Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • Met uitzondering van Braziliaanse activa kregen alle beurzen forse verliezen te verwerken.
  • De resultaten van Amerikaanse bedrijven voor het 3de trimester zijn beter dan verwacht.
  • De ECB zal haar obligatieaankopen eind 2018 definitief stopzetten. Een eerste renteverhoging wordt evenwel niet voor het einde van de zomer van 2019 verwacht.

De beurzen eindigden wereldwijd diep in het rood als reactie op de vele hangende onzekerheden en de alweer oplopende geopolitieke spanningen.

Zware val voor de belangrijkste aandelenindexen

Dreigende handelsoorlog, tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, stijging van de Amerikaanse rentevoeten, economische vertraging in China, onzekerheid omtrent de Italiaanse begroting en de brexitonderhandelingen, politieke moord op een Saoedische journalist… dat alles deed de risicobereidheid van de beleggers geen goed en haalde de grote aandelenindexen onderuit. Met uitzondering van Braziliaanse aandelen die de overwinning van de extreemrechtse presidentskandidaat enthousiast onthaalden, kregen alle andere beurzen forse verliezen te verwerken. In Europa is er niet alleen Italië dat voorlopig de kritiek op zijn geplande begrotingstekort afwimpelt, maar komen ook de brexitonderhandelingen geen meter vooruit. De laatste economische statistieken waren net als de bedrijfsresultaten voor het 3de kwartaal vrij gemengd. De meeste Europese indexen stonden op 31 oktober op hun niveaus van eind 2016. Ook in de Verenigde Staten struikelden de indexen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen. Tekenen van een vertraging in China en handelsspanningen leken hier de katalysatoren voor een terugval, ondanks de uitstekende economische kerncijfers. De gekelderde aandelenindexen speelden onmiddellijk in het voordeel van vluchtwaarden zoals staatsleningen van de als het meest veilig beschouwde landen. Obligaties van groeilanden en obligaties uit de “High Yield” categorie werden de rug toegekeerd.

Amerikaanse bedrijven doen het beter dan verwacht

De terugval van de financiële markten heeft heel wat beleggers afgeschrikt. Toch denken wij dat het voorbarig is ervan uit te gaan dat de beurzen in een duurzaam neerwaartse trend zijn terechtgekomen. De recente turbulentie heeft meer te maken met de vele (geo)politieke onzekerheden dan met de fundamentals van de wereldeconomie, die nog steeds expansief blijft. De Amerikaanse economie leidt daarbij de dans, met hoge vertrouwensindexen en een solide groei. Amerikaanse bedrijven zijn op de afspraak, met over het algemeen beter dan verwachte resultaten voor het 3de kwartaal (eind oktober deed 80% van de Amerikaanse bedrijven het beter dan voorzien). In de eurozone verloren de vertrouwensindexen terrein, maar wijzen ze nog steeds in de richting van een expansie van de economie. Dezelfde vaststelling voor de werkgelegenheid, die verbeterde in de meeste landen, zij het dan minder sterk dan de voorbije maanden. Over Italië zal er de komende weken nog een hartig woordje gepraat worden naarmate het Europese ultimatum over de herziening van de ontwerpbegroting dichterbij komt. Voorlopig is het koffiedik kijken, maar het is weinig waarschijnlijk dat de Italiaanse regering zal aansturen op een totale clash met de Europese Commissie. Afgaande op hun waarderingen behouden de Europese markten potentieel op middellange termijn. Voorwaarde voor een echte opvering is dat de bedrijfswinsten op koers blijven. Ook de groeimarkten blijven aantrekkelijk, voor sommigen is de aantrekkende Amerikaanse rente echter problematischer dan voor anderen.

Een stijging van de Europese beleidsrente op middellange termijn?

Gezien het goede nieuws op het Amerikaanse economische front, zal de Federal Reserve (Fed) zeker doorgaan met de normalisering van haar monetair beleid. De afbouw van haar balans en de verdere renteverhogingen zullen in het nadeel spelen van Amerikaanse Treasury Bonds. Met enige vertraging zien we hetzelfde scenario bij de Europese Centrale Bank (ECB). Zij schroefde in oktober haar obligatieaankopen terug en zal ze eind 2018 definitief stopzetten. Een eerste renteverhoging wordt evenwel niet voor het einde van de zomer van 2019 verwacht als het met de economie van de eurozone de goede kant blijft uitgaan. Met een koper van formaat minder op de obligatiemarkten, valt het te verwachten dat de Europese rente zich op hogere niveaus zal nestelen dan vandaag. De context is duidelijk niet gunstig voor de obligatiemarkten en nog minder voor staatsleningen van de ontwikkelde landen. Mits een zekere risicobereidheid bieden bepaalde groeilanden nog aantrekkelijke rendementen, maar het is aan te raden zich te beperken tot landen met een goede rating. Wat de kredieten betreft, bieden Amerikaanse bedrijfsobligaties in dollar een hoger rendement dan hun Europese tegenhangers.

Wenst u de risico’s en opportuniteiten voor uw beleggingsportefeuille onder de loep te nemen?

Bel onze experts via Talk & Invest op het nummer 078 153 157

Maak een afspraak in uw Financial Center op het nummer 078 156 160

Lees ook