Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Brexit: een tussentijdse balans

Het Britse parlement keurde de inroeping van het artikel 50 goed: wat nu?


We maken een tussentijdse balans op over de brexit, bijna 9 maanden na de stemming in Groot-Brittannië, en nadat het parlement de inroeping van het artikel 50 goedkeurde.

Op 23 juni 2016 werd tijdens het brexitreferendum gestemd om uit de EU te stappen, maar het zal tot 29 maart 2017 duren vooraleer premier Theresa May het artikel 50, dat het vertrek uit de Europese Unie inluidt, inroept in Groot-Brittannië.

Vandaag is Groot-Brittannië dus nog lid van de EU, maar het standpunt van de Britse premier Theresa May is duidelijk: „Na de brexit zal er geen vrij verkeer van personen, geen eenheidsmarkt en geen douane-unie meer zijn“. Ze legt wel de nadruk op het feit dat haar land een sterke band wil behouden met het vasteland, en verwijst daarvoor naar de gemeenschappelijke politieke waarden en de Britse wil om zoveel mogelijk vrije handel met Europa op te zetten. Hiervoor wil ze een overeenkomst met Europa onderhandelen.

Het gaat beter met de economie dan verwacht

De gevolgen van de brexit laten zich nog raden, en momenteel gaat het zelfs beter met de economie dan verwacht. Bij het voorstellen van zijn begroting op 8 maart, kondigde de Britse minister van Financiën Philip Hammond aan dat het Britse Office for Budget Responsability (OBR) haar groeivooruitzichten voor 2017 naar boven aangepast heeft, en nu een BBP-groei van 2,0% verwacht in plaats van 1,7%. Daarnaast deelde Hammond ook mee dat minder nieuwe schulden uitgegeven zullen worden over de volgende jaren heen, en dat het begrotingstekort voor het lopende fiscale jaar lager zal uitvallen dan wat vier maanden geleden geprojecteerd werd.

Volgens de huidige schattingen zal het tekort 56,2 miljard Britse pond bedragen in plaats van 68,2 miljard Britse pond. Geld waarmee de Britten extra groei zouden kunnen realiseren. Het uitstel van executie wordt dus verlengd. Op langere termijn zou het groeimomentum wel vertragen, omdat het zwakkere pond zal leiden tot een lagere koopkracht, en omdat de investeringsuitgaven naar verwachting zullen dalen door de onzekerheid omtrent het vertrek uit de EU.

Het Britse pond staat onder druk

In afwachting van de onderhandelingen over de brexit gaat het Britse pond (GBP) door een moeilijke periode. Eind 2016 was nog gunstig, maar het ontslag van de EU-ambassadeur en de onwrikbare toon van premier Theresa May, brachten het pond begin 2017 opnieuw onder druk. Dit jaar zal het pond volatiel blijven en in belangrijke mate afhankelijk van hoe de brexit wordt afgehandeld.

Het zwakkere pond is positief voor de bedrijven uit de Footsie100 (de belangrijkste beursindex in Londen), die sterk exportgericht zijn en hierdoor hun inkomsten zien toenemen. De verwachte winstgroei voor 2017 bedraagt intussen meer dan 20%, nadat de analistenverwachtingen opwaarts bijgesteld werden. Voor de Footsie250 index, die meer op de binnenlandse markt gericht is, is het zwakkere pond minder gunstig omwille van de verwachte daling van de binnenlandse vraag. Voor een blootstelling aan Britse aandelen gaat onze voorkeur daardoor naar de Footsie100 index.Lees ook