Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat:

  • Met gemengde fondsen hoeft u zelf niet te kiezen of u beter in aandelen of obligaties belegt.
  • Activa kopen of verkopen, nu of even wachten, …: deze zorgen laat u over aan een professionele beheerder.
  • Beleggen in gemengde fondsen kan al vanaf 100 euro per maand.
1

Wat zijn gemengde fondsen?

Aandelenfondsen beleggen in aandelen en obligatiefondsen beleggen in obligaties. Bij een gemengd fonds geldt die beperking niet. In dat geval bepaalt de professionele beheerder of hij meer gewicht legt op aandelen of obligaties. Verwacht hij bijvoorbeeld donderwolken op de markten, dan is hij vrij om aandelenposities af te bouwen en zijn cashpositie op te krikken. Deze aanpak vindt u terug bij flexibele gemengde fondsen.

Daarnaast zijn er ook meer klassieke gemengde fondsen. Die beleggen zowel in aandelen als obligaties, maar dan in een meer vaste verhouding: bijvoorbeeld 50% in aandelen en 50% in obligaties.

Het spreekt voor zich dat vooral flexibele gemengde fondsen het meest in portefeuille worden genomen.

2

Wat zijn de voordelen?

Met een gemengd fonds hoeft u zich geen zorgen te maken hoeveel u op welk moment moet beleggen in aandelen of obligaties en in welke aandelen of obligaties. U laat het beheer over aan een professional die over de emoties in de markten heen kan kijken. Zeker nu de volatiliteit dit jaar een comeback maakte, is ook dat een grote meerwaarde.

3

Zijn er verschillende soorten gemengde fondsen?

Ja, er zijn meerdere categorieën, waaronder de belangrijkste:

A. Flexibele, patrimoniale fondsen.
Deze fondsen zijn er vooral op gericht om het neerwaartse risico te beperken. Daarom beperken ze hun blootstelling aan aandelen meestal tot maximaal de helft van de fondsenportefeuille.

B. Flexibele gemengde fondsen met een offensiever profiel.
De beheerders van deze fondsen focussen ook op het neerwaarts profiel, maar hebben een mandaat om meer risico te nemen. De blootstelling aan aandelen kan vaak tot 100% oplopen.

C. Flexibele inkomensgerichte gemengde fondsen.
Hier ligt de focus op het capteren en eventueel uitkeren van dividenden of coupons. Deze gemengde fondsen hebben dus als bijkomend doel om een (regelmatig) inkomen te genereren. Deze fondsen focussen zich op hoogrentende activa.

4

Welke plaats geef ik gemengde fondsen in mijn portefeuille?

Dat hangt in de eerste instantie af van uw Financial ID, uw persoonlijk beleggersprofiel. Omdat ze sterk gediversifieerd zijn, kunt u over het algemeen wel stellen dat gemengde fondsen het ideale fundament voor een beleggingsportefeuille zijn. Bovenop dit fundament van gemengde fondsen kunt u dan aandelen- of obligatiefondsen stapelen die bijvoorbeeld de klemtoon leggen op een regio (groeilanden, VS, Japan, …) of op een thema (klimaat, robotica, veiligheid,…).

5

Zijn gemengde fondsen duurder dan ‘gewone’ fondsen?

Voor het overgrote merendeel van de fondsen die wij distribueren – dus ook gemengde fondsen – hanteert Deutsche Bank 0% instap- en uitstapkosten. Net zoals aandelen- of obligatiefondsen gelden er wel lopende kosten. De tarieven voor de beurstaks zijn identiek als die van aandelen- en obligatiefondsen.

6

Zijn er nadelen aan gemengde fondsen?

Gemengde fondsen zijn geen mirakeloplossingen. De beheerder van een gemengd fonds kan de bal ook misslaan. Tussen het best presterende gemengde fonds en het minst presterende fonds kan op een jaar ruim 10% verschil in rendement zitten. Een flexibel mandaat biedt meer keuzemogelijkheden en opportuniteiten, maar ook meer kans om tijdelijk geen gelijk te krijgen. Daarom is het ook belangrijk om uw gemengde fondsen te diversifiëren. Een portefeuille opbouwen met 11 offensieve gemengde fondsen is net als 11 aanvallers in een voetbalploeg opstellen, zonder middenvelders, verdedigers of keeper.

7

Kan ik periodiek beleggen in gemengde fondsen?

Ja, via een DB Investment Plan kunt u al vanaf 100 euro per maand periodiek beleggen in gemengde fondsen. Hierbij kunt u kiezen uit de gemengde fondsen uit onze DB Best Advice lijst, een lijst van fondsen die volgens ons de best mogelijke verhouding tussen risico en return bieden.

De ‘juiste’ gemengde fondsen kiezen? 5 tips

1

Analyseer welke beleggingsbehoefte u heeft. Voordat u fondsen selecteert, is het belangrijk om uw verwachtingen in kaart te brengen. Concreet doet u dat bij Deutsche Bank via uw Financial ID, uw persoonlijk beleggersprofiel.

2

Baken af hoeveel risico u wil en kan nemen. Een eerste indicator is de synthetische risico en opbrengstindicator (SRRI) dat in elke fondsenbrochure of essentiële beleggersinformatie is opgenomen.

3

Kies een fonds met een ervaren beheerder aan boord en niet zomaar een huisfonds. Veel fondsenhuizen voelen zich geroepen, maar weinig zijn uitverkoren. De kapitein doet er echt toe. Veel banken bieden enkel een gemengd fonds van hun eigen bank aan (een zogenaamd huisfonds). Bij Deutsche Bank bieden we oplossingen aan van een twintigtal fondsenhuizen.

4

Diversifieer door te beleggen in verschillende gemengde fondsen. De prestaties kunnen nogal eens uiteenlopen door de verschillende marktvisies. Ook goede fondsbeheerders kunnen tijdelijk ongelijk krijgen.

5

Het volstaat niet om in de tabellen te kijken welk gemengd fonds de afgelopen jaren het best presteerde. Laat u daarom adviseren. Bij Deutsche Bank kunt u steeds terecht voor persoonlijk advies, rekening houdend met uw Financial ID. Dat kan online, telefonisch of in een van de meer dan dertig Financial Centers.

Zijn gemengde fondsen iets voor mij?

Ontdek uw mogelijkheden

Neem contact op met Talk & Invest via 078 153 154
Maak een afspraak met uw Financial Center op 078 156 160

Lees ook