Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • De beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zullen door de markten op de voet gevolgd worden.
  • De recente appreciatie van de euro maakt de missie van de ECB delicaat.
  • De economische hervormingen en het schuldplafond zullen de politieke agenda in de VS overheersen.

Na een veeleer volatiele maand augustus kijken de beleggers met verhoogde belangstelling uit naar het najaar en de gebeurtenissen die een impact kunnen hebben op de financiële markten.

De ECB en de Fed in de schijnwerpers

De vergaderingen van de ECB en de Fed in september zullen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan bepalend zijn voor het monetaire landschap van de komende maanden. De beleggers volgen ook de onderhandelingen over de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond, dat zich nu al aankondigt als de volgende urgentie voor Donald Trump na de crisis van orkaan Harvey in Texas en Louisiana. Op geopolitiek vlak lopen de spanningen opnieuw op, vooral met Noord-Korea.

Nu het resultatenseizoen voor het tweede kwartaal met goede cijfers is afgerond, zowel in de ontwikkelde landen als in de groeilanden, wordt uitgekeken naar de vergaderingen van de grote centrale banken. Zowel de Fed als de ECB stellen sinds verscheidene maanden een normalisering van hun monetair beleid in het vooruitzicht. In de huidige context van ultrasoepel monetair beleid verstaan we met normaliseren dat de centrale banken hun beleidsrente terug optrekken en dat ze de massale aankoop van obligaties verminderen, allebei op een geleidelijke manier.

De Fed wilt de markten niet verstoren …

De Fed is het verst gevorderd in deze oefening omdat ze haar aankopen van activa reeds stopzette in 2014 en haar beleidsrente al vier maal optrok. De beleggers verwachten geen verhoging meer voor dit jaar, maar ze zullen wel met bijzondere aandacht kijken naar de timing en de manier waarop de Fed zal beginnen met de afbouw van haar balans. Deze beslissing zal dan ook een belangrijke weerslag hebben op de financiële markten omdat ze opwaartse druk zal uitoefenen op de obligatierente, wat ervaren kan worden als een verstrakking van de financieringsvoorwaarden voor de Amerikaanse bedrijven en consumenten.

Wij denken echter dat Fed-voorzitster Janet Yellen de nodige omzichtigheid aan de dag zal leggen om de markten niet te verstoren. De mogelijkheid van toch nog een laatste renteverhoging dit jaar lijkt ons echter onderschat. Elke beslissing in die richting zou de dollar een duwtje in de rug kunnen geven.

En de ECB kan haar beslissing uitstellen

De ECB van haar kant vaart nog steeds een erg accommoderende koers, maar voorziet wel het einde van haar obligatieaankopen. De vergadering van september zou het gepaste moment zijn om hierover te communiceren, ook al maakt de recente koersstijging van de euro haar opdracht er niet makkelijker op. Mario Draghi zou zijn communicatie kunnen uitstellen en wachten op die van de Fed om de koers van de euro niet verder op te drijven. Hoe dan ook, beide vergaderingen zullen door de markten met argusogen worden gevolgd.

Een eventuele ‘shutdown’ bedreigt de Verenigde Staten

In Washington geraakt Donald Trump verstrikt in allerhande conflicten en daardoor steeds meer geïsoleerd. Om het vertrouwen van de markten terug te winnen, moet de bewoner van het Witte Huis nu absoluut zijn grote projecten realiseren. Naast de noodzakelijke hervorming van de vennootschapsbelasting zal het Amerikaanse Congres zich moeten buigen over de schulden van het land, die de komende weken een plafond zullen bereiken. Hoewel een default van de Verenigde Staten onwaarschijnlijk lijkt, zal de krachtmeting de zakenwereld opnieuw in de ban houden. We herinneren ons dat onder Obama in 2013 de administratie twee weken moest sluiten omdat de lonen niet meer betaald konden worden. Een shutdown van de overheidsdiensten zou een negatieve impact hebben op de Amerikaanse economie en zich vertalen in verkoopsdruk op de dollar en de aandelenmarkten.

Naast deze verwachte evenementen, kunnen onvoorziene gebeurtenissen uiteraard nooit worden uitgesloten. Het pokerspel tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea had tot nu toe geen ernstige gevolgen, maar kan wel de nervositeit doen oplopen. Ook al zijn de beslissingen van de grote centrale banken reeds voor een deel weerspiegeld in de koersen, het blijft wachten op de timing en de manier waarop ze te werk zullen gaan. Tenzij Donald Trump de agenda van Janet Yellen en Mario Draghi overhoop haalt. De onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse president bezorgt heel wat beleggers grijze haren, omdat zij niet meer weten op welke munt in te zetten. We mogen ons wellicht verwachten aan een toenemende volatiliteit, maar die zou de dynamiek van het wereldwijde economische herstel niet in het gedrang brengen.

Interesseert dit thema u?

Bel onze specialisten van Talk & Invest op 078 153 154
Maak een afspraak met uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook