Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Brexit: en nu?

Article Headline


Met bijna 52% van de stemmen voor een Brexit koos Groot-Brittannië ervoor om het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen. En dat verloopt niet zonder slag of stoot. Het resultaat waarvoor veel beleggers beducht waren, heeft de markten uiteindelijk toch koud gepakt. Op 23 juni, de dag van het referendum, wonnen de beurzen immers nog terrein, zich optrekkend aan de laatste peilingen die het kamp van de eurosceptici licht in het nadeel plaatsten. Maar uiteindelijk haalde het streven naar onafhankelijkheid van bepaalde delen van de Britse bevolking, opgezweept door het anti-Europese discours, de bovenhand en werd het bijltjesdag voor premier David Cameron.

Het begin van een lang proces

De beslissing van Groot-Brittannië om de EU te verlaten is slechts het begin van een lang proces. In een eerste fase zal er tegen september een nieuwe Britse premier moeten worden aangeduid. David Cameron weigerde om zelf de scheidingsaanvraag met de EU te ondertekenen en laat de ‘eer’ aan zijn opvolger om het fameuze artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen: de officiële aanvraag tot uittreding. Op dat moment start een periode van twee jaar waarin de Europese en Britse leiders zullen moeten onderhandelen over nieuwe akkoorden. Het wordt een netelige opdracht want de EU gaf reeds te kennen dat ze deze periode van onzekerheid zo kort mogelijk wil houden, terwijl de Britten tijd trachten te winnen.

Het lijdt geen twijfel dat de uitslag van het referendum negatieve gevolgen zal hebben voor de Britse economie (risico op recessie) en in mindere mate op die van de eurozone (BBP-groei neerwaarts bijgesteld met -0.1% voor 2016 tot 1.6% en met -0.4% voor 2017 tot 1.1%).

De financiële markten ontwaakten in paniek

Het is overduidelijk dat de aandelenmarkten het scenario van een Brexit absoluut niet hadden voorzien, omdat ze de dagen in de aanloop naar het referendum nog fors opveerden. Tegenvoets gepakt bij de bekendmaking van het resultaat, ontwaakten ze in paniek. Het verdict aan het slot van de eerste beursdag na het referendum (24 juni) was snoeihard, met verliezen gaande van 9,2% voor de Eurostoxx50, 8% voor de Dax of 8.5% voor de Bel20. In sectoraal opzicht kregen bankaandelen de zwaarste klappen (de index van de Europese banksector verloor ongeveer 25% in twee beursdagen). Op de wisselmarkten verloor de euro enkele procenten, maar het pond kelderde tot zijn laagste niveau sinds meer dan 30 jaar tegenover de Amerikaanse dollar. Tegelijk stortten de beleggers zich op de veiligste obligaties, zoals de Duitse Bund en de US Treasury Bond en op andere vluchtwaarden zoals goud (+6,5% op 24 juni).

De volatiliteit zal aanhouden

De uitdagingen zijn van formaat en de onzekerheid grijpt om zich heen. Op middellange termijn zal de volatiliteit wellicht aanhouden, zolang artikel 50 niet is ingeroepen en de eerste akkoorden geen feit zijn. De grote centrale banken kondigden nu reeds aan dat ze klaarstaan om tussen te komen als de neveneffecten van de Brexit zouden aanhouden en de economie schade toebrengen. Op de markten bood de ineenstorting volgend op de aankondiging van de Brexit bepaalde beleggers de mogelijkheid om hun voordeel te doen doordat de beurzen zich vervolgens enigszins herpakten. Nu reeds wordt gesproken over een “Brecovery” (herstel van de beurzen na de Brexit), maar het is te vroeg om te bevestigen dat dit herstel duurzaam is. Veel zal afhangen van de politieke afhandeling van de crisis. Met de uitstap van Groot-Brittannië, een primeur in de geschiedenis van de EU, is een doos van Pandora geopend… En die moeten de Europese leiders zo vlug mogelijk zien dicht te klappen willen ze voorkomen dat andere lidstaten het Britse voorbeeld gaan volgen.

Lees ook