Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Dress to impress

Bekijk de volledige documentaire hier


Dit jaar ontving het Modemuseum van Antwerpen voor het eerst in zijn bestaan een couture creatie van het Belgische modehuis Natan dat onder andere gekend is voor de creaties die het maakt voor de Belgische koninklijke familie en andere Europese royals. Het museum had nog geen enkel stuk van het huis in zijn vaste collectie. Dat is met deze zwarte architecturale avondjurk in kant die voorzien werd met pailletten en parels nu wél het geval dankzij de samenwerking tussen het museum, de couturier en Deutsche Bank België. Onze bank speelt hiermee zijn maatschappelijke rol uit zodat het museum het kledingstuk van Natan toegankelijk kon maken.

Het Modemuseum heeft vooral historische kostuums en avant garde mode sinds de jaren ’80 in zijn collectie. Ontwerpen van Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk Van Saene en Marina Yee, ook wel de Antwerpse Zes genoemd, maken er dan ook deel van uit. Dat er nog geen couturejurk van Natan in de museumcollectie aanwezig was, voelde dan ook bij hen aan als een lacune. Couture, en zeker die waar het huis op de Brusselse Louizalaan voor staat, maakt immers deel uit van de Belgische mode.

Hoe krijgt een ontwerp onder andere een plek in de collectie van een modemuseum?

Image Caption
© Foto: Alex Salinas | The Dress - Maison Natan
  • Ontwerpers doen een schenking uit hun bestaande collectie.
  • Liefhebbers van mode doen een gift.
  • Het museum koopt hedendaagse designmode aan bij ontwerpers.
  • Het museum koopt op veilingen historische stukken aan.

Wat is het verschil tussen een modeontwerper en een couturier?

Een ontwerper start altijd vanuit zijn eigen idee. Een couturier daarentegen start voornamelijk bij de klant. Wat wil die? Voor welke gelegenheid moet het kledingstuk dienen? Kortom: er komt maatwerk bij te pas. Wat opmerkelijk is bij de creatie van de jurk die Natan schonk, is dat couturier Edouard Vermeulen die al meer dan dertig jaar in het vak zit, deze speciaal ontwierp voor het museum, zonder een bepaald model voor ogen te hebben. Een idee dat volledig van een wit blad papier ontstond dus.

Image Caption
© Foto: Maxime Prokaz | Prins Laurent en Prinses Claire in het gezelschap van Edouard Vermeulen, Couturier van Maison Natan

Van idee tot realisatie

Welke stappen volgen er in het creatieproces van een jurk? Van het ontwerpidee tot de realisatie: de documentaire film die met de steun van Deutsche Bank België gerealiseerd werd, toont aan hoe de creatie het levenslicht zag en toont een blik achter de schermen van het couturehuis.

Al meer dan 17.000 toeschouwers bezochten de tentoonstelling in de Galerij van het Antwerpse ModeMuseum. Wegens succes werd de expo dan ook verlengd tot en met 26 februari 2017. Meer info: http://www.momu.be/tentoonstelling/natan-de-jurk.html

Image Caption
© Foto: Maxime Prokaz | Edouard Vermeulen, Couturier van Maison Natan & Josje Huisman, beïnvloeder op sociale netwerken

À lire aussi