Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat:

  • In 2017 hebben bijna alle Europese aandelenmarkten een winst met dubbele cijfers gerealiseerd.
  • De Europese beurzen zouden beter kunnen presteren dan hun Amerikaanse tegenhangers, onder andere door 3 redenen.
  • Ondanks de hernieuwde volatiliteit in het eerste kwartaal van 2018 blijft de context over het algemeen gunstig voor de aandelenmarkten.

Europa kan wat 2017 betreft terugblikken op een van de beste beursjaren sinds de financiële crisis van 2008. De meeste beurzen boekten meer dan 10% winst.

Dit exploot verbleekt evenwel tegenover de Amerikaanse markten, die het 9de opeenvolgende haussejaar afsluiten met een gecumuleerde stijging van 300% sinds de “subprime” crisis. Maar nu de Chinees-Amerikaanse spanningen wegen op de beurzen en in het bijzonder op Wall Street, zou het wel eens de beurt kunnen zijn aan de Europese beurzen. Een woordje uitleg.

1

Herzieningen van de winstverwachtingen: de opwaartse herzieningen van de winstverwachtingen van de bedrijven waren groter aan Amerikaanse kant en weerspiegelden de impact van de belastinghervorming. Die hervorming is al verrekend in de koersen en aangezien de winstverwachtingen reeds hoog zijn, is er minder marge voor teleurstellingen. De winstverwachtingen in Europa liggen lager, wat meer plaats laat voor positieve verrassingen.

2

De wisselkoers: het feit dat de euro versterkt is tegenover de dollar verklaart voor een deel de achterstand van de Europese beurzen. Bovendien benadeelde dit de markten die het meest zijn blootgesteld aan de export, zoals de DAX in Frankfurt. Een terugkeer van de euro naar 1,15 dollar (ons scenario) zou dus in het voordeel van de Europese economie en beurzen moeten spelen.

3

Het verschil in monetair beleid: hoewel de ECB het pad effent voor een normalisering van haar monetair beleid, blijft dit beleid alsnog accommoderend en ondersteunend voor de Europese markten. De Fed is dan weer begonnen met de afbouw van haar balans en is reeds aan haar 6de renteverhoging sinds eind 2015 toe.

Het eerste kwartaal 2018 was teleurstellend voor alle risicohoudende activa, waaronder aandelen. Een opstoot van volatiliteit was voorzien, maar de protectionistische ijver van Donald Trump werd blijkbaar onderschat door de beleggers. Globaal genomen blijft de economische omgeving evenwel gunstig voor de beurzen. Verwacht wordt dat de Europese beurzen op middellange termijn sterker zullen presteren dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Wenst u te ontdekken welke oplossingen het best aansluiten bij uw beleggersprofiel? Of wenst u te praten over uw beleggingsportefeuille?


Bel onze specialisten van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak.

Lees ook