Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Het lange termijn dilemma van beleggers

Article Headline


‘Investment grade’ - obligaties (obligaties met een rating gelijk aan of hoger dan BBB- bij Standard & Poor’s of een gelijkaardige rating bij Moody’s of Fitch) bieden niet langer een interessant rendement. Sommige hebben zelfs een negatief restrendement. Daarnaast zijn aandelenmarkten momenteel erg volatiel. Bij veel beleggers staan hun inkomsten onder druk terwijl de risico’s en de tijd, inspanningen en de kost om hun portefeuilles te beheren toenemen.

Waarom is de rente zo laag?

  • Zwakke groeivooruitzichten en onzekerheid over het toekomstige economische en monetaire beleid.
  • Bedrijven zijn terughoudend om te investeren, omdat ze de overcapaciteit willen verminderen die ze in de jaren voor de crisis opbouwden.
  • De spaarneiging van de gezinnen daalt niet, onder meer door een toenemende spaarbehoefte voor het pensioen.
  • De overheidsuitgaven dalen.

De leenkosten mogen dan wel dalen, maar omdat het leningvolume niet stijgt, gaan centrale banken door op dezelfde weg die ze al jaren volgen. Door de zwakke inflatieverwachtingen zetten ze hun monetaire beleid wereldwijd voort om de geldstroom opnieuw in beweging te krijgen. Maar sindsdien zijn de rentes alleen nog verder gedaald.

Aantrekkelijker rendement = meer risico’s

Ondanks de moeilijke omgeving is het met de juiste strategie nog steeds mogelijk om aantrekkelijke rendementen te genereren. Maar in feite zijn die tegenwoordig enkel haalbaar door meer risico’s te nemen. Hier ontdekt u een van de mogelijke oplossingen van Deutsche Bank om een potentieel hogere rente te genereren als u in euro wilt beleggen. Als u het valutarisico er bij wil nemen, kunt u hogere rendementen vinden in de VS. Dit geldt ook voor staatsobligaties uit opkomende markten.

Actief beheerde fondsen?

In de toekomst wordt het voor beleggers wellicht nog belangrijker om de ontwikkelingen in de kapitaalmarkten nauwlettend op te volgen. Dit vergt een grote expertise in financiële markten en is tijdrovend. Beleggers die niet bereid zijn om de vele uren en inspanningen te leveren, kunnen kiezen voor actief beheerde fondsen.

Dergelijke fondsen beleggen flexibel in een ruime waaier aan activaklassen zodat de risico’s worden gespreid. In het algemeen zijn er twee categorieën:

  • Fondsen die regelmatige inkomsten willen genereren.
  • Fondsen die via een actieve assetallocatie (de verdeling van portefeuille over aandelen, obligaties, kasgeld en andere beleggingsinstrumenten) op zoek gaan naar opportuniteiten, waarbij ze het algemene marktrisico zoveel mogelijk beperken.

Bij het maken van een keuze uit de verschillende mogelijke oplossingen, dient u rekening te houden met uw persoonlijke beleggingsdoelstellingen.

Lees ook