Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar monetaire beleid onveranderd gelaten na haar laatste vergadering op 7 september.
  • De leden van de raad van bestuur van de ECB zijn echter bezorgd over de versterking van de euro en de inflatie die beperkt blijft.
  • Mario Draghi heeft echter de deur geopend voor een geleidelijke afbouw van het aankoopprogramma van obligaties (tapering) vanaf januari 2018.

Zoals vaak bij de vergaderingen van de grote bankiers van de planeet en vooral tijdens de toespraken van Mario Draghi, moet je tussen de lijnen kunnen lezen. Wij hebben voor u de belangrijkste lessen van de laatste vergadering van de ECB gedecodeerd.

Wat moeten we onthouden van de september vergadering van de ECB?

Zoals verwacht heeft de ECB haar monetair beleid onveranderd gelaten tijdens haar meest recente vergadering. Dit wil zeggen dat de belangrijkste rentevoeten ongezien laag blijven, en dat de obligatieaankopen aan een tempo van 60 miljard euro per maand voortgezet zullen worden.

Tijdens de persconferentie heeft Mario Draghi aangekondigd dat een aanpassing van het kwantitatief versoepelingsprogramma (QE), dat momenteel tot het einde van dit jaar loopt, besproken zal worden tijdens de herfst. De markten zullen volgens Draghi hierover geïnformeerd worden na de meeting van 26 oktober.

De voorzitter van de ECB heeft ook meegedeeld dat de meerderheid van de bestuurders hun bezorgdheid geuit heeft over de versterking van de euro. Als gevolg heeft de ECB haar inflatievooruitzichten met 0,1% verlaagd voor de twee komende jaren. Hoewel de ECB haar inflatieverwachting op 1,5% houdt voor 2017, verwacht ze 1,2% in 2018 en 1,5% in 2019.

Deze nieuwe vooruitzichten liggen verder verwijderd van de doelstelling van de ECB, die een inflatieniveau van net onder 2% nastreeft. Daarenboven heeft de ECB de groeiverwachtingen voor 2017 opgetrokken (van 1,9% tot 2,2%) maar deze voor 2018 en 2019 onveranderd gelaten (respectievelijk 1,8% en 1,7%).

Onze analyse van de gebeurtenissen

De communicatie van Mario Draghi over de bezorgdheid van de ECB betreffende de evolutie van de eenheidsmunt, heeft de trend niet kunnen omkeren. De euro sloot de dag van de vergadering af boven de drempel van 1,20 tegenover de Amerikaanse dollar, voor de eerste keer sinds januari 2015. De centrale bank lijkt zich vooral zorgen te maken over de snelheid van de appreciatie van de euro (+3,4% sinds haar vergadering van juli), terwijl ze geen bezorgdheid uitdrukte over het niveau ervan.

Naast de euro blijft de ECB geconfronteerd met het dilemma van een robuuste economische groei in combinatie met beperkte inflatiedruk. Desalniettemin is de kerninflatie in de eurozone (1,2% in augustus) in vergelijking met haar laagste niveau gedeeltelijk genormaliseerd. Behoudens een verdere stijging van de euro, is het daarom waarschijnlijk dat de ECB eind oktober een geleidelijke afbouw van haar aankoopprogramma van obligaties (tapering) zal aankondigen, te beginnen vanaf januari 2018. Verschillende scenario’s worden onderzocht, en het programma zou verlengd kunnen worden tot midden 2018 aan een tempo van 40 miljard euro per maand.

De centrale bank zal echter de deur openhouden om meer te doen indien nodig. Bovendien verwachten wij niet dat de ECB de rente zal verhogen in de komende twaalf maanden, die waarschijnlijk aan hun huidige niveau zullen blijven “voor een verlengde periode, en ver boven de horizon van de netto aankopen van activa”.

Tot slot behouden wij ons vooruitzicht voor de wisselkoers EUR/USD op 1,10 eind juni 2018. De verbetering van economische fundamentals in de Verenigde Staten en de verwachte voortzetting van de normalisatie van het monetair beleid van de Fed zullen uiteindelijk terug kleur kunnen geven aan de greenback. De wisselkoers EUR/USD zal waarschijnlijk ver boven dit niveau blijven tijdens de komende maanden, met name door de politieke geschillen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Interesseert dit thema u?

Bel onze specialisten van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak met uw Financial Center via 078 156 160.

Lees ook