Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Handelsoorlogen met de Verenigde Staten zijn geen nieuw fenomeen. Vijf opmerkelijke voorbeelden uit de voorbije 100 jaar.

Wie is de sigaar?

Wie is de sigaar?

Wat? Daags nadat hij een voorraadje van 1.200 Cubaanse sigaren kocht, schreef president John F. Kennedy in 1962 een handelsembargo tegen Cuba uit. Geregeld zouden er nieuwe embargo’s volgen. Daarvan is een groot deel vandaag nog van kracht.

Geslaagd? De U.S. Chamber of Commerce schat dat het embargo tegen Cuba de Amerikaanse economie jaarlijks 1,2 miljard dollar aan verloren export kost. De Cubaanse overheid berekende dan weer dat Cuba elk jaar 685 miljoen dollar aan export verliest naar de VS.

Gevecht om gevogelte

Gevecht om gevogelte

Wat? De zogenaamde kippenoorlog leidde in de jaren 60 tot spanningen tussen de VS en Europa. Met West-Duitsland op kop voerde ons continent in die periode veel diepgevroren kippenvlees uit de VS in. Om de ontwikkeling van z’n eigen landbouw aan te zwengelen, voerde Europa in 1963 een heffing in op ingevoerde kippenproducten.

Geslaagd? Een tegenreactie (de zogenaamde Chicken Tax) volgde onder de vorm van heffingen op geïmporteerde cognac, aardappelen en bestelwagens. Hoewel het verlies aan export langs beide kanten van de Grote Plas opliep, riepen zowel Europa als de VS zich uit tot winnaar van de kippenoorlog. De Chicken Tax op bestelwagens bestaat vandaag nog altijd; de Europese taks op importkippen niet meer.

Van handelsoorlog naar wereldoorlog

Van handelsoorlog naar wereldoorlog

Wat? De grootste handelsoorlog uit de recente wereldgeschiedenis ontvlamde in 1930. Van graan tot goudvissen en van laarzen tot lucifers: met de Smoot-Hawley Tariff Act verhoogde de VS dat jaar de importtarieven van ongeveer 20.000 producten.

Geslaagd? De handelspartners van de VS reageerden fors met tegenmaatregelen en de VS zag zijn export in enkele jaren met 60% verschrompelen. De handelsoorlog werd een belangrijke katalysator voor de Grote Depressie en wakkerde het opkomende protectionisme en fascisme aan.

Zesde keer, goede keer?

Zesde keer, goede keer?

Wat? Recent kwam er opnieuw een heffing op geïmporteerd staal van 25% (en van 10% op geïmporteerd aluminium). Daarmee was Donald Trump de zesde Amerikaanse president in 50 jaar die heffingen op buitenlands staal afkondigde.

Geslaagd? Alle quotas en heffingen van presidenten Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush Sr., George Bush Jr. ten spijt: de Amerikaanse staalindustrie blijft al meer dan een halve eeuw krimpen. De voorlaatste keer dat de VS sancties uitvaardigde tegen goedkoop buitenlands staal, dateert van 2002. Na 18 maanden trok George Bush Jr. die maatregelen in.

From Russia with love

From Russia with love

Wat? Rusland en de VS tonen zich vaak creatief als het erop aankomt elkaar stokken in de wielen te steken. Handelslicenties van bedrijven intrekken of de goedkeuring ervan bemoeilijken, bijvoorbeeld. Of vertragingsmanoeuvres uitvoeren door geïmporteerde goederen aan tijdrovende controles te onderwerpen. Of extra kwaliteitstesten eisen voor producten die uit elkaars land komen.

Geslaagd? De export naar Rusland bedraagt amper 0,1% van het Amerikaanse BBP. De export vanuit Rusland naar de VS ligt iets hoger, maar is ook voor de Russische economie verwaarloosbaar. Het begrip ´handelsrelaties´ mag u dus sowieso al relativeren. Omdat ze relatief weinig handel voeren met elkaar, valt er ook niet veel te verliezen.

Lees ook