Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • We raden aan om uw portefeuille tijdelijk defensiever te heroriënteren. Er is echter geen reden tot paniekverkoop.
  • Op (middel)lange termijn hebben Europese aandelen nog steeds de voorkeur. Ook over Aziatische aandelen blijven we positief gestemd.

De beurzen legden in de eerste jaarhelft een erg hobbelig parcours af. 7 vragen en antwoorden hoe u het best (niet) belegt vandaag.

1

Wat doe ik best (niet) met mijn beleggingen?

De opleving op de aandelenmarkten na de daling in februari bleek van korte duur. De perikelen in Italië deden de slinger bij beleggers omslaan en de populistische regering, die nu gevormd werd, is niet de ideale oplossing voor de financiële markten. Aangezien we op korte termijn geen aanleiding zien voor stijgende beurskoersen raden we aan uw portefeuille tijdelijk wat defensiever te heroriënteren.

Er is echter geen reden tot paniekverkoop. De economische groei blijft stevig en de bedrijfswinsten zitten in de lift. We zien het eerder als een goed moment om posities met mooie winsten of te zwaar wegende posities af te bouwen.

2

Krijgen aandelen nog steeds de voorkeur?

Ja, onze voorkeur gaat nog altijd duidelijk uit naar aandelen. De wereldwijde groei is positief voor de bedrijfswinsten, en het beleid van de Amerikaanse en de Europese centrale banken blijft ondersteunend. Er zullen zich nog beleggingskansen voordoen, al zal een actief beheer belangrijk zijn. Met name een goed beheer van de risico’s zal één van de sleutels zijn voor een succesvol beleggingsjaar.

3

Zijn Europese aandelen nog steeds aantrekkelijk?

De combinatie van de groei in Europa en wereldwijd, het soepele beleid van de Europese Centrale Bank en de aantrekkelijke waarderingen pleiten in het voordeel van Europese aandelen op middellange tot langere termijn.

Echter, de eerstkomende maanden zal vooral gekeken worden naar het politieke theater in Italië. Op korte termijn zien we dan ook geen grote kansen in Europese aandelen.

4

Wat met Amerikaanse aandelen dan?

Na een sterk eerste kwartaal zijn de verwachtingen voor Amerikaanse aandelen hoog. Waarschijnlijk is de piek van de bedrijfswinstgroei in de VS bereikt. Dat betekent niet dat de beurzen er zullen dalen. Wanneer de winstgroei na een piek daalt maar gezond blijft, zetten aandelen historisch gezien in de daaropvolgende 12 à 24 maanden heel vaak een positieve prestatie neer.

Bovendien verwachten we dat de Amerikaanse aandelenmarkt beter bestand zal zijn tegen de volatiliteit dan de Europese. Italië is vooral een Europees probleem. Op korte termijn zou het op de Amerikaanse beurs dus rustiger moeten zijn.

5

Welke groeilanden hou ik best in het oog?

De groei van de bedrijfswinsten zal in de groeilanden ook dit jaar sterk blijven, en hoger dan in Europa en de VS. Bovendien blijft ook de economische groei stevig.

Dit in combinatie met de niet overdreven waarderingen maakt ons positief over aandelen van groeilanden, en in het bijzonder Azië. Vooral omdat de technologiesector – één van onze favorieten – daar een bijzonder sterk gewicht heeft in de regionale aandelenindex. Oplopende handelsspanningen met de VS zijn een risico dat nauw in de gaten gehouden moet worden.

6

Welke opportuniteiten zijn er voor obligaties?

Beleggen in obligaties blijft in deze tijden op z’n zachtst gezegd een moeilijke oefening. Voor zij die willen beleggen in obligaties in euro is de beste oplossing vandaag om te kiezen voor obligaties of gestructureerde producten met een variabele coupon. Kies daarbij steeds voor een kwaliteitsvolle uitgever.

Wie liever een vast rendement heeft en kan leven met een wisselkoersrisico kan kiezen voor obligaties uit de groeilanden in Amerikaanse dollar. Naar onze mening is de verhouding tussen rendement en risico in dit segment nog altijd goed.

7

Ik heb geen tijd om elke dag de beleggingstrends op te volgen: wat dan?

Hogere volatiliteit, beleggers die snel wisselen tussen optimisme en pessimisme, geopolitieke spanningen (Noord-Korea, Iran, protectionisme, Italië, …) – dat is bij uitstek de arena waar beheerders van flexibele gemengde beleggingsfondsen hun talenten kunnen ontplooien. Door snel te schakelen tussen meer of minder risicovolle beleggingen in functie van de veranderende marktomstandigheden kunnen zij hun toegevoegde waarde bewijzen. Flexibele gemengde fondsen verdienen dus zeker hun plaats in een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Zijn gemengde fondsen iets voor mij?

Ontdek uw mogelijkheden

Vragen over gemengde fondsen?

Neem contact op met ons

Lees ook