Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Europese beurzen zetten mooie prestaties neer


Europese beurzen zetten mooie prestaties neerHet jaar 2017 werd tot nu toe gekenmerkt door een terugkerende risicobereidheid bij de beleggers. Vooral aandelen deden het daarbij opvallend goed. Aangemoedigd door de vooruitzichten van aantrekkende groei en inflatie gaven de Amerikaanse markten de aanzet. Zij vestigden record na record en bereikten historische pieken. In Europa was de politieke agenda bijzonder goed gevuld en legden de beleggers aanvankelijk meer voorzichtigheid aan de dag. Maar na de positieve verkiezingsuitslagen in Nederland en Frankrijk keerde ook op de Europese beurzen het optimisme terug en werden mooie prestaties opgetekend.

De economische fundamentals verbeteren in Europa

De omgeving van reflatie en de wegebbende politieke risico’s in Europa zijn slechts ten dele een verklaring voor de goede prestaties van de beurzen. De economische fundamentals verbeteren sinds vele maanden en doen verhopen dat de financiële crisis goed en wel achter ons ligt. De Europese Centrale Bank (ECB) onderstreepte dat ook door tijdens haar laatste vergadering van april een positief beeld te schetsen van de economie van de eurozone.

Veel analisten stelden de winstprognoses voor de Europese bedrijven opwaarts bij

De vertrouwensindexen staan op hun hoogste niveau in bijna 6 jaar, de werkloosheid op het laagste peil sinds 2009 en het privéverbruik evolueert gunstig, wat de groei de komende maanden zou moeten ondersteunen. Naast de goede economische statistieken stelden veel analisten hun winstprognoses voor de Europese bedrijven opwaarts bij, wat de belangrijkste beurzen eveneens een flinke duw in de rug gaf. En voor één keer zet de verbetering zich door in alle sectoren van de Europese economie, wat erop wijst dat het herstel algemeen is.

Kunnen de markten hun klim voortzetten?

In vele opzichten staan de beurzen nu reeds op hoge niveaus, maar zowel in de Verenigde Staten als Europa hebben de financiële markten nog mooie dagen voor zich. De verbeterde vertrouwensindicatoren moeten vroeg of laat doordringen tot in de reële economie en de bedrijfswinsten. En terwijl beleggers in Amerikaanse aandelen wachten op concrete hervormingen van Donald Trump, lijkt voor Europese aandelenbeleggers de hemel opgeklaard. Europese aandelen presteren sinds begin dit jaar beter dan hun Amerikaanse tegenhangers, maar ze hebben nog een hele weg af te leggen om ze in te halen.

Waarom is het wereldwijde herstel gunstig voor Europese aandelen?

Het wereldwijde herstel zou in het voordeel moeten spelen van de Europese aandelenmarkten en dit voornamelijk om de volgende 2 redenen:

  • De buitenlandse handel speelt een zeer belangrijke rol voor de Europese economische activiteit. Voor bijna de helft van de bedrijven uit de Stoxx600-index is export de voornaamste winstmotor.
  • Europese bedrijven hebben sterkere operationele hefbomen, wat hen kwetsbaarder maakt in crisisperiodes, maar rendabeler bij een economisch herstel.

De Europese aandelenmarkten zullen dus nog profiteren van de gulheid van de ECB

Nu de lichten op groen staan, zijn de ogen stilaan gericht op de ECB. Maar ook daar blijft de toon verzoenend en wacht de voorzitter op een duurzaam herstel alvorens de koers van zijn monetair beleid te wijzigen. Het ziet er dus naar uit dat de Europese aandelenmarkten nog enige tijd zullen profiteren van de gulheid van de ECB. De wind waait momenteel uit de juiste hoek, maar toenemende volatiliteit is niet uitgesloten. Hoewel op korte termijn geen belangrijk evenement op de agenda staat, zullen beleggers alert blijven en in geval van verrassingen kunnen gedeeltelijke winstnames plaatsvinden. In dat geval zou er een minder kalme periode aankomen voor de markten, wat nieuwe opportuniteiten geeft om de positie in Europese aandelen te versterken.

Elke voorspelling of verwachting in deze analyse is louter indicatief en kan niet gegarandeerd worden. Gelieve het prospectus te lezen voor u een beleggingsbeslissing neemt.

Lees ook