Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Franse verkiezingen: Macron is favoriet voor de tweede ronde

Franse verkiezingen: Macron is favoriet voor de tweede ronde


Hoe reageren de financiële markten na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen? En waaraan kunnen we ons verwachten op lange termijn?

Duel Macron - Le Pen op 7 mei 2017

De resultaten van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zijn bekend. Na een spannende race die verschillende wendingen nam, zijn het Emmanuel Macron (met 23,75% van de stemmen) en Marine Le Pen (met 21,5% van de stemmen) die het tegen elkaar zullen opnemen tijdens de tweede ronde op 7 mei (cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken). François Fillon, Jean-Luc Mélenchon en de 7 andere kandidaten zijn dus uitgeschakeld in de race naar het presidentschap. Dit uitzonderlijke resultaat is een echte schok voor de politieke wereld in Frankrijk. Het is namelijk de eerste keer sinds 1965 dat geen van de twee traditionele politieke partijen (republikeinen en socialisten) deelneemt aan de tweede ronde. Hun kandidaten behaalden samen 25% van de stemmen, wat minder dan de helft is vergeleken met de presidentsverkiezingen in 2012. Deze stemming straft hen af en bevestigt dat het Franse politieke landschap aan het veranderen is, met de bijhorende risico’s.

De peilingen, die de uitkomst van de eerste ronde correct voorspelden, geven nu aan dat Emmanuel Macron zijn duel met Marine Le Pen zal winnen met een voorsprong van 20 tot 30 procent. Ook Deutsche Bank verwacht dat Macron een goede kans maakt om te winnen. De politici van de meeste andere partijen hebben snel hun steun uitgedrukt voor de kandidaat van En Marche! (Macron) om het Front National (Le Pen) te blokkeren in de tweede ronde. Een opmerkelijke uitzondering is Jean-Luc Mélenchon, die zich hierover nog niet heeft uitgesproken. Alleszins lijkt de extreemrechtse kandidate meer geïsoleerd op politiek vlak.

Gevolgen voor de markten: ‘risk-on’

De beleggers hebben de resultaten van de eerste ronde opgelucht onthaald. Het gevreesde scenario dat Le Pen en Mélenchon (allebei eurosceptici) het in de tweede ronde tegen elkaar moesten opnemen, heeft zich niet voltrokken. De risicoappetijt is daarmee terug op de markten (‘risk-on’). De aandelenmarkten in Europa veerden sterk op deze maandag met winsten tussen 2% en 4% (de beurs in Parijs staat bijvoorbeeld op zijn hoogste punt sinds begin 2008). Op de obligatiemarkten zien we een ommekeer van de vlucht naar kwaliteit waarvan de Duitse Bund de laatste weken kon profiteren. Tegelijk genieten de Franse staatsobligaties opnieuw de interesse van de markten, wat ook de schuld van landen uit de periferie van de eurozone ten goede komt (de spreads – de renteverschillen - tegenover de Bund verkleinen). Op de wisselmarkten heeft de euro tegenover de voornaamste deviezen opnieuw kleur gekregen. Ook tegenover de dollar, die zich ten opzichte van de euro op zijn laagste punt in vier weken bevindt. Tot slot heeft eveneens goud als vluchtwaarde last van winstnemingen.

Ogen gericht op parlementsverkiezingen in juni

Het spel is echter nog niet gespeeld en een nieuwe campagne is gestart voor de tweede ronde op 7 mei, waar we een overwinning van Macron verwachten. In dit geval zouden we kunnen profiteren van de gunstige economische dynamiek die reeds zichtbaar is in de eurozone, met positieve gevolgen voor risicovolle activa in het oude continent op middellange termijn. Op langere termijn zal veel afhangen van de uitvoering van structurele hervormingen, die nodig zijn om de Franse economie op het juiste spoor te zetten. Wat dat betreft hebben de markten hun aandacht al gedeeltelijk verlegd naar de parlementsverkiezingen in juni, die de slagkracht van de nieuwe president zal bepalen.

Wij zullen een nieuwe analyse publiceren op 8 mei, de dag na de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen.Lees ook