Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat:

  • De ECB zal haar opkoopprogramma van obligaties verminderen van € 60 miljard tot € 30 miljard per maand vanaf januari tot minstens september 2018.
  • Ze heeft ook aangekondigd dat haar beleidsrente op het huidige lage niveau zal blijven tot lang na het einde van het opkoopprogramma.
  • Er is een sterke reden om aan te nemen dat de rentevoeten op spaarrekeningen lange tijd niet zullen stijgen. Bovendien bevordert de huidige monetaire omgeving ons positieve gevoel tegenover de Europese aandelenmarkten.

Wat kondigde de ECB aan na haar vergadering van oktober?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht een tempowijziging van haar opkoopprogramma van obligaties aangekondigd na haar vergadering van oktober: ze vermindert haar aankopen van 60 miljard euro per maand naar 30 miljard euro per maand vanaf januari en zal dit programma minstens tot september 2018 voortzetten.

De ECB blijft voorzichtig en behoudt de mogelijkheid om het programma te verlengen en/of de aankoophoeveelheid te verhogen na deze einddatum indien nodig, bijvoorbeeld in het geval dat de economische vooruitzichten in de eurozone zouden verslechteren.

Bovendien heeft de ECB bevestigd dat de richtinggevende rentevoeten op hun huidige lage niveaus zullen blijven tot lang na het einde van het opkoopprogramma. De nominale waarde van de obligaties die op eindvervaldag komen zal eveneens geherinvesteerd worden tot na deze periode.

Hoe hebben de markten gereageerd?

Hoewel de aankondiging van de ECB in lijn was met de verwachtingen, werd de beslissing door de markten geïnterpreteerd als zijnde eerder accommoderend (dovish). De reactie van de valutamarkt liet niet op zich wachten: de euro verloor 1,4% tegenover de Amerikaanse dollar en is teruggekeerd naar het niveau van eind juli (wisselkoers EUR/USD in de buurt van 1,165).

De obligatiemarkten hebben van hun kant winsten geboekt als gevolg van de daling van de obligatierendementen. De rente op de Duitse staatslening op 10 jaar is met 0,06% gedaald tot 0,41%. De andere staatsobligaties van de kernlanden in de eurozone zagen dezelfde evolutie. De daling was zelfs nog groter in de periferie van de eurozone. De rente op 10 jaar in Italië daalde bijvoorbeeld met 0,09% tot 1,94%. Tot slot apprecieerden de Europese aandelenmarkten unaniem de afgewogen aanpak van de ECB en stegen ze gemiddeld met meer dan 1%.

Hoe moeten we de beslissingen van de ECB interpreteren?

Ondanks een verrassend sterk economisch herstel in de eurozone, blijft de inflatie op een bescheiden niveau. Geconfronteerd met dit dilemma lijkt de ECB te aarzelen om een strakkere politiek te voeren. Daarom heeft ze slechts een voorzichtige stap genomen in de richting van het einde van haar obligatie-opkoopprogramma. Hierin heeft zij tot op heden meer dan 2.000 miljard euro toegestopt (of meer dan vijf maal het Belgische BBP). Daarenboven zal de ECB de obligaties die op vervaldag komen, herinvesteren tot lang na het einde van het programma. Aangezien ook de beleidsrente normaal gezien onveranderd blijft tot 2019, zal het monetaire beleid van de ECB in haar geheel zeel soepel blijven.

Het monetaire beleid van de ECB zal een geleidelijke stijging van de obligatierente op middellange termijn bevorderen. Wij verwachten dat de Duitse rente op 10 jaar aan 0,80% zal staan eind september 2018. Lage rentevoeten, een solide groei en een gematigde inflatie versterken onze verwachting van een verderzetting van het Goldilocks scenario(ideaal economisch scenario, niet te warm, niet te koud). Wij menen dat dit een zeer aantrekkelijke omgeving is voor de Europese aandelenmarkten. 

Daarenboven, het pad van de zeer graduele monetaire normalisering dat de ECB neemt en de twee nieuwe renteverhogingen van de Fed die we de komende twaalf maanden verwachten, betekenen tenslotte dat het renteverschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone verder uitdiept. In combinatie met de betere Amerikaanse economische data, zou deze evolutie de Amerikaanse dollar moeten ondersteunen.

Monetair beleid : eerder “havik” of “duif” ?

De termen “hawkish” en “dovish” worden doorgaans gebruikt om de oriëntatie van het monetaire beleid van een centrale bank aan te duiden.

Verwijzend naar de havik geeft “hawkish” aan dat een centrale bank veeleer geneigd is haar rentevoeten op te trekken, bijvoorbeeld om de prijsstabiliteit te verzekeren.

Verwijzend naar de duif betekent “dovish” dat een centrale bank veeleer geneigd is om haar rentevoeten te verlagen – of dat ze alleszins niet gehaast is om ze op te trekken – en zo de economische groei te stimuleren.

Interesseert dit thema u?

Bel onze specialisten van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak met uw Financial Center via 078 156 160.