De grote klimaatveranderingen zijn niet meer weg te denken. In een wereld waar informatie steeds sneller circuleert en digitalisering in steeds meer sectoren van de economie terrein wint, staan een goed bestuur en ethiek meer dan ooit centraal. Niet verwonderlijk dus dat ook beleggers zich gaan interesseren in deze problematiek.
ESG: een werkwijze die een lang leven beschoren is?
Als er een onderwerp is dat vandaag heel erg in is, is het wel ESG, wat staat voor Environment, Social en Governance. Daar zijn verschillende redenen voor.
- Tijdens de cop23*, die in november plaatsvond in Bonn, werden dan wel weinig beslissingen genomen, er werd nogmaals de nadruk gelegd op de dringende nood aan alternatieven voor fossiele brandstoffen.
- We stellen vast dat de burger steeds meer bereid is om te kiezen voor beleggingen die gunstig zijn voor de samenleving en dat hij niet enkel meer kijkt naar het rendement van zijn portefeuille.
- ESG wordt niet langer enkel gezien als een belegging van menslievende aard, maar eerder als een manier om een potentieel rendement te verkrijgen en tegelijk bepaalde ethische, sociale en ecologische normen na te leven.
Een ESG-belegging kan dus als volgt worden gedefinieerd:
- streeft naar een positieve ecologische of maatschappelijke impact, en biedt de belegger een potentieel rendement;
- is in overeenstemming met zijn persoonlijke waarden;
- mikt op duurzaamheid, en om die reden streeft ze naar een vermindering van de risico’s.
Een potentieel rendement verkrijgen door ethisch te beleggen?
Vroeger werd ethisch en duurzaam beleggen soms gezien als nadelig voor het rendement. Vandaag hebben heel wat bedrijven die hun activiteit op een socialere en billijkere manier ontwikkelen, even goede resultaten als hun tegenhangers. De bank Morgan Stanley heeft hieromtrent een studie gedaan en heeft aangetoond dat de MSCI KLD 400-index (een index die bestaat uit bedrijven die ecologische, sociale en ethische criteria naleven) sinds zijn oprichting in 1990, elk jaar 0,45% beter presteerde dan de S&P 500-index, die de 500 grootste Amerikaanse beurskapitalisaties bevat: 10,2% per jaar tegenover 9,7% per jaar1.
Economisch gezien heeft het dus zin om energiebesparende en energie-efficiëntere middelen te ontwikkelen. Op die manier mikken we ook op de duurzaamheid van onze beleggingen en dus ook op de competitiviteit ervan op lange termijn. Nog een voordeel van ESG-beleggingen is duidelijk dat het risico en de volatiliteit lager kunnen zijn aangezien een goede governance en een gezond beheer de kans op onaangename verrassingen fors verkleinen2.
Het zal dus niet verbazen dat veel van de grootste openbare pensioenfondsen in de wereld (de pensioenkas voor Nederlandse staatsambtenaren, het Noorse soevereine fonds, het Nieuw-Zeelandse soevereine fonds) onlangs een wijziging in hun manier van beleggen hebben aangekondigd, waarbij ze hun criteria inzake ethiek, goede governance en respect voor het milieu aanscherpen.
Ethiek, het klimaat en de samenleving zijn structurele tendensen die in de komende jaren steeds belangrijker gaan worden, al was het maar door hun economische impact. Deze tendensen zijn niet nieuw, maar er kan nog veel vooruitgang worden geboekt en er is nog heel wat onderoek te doen, wat de weg opent naar nieuwe manieren van beleggen.