Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Hoe begin ik met beleggen?

Hoe begin ik met beleggen?
1

Waar begin ik?

Weet u helemaal niets over beleggen, ga dan eerst op zoek naar basiskennis. Lees er een boek over, volg een cursus of zoek info op gespecialiseerde financiële websites (financiële pers, wikifin.be …). Op deutschebank.be vindt u onder de rubriek ‘Nieuws & advies’ al heel wat achtergrondinformatie.

Bepaal uw Financial ID. Om te weten welke vorm van beleggen bij u past, stellen we een Financial ID op. Zo’n gedetailleerd profiel vertelt ons onder meer welk soort belegging voor u geschikt kan zijn, hoeveel geld u wil overhouden voor uw dagelijks leven en wat u zelf al weet over de financiële markten. U kunt uw Financial ID zelf bepalen in uw Online Banking binnen de rubriek ‘Profiel’. Heeft u hierbij liever begeleiding? Een van onze adviseurs kan de vragen telefonisch met u doorlopen via 078 153 154. U kunt ook altijd een afspraak maken in een van onze Financial Centers.

2

Hoe schat ik de risico’s in?

Hoeveel risico u neemt, bepaalt u zelf. Er is een heel gamma aan mogelijkheden:

  • Veilige opties: spaarrekeningen, overheidsobligaties met een uitgever van goede kwaliteit, Tak 21-spaarverzekeringen.
  • Bescherming met potentiële coupon: gestructureerde producten met kapitaalsbescherming (terugbetaling op vervaldag behalve bij faillissement van de uitgever).
  • Een hoger risico kan potentieel een hoger rendement opleveren: aandelen en aandelenfondsen.
  • Mogelijk startproduct voor een beginnende belegger die bereid is om risico te nemen: flexibel gemengd beleggingsfonds. De samenstelling verandert in functie van de markt en maakt zo aantrekkelijke rendementen mogelijk terwijl men zoveel mogelijk tracht de risico’s onder controle te houden in onzekere periodes.

Hoe verkleint u het risico? Kies voor verschillende spaar- en beleggingsproducten en diversifieer uw beleggingsportefeuille. Doe risicovolle beleggingen enkel met geld dat u op korte termijn niet nodig heeft. Bepaal op voorhand hoeveel verlies u aankunt. Ook dat nemen we op in uw Financial ID. Interessant voor beginners is het DB Investment Plan. U belegt op geregelde tijdstippen een bepaald bedrag. Dat verkleint het risico om op het verkeerde moment met een groot bedrag in te stappen.

3

Heb ik wel genoeg kapitaal om te beleggen?

Ook met een kleine portefeuille kunt u beleggen.

  • Vanaf 100 euro per maand. Periodiek beleggen via DB Investment Plan kan u op termijn een potentieel extra vermogen opleveren.
  • Vanaf 1000 euro. Deutsche Bank biedt obligaties en gestructureerde schuldinstrumenten met kapitaalbescherming.
  • Vanaf 2500 euro. U kunt fondsen vaak al kopen vanaf één deelbewijs, maar eigenlijk wordt het pas interessant vanaf 2500 euro. Het risico spreiden met een kleine portefeuille kan via een gemengd fonds of een dakfonds (gemengd fonds enkel voor beleggers die breid zijn risico te nemen). Dat doet zelf een gespreide belegging over verschillende andere fondsen.

4

Hoeveel jaar beleg ik mijn geld best?

Als belegger houdt u het best rekening met een termijn van verschillende jaren. Reken voor gemengde fondsen op een beleggingshorizon van minstens 5 jaar, voor Tak 21-spaarverzekeringen op 8 jaar voor een veilige oplossing met een mooi potentieel rendement. Producten met kapitaalsbescherming (gestructureerde producten, kasbons, staatsbons …) hebben vaak een looptijd van 6, 8 tot 10 jaar. Voor aandelen en aandelenfondsen trekt u best 10 jaar uit om het risico te spreiden in de tijd, maar weet dat u altijd vroeger kunt verkopen als uw beleggingen goed presteren.

Hebt u nog vragen?

Bel onze specialisten van Talk & Invest op het nummer 078 153 154

of

Maak een afspraak


Lees ook