Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Moeilijke eerste stappen in Capitol Hill voor Donald Trump

Moeilijke eerste stappen in Capitol Hill voor Donald TrumpVanaf het begin van zijn ambtstermijn wilde Donald Trump snel veel hervormingen doorvoeren. Maar 2 maanden na het begin van zijn termijn stapelen de tegenslagen zich op bij de bewoner van het Witte Huis en breekt hij alle records…. van impopulariteit.

De nieuwe Amerikaanse president heeft het duidelijk moeilijk om zijn plannen door te drukken. Nadat zijn decreet over de immigratie verworpen werd door het Hof van Justitie, wil een groot deel van zijn eigen kamp nu de – door zijn voorganger ontwikkelde – hervorming van de gezondheidszorg (Obamacare) niet begraven. Donald Trump stond met zijn rug tegen de muur, en werd door de republikeinen gedwongen om zijn wetsvoorstel in te trekken door een gebrek aan steun van de meerderheid in het Congres (gelegen in Capitol Hill). In een poging om deze politieke nederlaag te minimaliseren, stuurde de president via Twitter, zijn favoriete medium, dit bericht: “De beste deals die men kan maken zijn diegene waaruit men zich terugtrekt, om daarna terug te komen met betere voorwaarden”.

Hoe gaat het nu verder?

Dit resultaat was slechts voor een stuk een verrassing. Zelfs als het wetsvoorstel voorbij het Huis van Afgevaardigden geraakt was, zou het nog goedgekeurd moeten worden in de Senaat. Hier hebben de republikeinen slechts een zeer kleine meerderheid. Dat deze twee pogingen mislukt zijn, tempert momenteel de euforie van beleggers omdat dit gevolgen zal hebben voor de volgende hervormingen.

In eerste instantie voor de farmaceutische sector, waarvoor Donald Trump de belastingen wil verlagen. Daarna voor zijn andere projecten, die verondersteld worden gedeeltelijk gefinancierd te worden door een verlaging van de uitgaven aan gezondheidszorg (150 miljard dollar in 10 jaar). Ten slotte zal Trump zijn planning moeten herzien en misschien een aantal grote projecten, zoals investeringen in infrastructuur, moeten uitstellen.

De beleggers geven Donald Trump voorlopig nog het voordeel van de twijfel, maar beginnen zich ongeduldig op te stellen. Trump zal zich nu concentreren op de belastingverlagingen, die in eerste instantie minder moeilijk te slikken lijken. Wat de hervorming van de gezondheidszorg betreft, is het waarschijnlijk dat de republikeinen later in het jaar een nieuw voorstel zullen presenteren.Lees ook