven bij onze verwachting van een pariteit tegenover de euro op een horizon van 12 maanden.Belangrijke verkiezingen voor Theresa May en het Britse pond (GBP)

Het Britse pond (GBP) evolueert nog steeds in een complexe context, maar de door premier Theresa May aangekondigde vervroegde verkiezingen, herschudde enigszins de kaarten.

Op 8 juni aanstaande trekken de Britten naar de stembus voor nieuwe parlementsverkiezingen. Vertrouwend op haar huidige prominente rol wil Theresa May met deze onverwachte zet haar mandaat en haar meerderheid in het Parlement verruimen, om zo sterker te staan voor de onderhandelingen over de brexit. Bijgevolg denken wij dat die onderhandelingen met de EU serener zullen verlopen en minder schade zullen berokkenen aan de Britse economie. Vanuit die basis stelden wij onze verwachtingen voor het GBP ook bij. Als Theresa May, zoals wij verwachten, een vrij ruime meerderheid behaalt, dan zal het pond zich wellicht versterken tegenover het huidige niveau.

Toch zou het GBP onder druk blijven omdat de Britse economie fundamenteel tekenen van ademnood vertoont. De kleinhandelsverkopen voor maart waren verbazend laag, wat erop wijst dat de Britten hun uitgaven intomen in de aanloop naar de brexit. Bovendien waren de indexen van de industriële productie en van de diensten in februari en maart allemaal negatief. Deze slecht georiënteerde indicatoren doen vermoeden dat de groei de komende weken zal vertragen. Wel staan ze in contrast met de beter dan verwachte vertrouwensindexen.

In deze omstandigheden denken wij dat de centrale bank van Engeland (BoE) haar beleidsrente ten minste tot eind 2019 ongewijzigd zal laten. Alles in ogenschouw genomen, vertoont het GBP nog potentieel, maar de evolutie zal afhangen van de komende verkiezingen en van de manier waarop de onderhandelingen over de brexit verlopen.Mooi stijgingspotentieel voor de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR)

De opmars van de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) stopte onlangs bruusk na bijna 7 opeenvolgende maanden van stijging. De oorzaak was een ernstige politieke crisis waarbij de huidige president Zuma tien van zijn ministers uit hun ambt ontzette. Sinds midden april heeft de ZAR echter al een gedeelte van de verliezen gerecupereerd.

De voorbije politiek turbulente weken zouden een negatieve impact kunnen hebben op de Zuid-Afrikaanse economie. Bij de herschikking van de regering werden Pravin Gordhan, de gezaghebbende minister van Financiën, samen met 9 andere ministers opzij geschoven, allemaal tegenstanders van president Zuma die hem beschuldigen van corruptie. Het directe gevolg was dat ratingagentschappen S&P en Fitch de rating van Zuid-Afrika verlaagden tot de categorie speculatieve obligaties. De machtsstrijd zou ook gevolgen kunnen hebben voor het vertrouwen van de beleggers en kapitaaluitstromen zijn niet uitgesloten. In deze context verlaagden wij onze groeiprognose voor Zuid-Afrika met een half procent tot 1% voor 2017.

Fundamenteel blijft de Zuid-Afrikaanse economie het echter goed doen met bemoedigende indicatoren die wijzen op de goede gezondheid van de landbouw en van de industrie. De Zuid-Afrikaanse centrale bank (SARB) van haar kant verklaarde onlangs dat ze niet de intentie had om dit jaar haar rente aan te passen. Rekening houdend met de recente verzwakking vertoont de ZAR een mooi stijgingspotentieel op middellange termijn, maar zolang de politieke situatie niet is gestabiliseerd, zal de volatiliteit hoog blijven.


Wenst u een gedetailleerd overzicht over de evolutie van de belangrijkste valuta wereldwijd?

Ontdek onze vooruitzichten


Meer weten? Bent u geïnteresseerd in een van onze beleggingsoplossingen in vreemde munten?

Nadat uw Financial ID bepaald is, helpen onze adviseurs u graag verder om een oplossing te kiezen die overeenstemt met uw financiële doelstellingen.

  • Maak een afspraak in uw Financial Center:
    - door te bellen naar 078 153 154.
    - of via de rubriek ‘Contact’.
  • Bent u DB Personal cliënt?
    Contacteer uw DB Personal advisor of zijn team op het nummer 078 15 11 11.

Lees ook

Bron voor de grafiek: Bloomberg.