Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Hoe wordt het risico bepaald van een beleggingsproduct?

Article Headline


In een pretpark staan er verschillende rollercoasters en attracties. Maar niet iedereen houdt van de ‘gevaarlijkste’ attracties. De wereld van beleggen is hetzelfde. Elke belegging houdt risico’s in en niet iedereen wilt evenveel risico’s nemen. Daarom is het heel belangrijk om alle risico’s te kennen als je beslist om geld te beleggen. Laat ons de drie grootste risico’s even nader toelichten.

Wat zijn de grootste risico’s?

Het marktrisico komt voor bij alle beleggingen en is het risico dat de marktprijs van jouw belegging ongunstig evolueert. De prijzen van producten schommelen immers en dus zal de waarde van een belegging ook beïnvloed worden. Deze beweeglijkheid of schommelingen van de prijs noemen we de volatiliteit van een belegging.

De uitgevers van obligaties en gestructureerde producten bieden u meestal een kapitaalbescherming aan. Hoewel de marktprijs van deze producten kunnen variëren in de tijd kan je er van uit gaan dat er geen risico’s zijn op vervaldag. Er bestaat echter wel een kredietrisico. De staat of het bedrijf dat geld van u leent via een obligatie of gestructureerd product kan in betalingsmoeilijkheden komen waardoor u een deel van of in het slechtste scenario uw volledige belegging verliest.

Indien je beslist om in vreemde munten te beleggen dan speelt de wisselkoers ook een grote rol in uw winst of verlies, het zogenaamde wisselkoersrisico. Dit risico kan je perfect vermijden door in jouw eigen munt te beleggen.

Maar hoe weet ik nu welke risico’s een belegging inhoudt?

Wanneer je nu het risico van een belegging wilt inschatten dan dien je rekening te houden met kredietwaardigheid, looptijd, wisselkoers en volatiliteit. Dit is echter complex en uw bank zal voor u een risicoclassificatie maken voor de verschillende beleggingsproducten.

Risico’s worden door banken in België op verschillende manieren berekend. Het FSMA, de Belgische regulator voor de banken, is momenteel al inspanningen aan het doen om al deze manieren van risicobepaling te uniformiseren zodat je als belegger objectief kan vergelijken.

Voor een groep producten bestaat die uniforme risicobepaling al, namelijk voor fondsen: Dit is de SRRI of Synthetic Risk and Reward Indicator.

Deze SRRI is gelinkt aan de volatiliteit van een fonds gedurende een bepaalde periode. Hoe groter de schommelingen, de volatiliteit in bancaire termen, hoe hoger de SRRI-waarde en dus hoe risicovoller het fonds is. Je kan deze waarde in elke brochure vinden van een fonds.

De SRRI schaal gaat van 1 tot 7 , en fondsen met SRRI 5, 6 of 7 zijn beduidend risicovoller.

Bij Deutsche Bank kiest u uit meer dan 1.600 fondsen van een twintigtal partners

Lees ook