Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Goede raad van Dr. Flossbach: “Wees geduldig”

Dr Flossbach


Ook in de eerste maanden van het jaar was er nog steeds sprake van volatiliteit en een historisch lage rente. Maar wat heeft de toekomst voor ons in petto? Dr. Bert Flossbach, fondsbeheerder van een compartiment dat recent bekroond werd op de Moneytalk Trends Fund Awards 1 in de categorie ‘Gemengd fonds op 5 jaar’, deelt zijn vooruitzichten en geeft goede raad.

Wat gaan de beurzen doen dit jaar?

Dr. Bert Flossbach: "Die zullen nog steeds volatiel zijn. De eurozone blijft onrustig: de structurele problemen zijn nog altijd niet opgelost. Neem nu Griekenland bijvoorbeeld. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de regering van Alexis Tsipras de door haar schuldeisers opgelegde hervorming wil of kan doorvoeren, rekening houdend met haar zwakke meerderheid en de afbrokkeling van de steun uit eigen kamp. Bovendien is er de vluchtelingencrisis en komen er in 2017 verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. Dat kan aanleiding geven tot nieuwe potentiële conflicten. Een renteverhoging in de eurozone zit er zeker niet meteen aan te komen.”

Hoe moeten beleggers hiermee omgaan?

"Het wordt moeilijk om in 2016 even goede resultaten te boeken als in de voorbije jaren. Risicoloze beleggingen in euro hebben een negatieve rente of een nulrente. De roerende waarden zullen waarschijnlijk hun lange groeifase achter zich laten, en de sombere economische vooruitzichten doen er nog een schepje bovenop. Beleggers moeten geduldig zijn en wachten op specifieke kansen van aandelen en obligaties. De grote uitdaging voor de beleggers in een volatiel klimaat is de kansen op te sporen wanneer ze zich aandienen en ze dan ook te grijpen. Dat vraagt geduld en een liquiditeitsbuffer, maar ook een duidelijk inzicht in de intrinsieke waarde van een belegging."

Veel beleggers hebben vooral oog voor China. Hebben ze gelijk?

"Jazeker. De stuiptrekkingen van de wereldwijde economie hangen grotendeels af van de economische activiteit in China. Een van de grote discussiepunten momenteel is het risico op een ineenstorting van het land, dat de hele wereld in zijn val zou meesleuren. Wij denken dat dat overdreven is. Want ook al zijn de vette jaren voorbij, toch is het groeipotentieel van China op de lange termijn groter dan dat van de traditionele geïndustrialiseerde landen.

Maar er zal een omschakeling komen van de groei van de traditionele industriesectoren, die aan het stilvallen zijn, naar de diensten die in volle expansie zijn. Beleggers die interesse hebben in Duitsland moeten de evolutie in China in de gaten te houden. Want de waardevermindering van de yuan in augustus en december 2015 leidde tot een scherpe correctie van de DAX, de voornaamste Duitse beursindex. Dat bewijst hoe belangrijk China wel is voor heel wat Duitse ondernemingen.”

Bij Deutsche Bank kiest u uit meer dan 1.600 fondsen van een twintigtal partners

Lees ook

1 Fund Awards toegekend door het financieel dagblad Trends-Tendances en zijn supplement MoneyTalk van 10 maart 2016. Het compartiment is eerste van 92 fondsen in de categorie gemengde flexibele fondsen. De rangschikking gebeurde op basis van de ‘Morningstar risk-adjusted return’ die een correctie toepast op het werkelijke rendement, rekening houdend met het risico en de waardeschommelingen van het fonds. Alle winnaars van de Trends Fund Awards zijn ten minste bij één Belgische bank beschikbaar voor de cliënten.