Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

5 Beurswijsheden en wat ervan te geloven

5 Beurswijsheden en wat ervan te geloven


Wim D'Haese is Head of Investment Advice bij Deutsche Bank en heeft dus al wat beurswijsheden zien passeren. Maar de belangrijkste wijsheid staat er zelden bij, zegt hij. En die is: kijk naar de fundamentals. Deutsche Bank geeft nooit advies op basis van behavioural finance (een theorie die stelt dat beleggers niet volledig rationeel handelen maar zich voortdurend laten leiden door menselijke emoties bij het nemen van beleggingsbeslissingen), waar beurswijsheden meestal op gestoeld zijn.

Wel kijken we naar de macro-omgeving – economische groei, rente, inflatie, arbeidsmarkt. We volgen ook de gezondheid van de bedrijven op: winstgroei, balansen, enzovoort. We bespreken 5 populaire wijsheden.

1

‘Buy on the rumour, sell on the news’

‘Zoals gezegd zijn de fundamentals het belangrijkste, maar ook speculaties en geruchten kunnen de beurskoersen enorm beïnvloeden. Door de geruchtenmolen over bijvoorbeeld een overname of een strategische wijziging, kan een koers plots sterk stijgen. Als het gerucht dan geconcretiseerd wordt, stopt die dynamiek. De feiten liggen immers op tafel en de fantasie is uitgewerkt. In het beste geval zal de koers dan stagneren.

Natuurlijk: op basis van een gerucht kopen, houdt ook een risico in. Niet alle geruchten kloppen. Zeker in deze tijden van sociale media wordt soms opzettelijk een vals gerucht verspreid – wat overigens strafbaar is.’

2

‘Sell in May and go away. But remember to come back in September’

‘Als je de S&P500-index bekijkt sinds 1970, is er tussen mei en november een gemiddelde stijging van 2,8%. Van november tot mei is dat gemiddeld 8.7%. Dus ja, de beurs presteert beduidend minder goed in de zomermaanden. Met dien verstande dat de cijfers gemiddeld nog altijd positief zijn, dus verkopen voor de zomer is misschien niet het beste idee. En: het gaat om gemiddelden. Januari vorig jaar was een bijzonder slechte maand, met verliezen tot 17%.

Waaraan is het zomer-winterverschil te wijten? Eén verklaring kan zijn dat er rond januari meer geld vrijkomt, en dit zorgt voor meer aankopen op de beurs. Omgekeerd zijn er tijdens de zomer meer mensen op vakantie, waardoor ze de beurs minder kunnen opvolgen en er dus minder bewegingen zijn. En bij institutionele beleggers zijn er minder werknemers aanwezig. Allemaal factoren die op de beurskoers kunnen wegen.’

3

‘Word nooit verliefd op een belegging’

‘Verliefdheid belet je om rationele beslissingen te nemen. Daarom juist dat je aankopen op fundamentals moet baseren, die je bovendien regelmatig moet opvolgen. Maar bij veel mensen gaat de emotie overwegen. ‘Hun’ belegging zakt en ze kijken alleen maar naar wat in hun kraam past: ze blijven er tegen beter weten in geloven, of ze verkopen in paniek.

Met fondsen kun je dergelijke emotionele factoren grotendeels uitschakelen. Het is de fondsenbeheerder die de quality check uitvoert, en hij beslist voor jou. Daarom stelt Deutsche Bank ook Best Advice fondsen voor. De cliënt is uiteraard niet verplicht om de selectie te volgen, maar kan er wel zeker van zijn dat Deutsche Bank ze regelmatig opvolgt. Als er een fonds uit de selectie verdwijnt, is dat omdat de beheerder niet meer presteert zoals je zou mogen verwachten.’

4

‘Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful’

‘Dit is eentje van beursgoeroe Warren Buffet. Fundamentele factoren veranderen niet van de ene dag op de andere, maar toch kunnen de koersen soms sterk bewegen. Dat heeft met de menselijke psyche te maken. Als iedereen in een bepaalde richting gaat, hebben we de neiging om mee te lopen. Op de beurs gebeurt dat vaak op basis van onze diepste emoties: angst en hebzucht. Als mensen bang zijn, verkopen ze soms met hun ogen dicht. Dan zijn er koopjes te doen.

Mààr: Buffet koopt alleen maar als hij ervan overtuigd is dat het bedrijf gezond is en de koersval dus onterecht. Zomaar iets kopen omdat het 30% gezakt is ‘en wel weer zal stijgen’, is géén goed idee.

Stijgt een belegging tot boven je oorspronkelijke doelstelling? Dan is het waarschijnlijk niet slecht om een deel van je winst te verzilveren en een deel te houden. Zo heb je al iets in de hand, en kun je toch nog profiteren als de koers verder zou stijgen.’

5

‘Het derde jaar van een VS-president is het beste beursjaar’

Dat klopt. We hebben cijfers sinds 1945. Gemiddeld was elk beursjaar positief, maar het derde jaar was met 16,1% duidelijk beter dan de andere jaren (7,6% – 5,7% – 6,1%). In het eerste en tweede jaar was de kans op een beursstijging 61%, in het vierde 76% en in het derde 88%.

Hoe dat komt? Waarschijnlijk met het oog op herverkiezing. De zittende partij wil de kiezer gelukkig maken en neemt maatregelen om de economie te stimuleren.’We kunnen concluderen dat emoties de beurs beïnvloeden en voor koersschommelingen op korte termijn zorgen, maar het zijn de fundamentele economische gegevens die uiteindelijk op lange termijn tellen.Lees ook