Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

De Bitcoin is de laatste tijd alomtegenwoordig in de pers. Ondertussen is de cryptomunt, die een volatiel koersverloop kent, al meer dan 15.000 dollar waard. Tijd om stil te staan rond dit fenomeen.

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten zijn digitaal geld, zonder fysieke munten en briefjes. Met behulp van cryptografie (of gecodeerde taal), bouwen cryptomunten een gedecentraliseerd betaalsysteem. Dit heeft geen banken nodig, maar berekeningscapaciteit en technologie zoals de blockchain (een gedecentraliseerde database met een groeiende keten van data-elementen).

Bitcoin

Op dit moment is de Bitcoin de bekendste cryptomunt. Deze munt ontstond in 2008, maar werd tot 2013 niet veel gebruikt. Sindsdien heeft het stijgende succes ervan andere bedrijven ertoe aangezet om rivaliserende munten te lanceren, maar nog lang niet iedereen aanvaardt de cryptomunten. Er blijven met name twijfels over de schaalbaarheid van het proces en de hoeveelheid energie die wordt gebruikt om nieuwe 'blocks' van de munt te delven.

Wantrouwen

Wij zijn van mening dat de cryptomunten traditioneel geld enkel kunnen vervangen als ze aan de drie essentiële functies hiervan voldoen: als betaalmiddel, als waardenorm en als waardeopslag. Hiertoe dient men eerst meer vertrouwen te krijgen in de cryptomunten. De hoge volatiliteit en mogelijke prijsmanipulatie staan het vertrouwen in de weg, alsook gegevensverlies of gegevensdiefstal. Economen zijn al lang geïnteresseerd in de oorsprong en het gebruik van geld, gaande van Adam Smith over Ludwig von Mises, tot op de dag van vandaag: maar nu zullen ze er nieuwe aspecten van moeten verkennen.

Riskante belegging

Cryptomunten blijven vooralsnog een riskante belegging gezien de recente prijsstijgingen die een gevolg waren van speculatie en onevenwichten tussen vraag en aanbod. Meer regulering en beveiliging kan nodig zijn voordat het ook echt kan doorbreken als een rendabele activaklasse.

Impact op economie

Maar als men wat verder in de toekomst kijkt, wordt de blockchain-technologie wellicht een grote ontwrichtende factor in de economie, en niet alleen in de financiële sector. Het idee is hier dat de blockchain ons kan toelaten om een heel aantal mensen te 'vertrouwen' voor onze zakelijke transacties zonder dat we een overheid en financiële of andere instellingen nodig hebben. Als dat met de blockchain mogelijk wordt, dan zou de nood aan jobs in de openbare en privésector sterk dalen. Met andere woorden, artificiële intelligentie is niet de enige bedreiging voor kantoorjobs.

Lees ook