Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

 • Heel wat Belgen worden slachtoffer van fraude op het internet.
 • Oplichters gaan steeds gesofisticeerder te werk om uw financiële gegevens te bemachtigen.
 • Ontdek hoe u zich kunt beschermen tegen deze prakijken (phishing).

Phishing: wat is dat precies?

 • Een tactiek waarbij hackers uw gebruikersnaam, paswoord en financiële gegevens proberen te bemachtigen.
 • Dat doen ze typisch via frauduleuze mails waarin ze zich voordoen als uw bank. De mails zijn meestal in dezelfde communicatiestijl die u van uw bank gewoon bent.
 • Soms gebruiken fraudeurs een combinatie van verschillende methoden. Dan krijgt u na een brief of e-mail bijvoorbeeld ook een telefoontje.

Hoe erg is het probleem?

In de eerste drie maanden van 2017 registreerde Febelfin 852 gevallen van fraude via internetbankieren voor een totaalbedrag 622.030 euro. Dat bedrag is méér dan in heel 2016 samen.

Hoe zie ik het onderscheid tussen nep en echt?

 • In de e-mail staat vaak dat u dringend actie moet ondernemen, zo niet zal ‘uw computer, bankkaart, digipass of bankrekening niet meer functioneren’. Dit is een eerste alarmteken.
 • In de e-mail worden uw geheime codes en/of de nummers van uw bankkaarten of digipass gevraagd. Er kan een link in staan die naar een website of een valse Online Banking-omgeving leidt waar u gevraagd wordt uw bankgegevens in te vullen.
 • Kijk naar het e-mailadres van de afzender. Soms kan die niets met de bank te maken hebben. Een mail over uw bankzaken afkomstig van frank.wouters@wowpinda777.com, bijvoorbeeld. Soms kan de structuur van het mailadres ook anders zijn of is er een klein verschil: frankwouters@db.com en frank.wouters@bd.com zijn niet hetzelfde als frank.wouters@db.com. In de eerste twee gevallen heeft u met een hacker te maken.
 • Een gebrekkige spelling of zinsconstructie kan erop wijzen dat de e-mail via een vertaalprogramma werd geschreven. Let ook op foutjes in design of logo’s.
 • Glij over de link met uw muis: kijk of de getoonde link overeenstemt met een domeinnaam van Deutsche Bank.
 • Logt u in op Online Banking? Kijk dan goed het webadres na. Dat begint altijd met https:// en bevat 'deutschebank.be/'. Let goed op de letter S in https. De S wijst op een beveiligde verbinding. Ziet u http zonder de S, dan is de verbinding niet veilig en sluit u best meteen de webpagina.

Wat doe ik als ik phishing vermoed?

Zeker niet op de link klikken of de bijlage openen.

Bel Talk & Help op het nummer 078 156 160 om het voorval te melden.

Bezorg een kopie van de e-mail aan de bank zodat onze cyber security-specialisten de frauduleuze website buiten dienst kunnen zetten.

Verwijder de mail vervolgens uit alle mappen.

Wat als ik toch geklikt heb op een link?

Sluit de webpagina of de pop-up meteen.

Bel naar Talk & Help op het nummer 078 156 160.

Blokkeer uw bankkaarten via Card Stop op 070 344 344 indien u vertrouwelijke info meedeelde.

Controleer uw transacties en uittreksels via Online Banking of MyBank.

Hoe kan ik me wapenen tegen hackers?

Ga niet in op vragen om uw persoonlijke gegevens en codes door te geven via telefoon, e-mail of internet. De bank zal u die nooit vragen.

Beveilig uw computer voldoende. Onder andere via een up-to-date antivirusscanner, webbrowser (Firefox, Internet Explorer …), besturingssysteem (Windows, Mac OS) en een goed beveiligde wifiverbinding.

Valideer een betalingsopdracht alleen als u die verwacht of zelf hebt gevraagd.

Zet bij twijfel de transactie meteen stop en neem contact op met Talk & Help via 078 156 160, zeker wanneer het scenario om te ondertekenen afwijkt van het normale scenario.

Controleer regelmatig de historiek van uw transacties en de reeds geregistreerde toekomstige transacties.

Te mooi om waar te zijn?

De jongste campagne van Febelfin (de Belgische federatie van de financiële sector) waarschuwt voor scam, bedrog, en oplichting die welig tiert op het web. Het doel van de site temooiomwaartezijn.be is om u te waarschuwen voor deze oplichting en om u te helpen deze te vermijden. Een gouden regel om niet voor de gek gehouden te worden: zoek altijd uit met wie u te maken hebt.

Ontdek de campagne van Febelfin

Wilt u zich nog beter wapenen?

Ontdek meer tips & tricks

Lees ook