Samengevat

  • Xi Jinping begint aan een nieuw mandaat voor 5 jaar aan het hoofd van de Chinese communistische partij.
  • In Japan werd Shinzo Abe herverkozen als premier.
  • Angela Merkel mag zich tegen het einde van het jaar opmaken voor een volgende termijn als bondskanselier.

Verkiezingen over de hele wereld

De verkiezingsoverwinning van haar partij had dan wel een bitter bijsmaakje, Angela Merkel mag zich tegen het einde van het jaar opmaken voor een volgende termijn als bondskanselier. In China begint Xi Jinping aan een nieuw mandaat van vijf jaar aan het hoofd van de Chinese communistische partij en in de Japanse overheid werd Shinzo Abe zonder echte verrassing herverkozen als premier. We zouden er bijna bij vergeten dat in de Verenigde Staten Donald Trump blijft worstelen om zijn economische hervormingen door te voeren. Hij haalde zopas een slagje thuis met het fiat van de Amerikaanse Senaat voor de lancering van zijn grote fiscale hervorming.

Vooruitzichten wereldwijde markten

Aandelen waren ook de voorbije maand de meest gegeerde activaklasse. De Amerikaanse beurzen braken record na record, terwijl de Europese tegenhangers een veeleer afwachtende houding aannamen met de vergadering van de ECB in het vooruitzicht. Het discours van de voorzitter werd door de markten als accommoderend geïnterpreteerd en gaf de beurzen van de eurozone eind oktober een forse duw in de rug. In Japan verwelkomden de beleggers de verkiezingsoverwinning van Shinzo Abe, gekend om zijn economische steunmaatregelen (Abenomics). Zij dreven de Nikkei tot het hoogste niveau in 20 jaar. In de opkomende landen, zowel in China als Brazilië, boekten de aandelenmarkten vooruitgang, zich optrekkend aan positieve economische indicatoren. De obligatiemarkten wonnen allemaal terrein. De meest veilige obligatiesegmenten profiteerden van de zeer voorzichtige toon van de ECB en van de Catalaanse crisis in de eurozone, de meer dynamische van de zoektocht naar rendement. Alleen de Amerikaanse Treasury Bonds bleven in oktober nagenoeg ter plaatse trappelen doordat de beleggers op een renteverhoging van de Fed anticipeerden na de vergadering in december.

Gunstige context voor aandelenmarkten

De algemene context blijft gunstig voor de aandelenmarkten. De wereldeconomie staat goed op de sporen, zoals blijkt uit de Amerikaanse groeicijfers voor het derde kwartaal die ruim boven de verwachtingen uitkwamen. Ook in Europa en Azië geven de indicatoren aan dat het vertrouwen van de gezinnen en de bedrijven op het hoogste niveau in jaren staat, wat zich vertaalt in aantrekkende privéconsumptie en investeringen. Bepaalde markten bevinden zich echter op historische recordniveaus, wat aanleiding zou kunnen geven tot enkele winstnemingen. In die optiek geven wij de voorkeur aan de Europese en de opkomende markten, waarvan de waarderingen minder hoog zijn dan die van hun Amerikaanse tegenhangers. Op korte termijn zal het resultatenseizoen voor het derde kwartaal de katalysator zijn voor de aandelenmarkten. Als dit seizoen even sterk verloopt als de twee voorgaande, dan kan de huidige haussetrend aanhouden en krijgen we uitzicht op de traditionele eindejaarsrally.

Hoe hebben de financiële markten gereageerd op de beslissingen van de ECB ?

Tijdens een van haar meest belangwekkende vergaderingen van het jaar kondigde de ECB aan dat ze met haar aankopen van schuldpapier zal doorgaan tot september 2018, maar tegelijk verlaagde ze het bedrag tot 30 miljard euro per maand. Op deze aankondiging was dan wel ruimschoots geanticipeerd door de markten, dit maakte de persconferentie er niet minder interessant op. Tussen de lijnen begrijpen we dat de ECB haar monetair beleid wenst te normaliseren, maar tegelijk op haar hoede blijft voor de inflatie. Het is deze relatief voorzichtige toon die de beleggers naar de obligatiemarkten van de eurozone dreef. Toch denken wij dat de periode van lage rentevoeten stilaan op zijn einde loopt. Wellicht zullen de renteniveaus van staatsleningen in de eurozone geleidelijk gaan stijgen, waardoor er in dit obligatiesegment weinig opportuniteiten te vinden zijn. Wij zijn meer voorstander van een belegging in bedrijfsobligaties met een goede kredietkwaliteit, zowel in euro als in dollar, omdat hiervan de rendementen hoger zijn. Mits de nodige selectiviteit wat de kwaliteit van de emittent betreft, bieden ook obligaties van groeilanden nog een interessante rendement/risicoverhouding. We zijn wat gereserveerder tegenover obligaties van de categorie ‘High Yield’ wegens duur en riskant.

Interesseert dit thema u?

Bel onze experts via Talk & Invest op het nummer 078 153 154.
Maak een afspraak met uw Financial Center via 078 156 160.

Lees ook