Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

Hebt u zoals veel beleggers er ook voor gekozen om uw portefeuille te diversifiëren met beleggingen in vreemde valuta? Ontdek in de nieuwe DB Currency Update een gedetailleerd overzicht van de evolutie en het potentieel van 's werelds belangrijkste munten. In deze editie concentreren we ons op de Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse dollar en de Braziliaanse real.

De Amerikaanse dollar in een positief momentum sinds april

Terwijl hij het begin dit jaar nog moeilijk had, versterkte de Amerikaanse dollar (USD) sinds april tegenover de belangrijkste valuta en won hij met name terrein tegenover de euro.

Op economisch vlak zetten de Verenigde Staten het jaar goed in. De groei kwam voor het 1ste kwartaal uit op 2,3%, tegenover een gemiddelde van +0,1% voor datzelfde kwartaal de voorbije tien jaar. Ondersteund door een sterke binnenlandse vraag en fiscale herstelmaatregelen, zou de groei dit jaar 2,6% kunnen bereiken, waarmee de Verenigde Staten voor het eerst sinds 2015 beter zouden doen dan de eurozone (2,3%). Voorts verwachten wij dat de inflatie zich boven de 2% zal handhaven tegen een achtergrond van solide groei en een krappe arbeidsmarkt (werkloosheidsgraad onder de 4%).

De voorwaarden zijn verenigd voor een voortzetting van de cyclus van monetaire verstrakking door de Federal Reserve (Fed). Verwacht wordt dat de Fed haar beleidsrente nog driemaal zal verhogen tegen maart 2019 en dat ze haar balans aan een gestaag tempo zal afbouwen. De ECB daarentegen zou voorzichtig moeten blijven met de afbouw van haar monetaire steunmaatregelen gezien de aanhoudend zwakke inflatie in de eurozone (+1,2% in april).

De duidelijke groei- en rentekloof in het voordeel van de Verenigde Staten zou de Amerikaanse dollar verder moeten ondersteunen en de risico’s van politieke (de onvoorspelbare kant van Donald Trump) en structurele aard (lopend en begrotingstekort in de VS) compenseren. Wij behouden ons doel van 1,15 voor de wisselkoers euro/dollar op een horizon van 12 maanden.

Weinig stijgingspotentieel voor Nieuw-Zeelandse dollar ondanks gunstige economische vooruitzichten

Hoewel de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) net als andere valuta te lijden had onder de grondstoffenprijzen, hield hij beter stand dan zijn grote Australische buur.

De economische vooruitzichten zijn globaal genomen gunstig voor Nieuw-Zeeland. Het privéverbruik blijft de goede kant uitgaan, geholpen door een solide arbeidsmarkt zoals blijkt uit de werkloosheid (4,4%) die op het laagste niveau staat sinds 2008. De stabiele netto-immigratie en de stijging van de overheidsuitgaven (onderwijs, gezondheidszorg, woningbouw) zouden de activiteit eveneens moeten stimuleren. Het afgenomen vertrouwen van de ondernemers sinds het aantreden van een centrumlinkse coalitie blijft dan weer een reden tot bezorgdheid. Als gevolg daarvan zou de groei iets minder dynamisch zijn dan de vorige jaren, maar in 2018 toch nog flirten met de 3%.

Aangezien de inflatie bleef steken op 1,1% tijdens het 1ste kwartaal en het nog enige tijd zou kunnen duren alvorens ze terugkeert naar behoorlijke niveaus, pleit niets op dit moment voor een koerswijziging van de Nieuw-Zeelandse Centrale Bank (RBNZ). Dat was ook de boodschap die zij uitstuurde na haar laatste vergadering. De beleidsrente staat sinds anderhalf jaar op het bodemniveau van 1,75% en veel wijst erop dat dit zo zal blijven tot 2019.

Wij zien weinig stijgingspotentieel voor de NZD, die te lijden zou kunnen krijgen onder de duidelijke inkrimping van het renteverschil met andere valuta (USD, CAD).

Onzeker politiek klimaat heeft negatieve impact op Braziliaanse real

De Braziliaanse real (BRL) zet zijn onstuitbare terugval voort naarmate de politieke instabiliteit groter wordt. Sinds verscheidene jaren gaat Brazilië gebukt onder politieke schandalen die ervoor zorgden dat de voormalige president Dilma Roussef moest aftreden, dat de favoriet van de volgende verkiezingen (Lula) in de gevangenis zit en dat de huidige president Michel Temer beschuldigd wordt van deelname aan criminele activiteiten. Op enkele maanden verwijderd van de presidentsverkiezingen (oktober 2018) is de onzekerheid in Brazilië groter dan ooit, wat zich laat gevoelen in de koers van de BRL.

Ondanks dit politieke kluwen weet de Braziliaanse economie zich overeind te trekken, grotendeels dankzij de goede oogsten en de opvering van de binnenlandse consumptie. De groei zou zelfs kunnen versnellen en in 2018 uitkomen in de buurt van 2,2%. De centrale bank van Brazilië (BCB) maakte van een normalisering (inflatie onder de 3%) gebruik om de Selic begin 2018 te verlagen tot 6,5%.

De 5 voorbije jaren blies de BRL warm en koud. Naast de negatieve evolutie van de munt, mogen de beleggers niet vergeten dat ze hoge coupons opstreken als compensatie voor beleggingen in deze munt. Tot de presidentsverkiezingen zal de BRL blijven evolueren in een gespannen politieke omgeving. Dankzij de geruststellende economische kerncijfers zouden uitgesproken inzinkingen achterwege blijven.


Wenst u een gedetailleerd overzicht over de evolutie van de belangrijkste valuta wereldwijd?

Ontdek onze vooruitzichten


Meer weten? Bent u geïnteresseerd in een van onze beleggingsoplossingen in vreemde munten?

Nadat uw Financial ID bepaald is, helpen onze adviseurs u graag verder om een oplossing te kiezen die overeenstemt met uw financiële doelstellingen.

  • Maak een afspraak in uw Financial Center:
    - door te bellen naar 078 153 154.
    - of via de rubriek ‘Contact’.
  • Bent u DB Personal ?
    Contacteer uw DB Personal advisor of zijn team op het nummer 078 15 11 11.

Lees ook