Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Zorgeloos genieten van een tweede verblijf

Article Headline

Ontvang uw gratis ticket voor de Second Home Expo

Als partner van de Second Home Expo van 13 en 14 mei in Antwerp Expo (Antwerpen) biedt Deutsche Bank u een gratis ticket aan. Ontdek de laatste nieuwigheden op de tweede verblijven markt en kom langs op onze Deutsche Bank stand voor meer info.

Download uw gratis ticket

Overwinteren in Toscane? Of tijdens de weekends uitwaaien aan de Belgische kust? Met de aankoop van een tweede verblijf worden die dromen werkelijkheid. Maar hoe pakt u dat aan?

Meer en meer Belgen gunnen zichzelf een tweede verblijf. Zo kocht in 2015 een recordaantal van 2.907 landgenoten een buitenverblijf in Spanje, ruim 3,5 keer meer dan in 2010. Daarmee prijken de Belgen internationaal op de vierde plaats van de vastgoedkopers in Spanje. Alleen Britten, Fransen en Duitsers kopen in absolute cijfers nog meer Spaans vastgoed. Dat blijkt uit statistieken van de Spaanse registratiekantoren die Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, kon inkijken. Niet alleen Spanje is populair.

Volgens cijfers van WES Research & Strategy is het aantal vakantiewoningen in bezit van Belgen, zowel in het binnenland als in het buitenland, vorig jaar opgelopen tot 275.000. Elke eigenaar van een tweede verblijf heeft zo zijn eigen redenen voor die investering: een passie voor een vakantieoord, een residentiële woning om het pensioen door te brengen of gewoon een belegging in huurvastgoed. Net die veelzijdigheid maakt een tweede verblijf de droom van velen. ‘Er zijn wel heel wat aspecten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een tweede verblijf. Zeker als je naar het buitenland trekt, kan je je maar beter goed informeren en laten begeleiden’, zegt Alain Van Geel, advocaat bij Tiberghien.

Eigendomstitel en fiscaliteit

Het eerste heikele punt bij een vastgoedaankoop in het buitenland is zekerheid over de eigendomstitel. In België is het maar logisch dat een notaris de eigendomsoverdracht in goede banen leidt en vooraf de nodige opzoekingen doet. Dus wanneer u een lap grond of een huis koopt, bent u er ook helemaal zeker van dat u daar de rechtmatige eigenaar van bent. ‘Maar dat is niet in elk land zo vanzelfsprekend. De rol van een notaris verschilt van land tot land. In Turkije, Spanje, Italië en Portugal gaat een notaris de eigendomsoorsprong niet steeds grondig na of zorgt niet automatisch voor de registratie van de aankoopakte. Ik krijg regelmatig mensen over de vloer die daarmee in de problemen zijn gekomen: hun vastgoedaankoop blijkt achteraf bezwaard met allerlei claims en schulden.Maak dus dat je in het buitenland perfect weet of de eigendomstitel helemaal in orde is’, zegt Van Geel.

Nog een aandachtspunt is de fiscaliteit, want ook daar bestaan er grote verschillen. Van Geel: ‘Eigenlijk moet je je voor elke aankoop – zowel in het buitenland als in België – vijf vragen stellen over de fiscaliteit. Hoe zit het met de inkomstenbelasting? Geldt er een meerwaardebelasting? Is er een vermogenswinstbelasting? Hoe zit het met de aankoopkosten en -rechten? En welke successierechten gelden er?’, zegt Van Geel. En ook: hou rekening met de combinatie van buitenlandse en Belgische regels. Zo kent Portugal bijvoorbeeld geen erfbelasting, waardoor sommige mensen ervan uitgaan dat ze een tweede verblijf in dat land even goed op hun eigen naam kunnen laten staan en dat hun kinderen bij hun overlijden daarvoor geen erfbelasting zullen moeten betalen. Alleen vergeten ze dat die woning in Portugal voor de Belgische fiscus deel zal uitmaken van de nalatenschap, en dat de Belgische fiscus dus wel erfbelasting zal aanrekenen voor de woning.

Vermogensplanning

De aankoop van een tweede verblijf gebeurt meestal op een moment dat mensen stilaan oog hebben voor hun vermogensplanning. Dat heeft ook een impact op de manier waarop een buitenverblijf het best wordt aangekocht. Stel dat ouders volledig op hun eigen naam een tweede verblijf kopen, dan moeten de kinderen bij het overlijden van de ouders erfbelasting betalen voor die woning. Om dat te vermijden, kiezen ouders er vaak voor om het buitenverblijf te schenken aan de kinderen, maar wel met het behoud van het vruchtgebruik. Het buitenverblijf is dan van de kinderen, maar de ouders kunnen er wel blijven wonen of er de huurinkomsten van innen.

Een andere mogelijkheid is om de kinderen meteen te betrekken bij de aankoop van het tweede verblijf. Dat kan met een zogenaamde gesplitste aankoop, waarbij de ouders het vruchtgebruik kopen en de kinderen de blote eigendom. De ouders schenken dan vooraf het geld om de blote eigendom te betalen. ‘Je weet dat zo’n tweede verblijf een belangrijk deel kan uitmaken van de nalatenschap. Dan is het toch zinvol om er minstens over na te denken om de aankoop te optimaliseren’, besluit Van Geel.


‘Een tweede verblijf kan een belangrijk deel uitmaken van de nalatenschap’

Alain Van Geel, Advocaat Tiberghien

‘Met de juiste financieringsoplossing maak je je dromen misschien sneller waar'

‘Iedereen heeft wel een droomproject dat hij ooit wil realiseren: van de zon genieten in een tweede verblijf, met een oldtimer het land doorkruisen of een eigen zaak oprichten. Met de juiste financieringsoplossing kunnen die dromen misschien veel sneller dan verwacht worden gerealiseerd.’ Dat zegt Michiel van den Heuvel, Regional Head of Distribution bij Deutsche Bank België.

Daarvoor ontwikkelde de bank de lening op afbetaling DB Investment Loan. Stel dat u de aankoop van een tweede verblijf zelf wenst te financieren, dan moet u waarschijnlijk een deel van uw effectenportefeuille van de hand doen. ‘Dat zou jammer zijn, zeker nu. Met de recente rentestanden is het goed mogelijk dat je de kostprijs van een lening kan dekken met de opbrengst die je kan halen uit een beleggingsportefeuille’, zegt van den Heuvel.

Met de DB Investment Loan kunnen cliënten in een financieringsbehoefte voorzien en toch hun beleggingsportefeuille behouden. Dat zit zo: met een DB Investment Loan is het volledige bedrag dat u leent, gedekt door de effectenrekening (en eventueel tegoeden op een geldrekening). ‘De effectenrekening is met andere woorden het onderpand van de lening. De portefeuille wordt geanalyseerd en gewaardeerd naargelang van de kwaliteit, de looptijd, de volatiliteit en het risiconiveau van elke belegging waaruit hij is opgebouwd. De waarde van de portefeuille, het onderpand, bepaalt het maximumbedrag dat kan worden geleend’, zegt van den Heuvel.

Voor de terugbetaling van de lening zijn er twee formules. Cliënten die kiezen voor een lening op afbetaling met bulletformule betalen enkel de intresten periodiek af, waarna het kapitaal in één keer op de eindvervaldag van de lening wordt terugbetaald. Die formule is mogelijk voor leningen met een looptijd tussen zes maanden en vijf jaar. Bij de klassieke lening op afbetaling kiest de cliënt ervoor maandelijks een deel van de intresten en een deel van het kapitaal af te lossen. Die formule is beschikbaar voor leningen met looptijden tussen één en tien jaar.

‘De DB Investment Loan is wel alleen toegankelijk voor DB Personal en Private Banking cliënten met een portefeuille van minstens 100.000 euro’, stipt van den Heuvel nog aan.

Lees ook

Let op, geld lenen kost ook geld.

DB Investment Loan is een consumentenkrediet onder de vorm van een lening op afbetaling. Kredietgever: Deutsche Bank AG, Taunusanlage 12,60325 Frankfurt am Main, Germany, HR/RC Frankfurt am Main/Francfort-sur-le-Main. HRB nr. 30000. Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel/Succursalede Bruxelles, avenue Marnixlaan 13-15, 1000 Brussel/Bruxelles, België/Belgique, RPR/RPM Brussel/Bruxelles, BTW/TVA BE0418.371.094