Samengevat

Diversifieert u uw portefeuille misschien met beleggingen in valuta's? Bij de start van deze lente staan we stil bij een aantal belangrijke wereldwijde valuta zoals de Amerikaanse dollar, de Noorse kroon en de Turkse lira.

Amerikaanse dollar (USD)

De Amerikaanse dollar (USD) blijft sinds begin dit jaar terrein winnen tegenover de euro. De eenheidsmunt wist geenszins te profiteren van de 180°-bocht van de Federal Reserve (FED) en lijdt onder de groeivertraging en de aanhoudende politieke onzekerheid in de eurozone.

In de Verenigde Staten blijven de binnenlandse vraag en de arbeidsmarkt het goed doen, wat maakt dat de economische expansie zich tegen een lager, maar nog steeds behoorlijk tempo doorzet. In de eurozone is de vertraging daarentegen veel duidelijker: de export wordt er geconfronteerd met de wereldwijde vertraging en de industriële productie valt er gevoelig terug. Wij voorzien voor 2019 een groei van 2,6% in de Verenigde Staten, wat het dubbele is van de groei van 1,3% die dit jaar in de eurozone wordt verwacht.

In deze context loopt de cyclus van monetaire verstrakking van de Fed stilaan op zijn einde, maar de Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog een stuk van de weg af te leggen. De Fed heeft zich ondertussen veel voorzichtiger opgesteld: in 2019 plant ze geen renteverhoging meer en eind september zal ze stoppen met de afbouw van haar balans. De ECB van haar kant is in een impasse terechtgekomen en het ziet ernaar uit dat ze haar cyclus van renteverhogingen ten vroegste volgend jaar zal kunnen inzetten.

De dollar profiteert van zijn status van hoogrentende munt en van de risico’s die boven de eurozone hangen. Toch zullen de recente koerswinst, een renteverschil dat tegen zijn limieten aanbotst en de oplopende tekorten in de VS het stijgingspotentieel van de USD beperken. Onze prognose voor de wisselkoers EUR/USD blijft 1,15 op een horizon van 12 maanden.

EUR/USD:

Noorse kroon (NOK)

De Noorse kroon (NOK) evolueert sinds 1 januari licht in het groen tegenover de euro. Hij wordt ondersteund door een conjunctuurherstel en het optimisme van de monetaire autoriteiten.

Tijdens het 4de kwartaal van 2018 boekte de Noorse economie sterker vooruitgang dan voorzien, met een BBP-groei van 0,9%. Verwacht wordt dat ze het goed zal blijven doen dankzij een solide binnenlandse vraag, de groei van de investeringen in de oliesector en een uitvoer die de vertraging van de wereldeconomie vrij goed lijkt te doorstaan. Na de 2,2% in 2018 verwachten wij voor Noorwegen een groei van 2,1% in 2019.

De centrale bank van Noorwegen (Norges Bank) voelt zich gesterkt door een aantrekkende activiteit, een krappe arbeidsmarkt en een inflatie boven de 2%-doelstelling. Zoals verwacht besliste ze tijdens haar vergadering van maart om haar beleidsrente op te trekken van 0,75% naar 1%. De bemoedigende economische vooruitzichten vergroten de kans op een bijkomende renteverhoging dit jaar. Daarmee zou de Norges Bank de enige centrale bank van de G10 worden die binnen een afzienbare tijd een cyclus van renteverhogingen doorzet.

Gezien de solide macro-economische fundamentals en het toenemende renteverschil tegenover de euro, voorzien wij een gematigd stijgingspotentieel voor de NOK, die op de huidige niveaus goedkoop blijft. De prijsvolatiliteit van olie zou de verwachte evolutie van de Scandinavische munt echter kunnen doorkruisen. Op 12 maanden verwachten wij een EUR/NOK wisselkoers van 9,40.

EUR/NOK:

Turkse lira (TRY)

Na een annus horribilis in 2018 blijft de Turkse lira (TRY) nog steeds onder relatieve druk. De sterker dan verwachte daling van het lopende tekort en de ambitie van de regering om rust te brengen op geopolitiek vlak in de aanloop naar de lokale verkiezingen boden slechts tijdelijk respijt.

De Turkse economie betaalt het gelag van de financiële crisis van vorig jaar en kwam tijdens het 4de kwartaal van 2018 in een recessie terecht. De groeidynamiek van Turkije zal wellicht een van de zwakste van de opkomende landen blijven: de binnenlandse vraag is futloos, de werkloosheid neemt opnieuw toe en het herstel van de uitvoer wordt ondermijnd door het zwakke vormpeil van de handelspartners (Europa). Voor 2019 wordt een inkrimping van het BBP met -0,2% verwacht.

Als reactie op de slabakkende conjunctuur zou de centrale bank van Turkije (CBRT) weldra een cyclus van renteverlagingen kunnen inzetten. Het risico bestaat erin dat de CBRT te ver zou gaan om de groei aan te zwengelen. Te lage rentevoeten zouden de TRY kunnen verzwakken en inflatiedruk in de hand werken, terwijl de inflatie nog steeds met de 20% flirt en nog lang niet opnieuw onder controle is.

Turkije blijft kampen met talrijke economische en politieke risico’s. Ook de terugbetaling van de buitenlandse schuld, geraamd op 80 miljard dollar in 2019, blijft een belangrijke uitdaging. De TRY is dan wel laag gewaardeerd, maar ook zeer volatiel en dus voorbehouden voor doorgewinterde beleggers. Wij verwachten een EUR/TRY wisselkoers van 6,84 op 12 maanden.

EUR/TRY:


Wenst u een gedetailleerd overzicht over de evolutie van 6 valuta wereldwijd?

Ontdek onze vooruitzichten


Meer weten? Bent u geïnteresseerd in een van onze beleggingsoplossingen in vreemde munten?

Nadat uw Financial ID bepaald is, helpen onze adviseurs u graag verder om een oplossing te kiezen die overeenstemt met uw financiële doelstellingen.

  • Maak een afspraak in uw Financial Center:
    - door te bellen naar 078 153 154
    - of via de rubriek ‘Contact’
  • Bent u DB Personal cliënt?
    Contacteer uw DB Personal advisor of zijn team op het nummer 078 15 11 11

Lees ook